Cepoi promite deblocarea posturilor din spitale

18 mai 2012 | 0 comentarii |

Taxa pe bere si pe mancarea fast-food, anuntata de ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi, a generat o adevarata isterie printre comercianti, consumatori si jurnalistii de la televiziunile de nisa care se bat in talk-shouri pe aceasta tema. O informatie de mult mai mare interes, deblocarea posturilor din spitale, lansata de ministrul Sanatatii, a trecut insa extrem de usor printre stirile generaliste si sloganurile de campanie electorala.

Prezent la inaugurarea noii sectii de Oncologie de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, dr. Cepoi a promis ca va face tot posibilul ca saptamana viitoare sa poata fi deblocate posturile in unitatile medicale.

„Deblocarea de posturi este o problema nationala. Eu ma straduiesc de vreo trei, patru luni, de cand sunt in Minister, sa rezolv aceasta problema. Sper sa o rezolv pana saptamana viitoare, am niste promisiuni, sper sa trec de barajul Ministerului de Finante si de anvelopa lor salariala’”, a declarat ministrul Sanatatii, citat de Agerpres.

 

Criza de medici

Directorii de spitale au reactionat cat se poate de pozitiv la vestea data de ministru, pentru ca in toate unitatile sanitare cu paturi este nevoie de personal medical. Numai in Spitalul Judetean de Urgenta Buzau este nevoie de cel putin 20 de medici si 50 de asistente medicale, iar la nivel de judet, peste 50 de medici si 150 – 200 de asistente ar rezolva o parte din problemele unitatilor sanitare cu paturi. Nici la Ambulanta nu este personal suficient, dar asa cum se intampla si la spitale, nici macar posturile scoase la concurs pana acum nu au fost ocupate, medicii tineri preferand sa lucreze in strainatate. In plus, trebuie  gasiti si banii cu care sa fie platiti noii angajati, pentru ca in bugetul spitalelor din acest an nu au fost prevazute sume decat pentru personalul angajat la 31 decembrie 2011 si nici nu se stie daca banii vor ajunge pana la sfarsitul anului.

Referitor la taxa pe fast-food, ministrul si-a mentinut pozitia, a spus ca este vorba de o propunere care va fi inclusa in noul proiect de Lege a Sanatatii.

In acceptiunea sa, masura este justificata de impactul negativ pe care alimentatia de tip fast-food il are asupra starii de sanatate a populatiei, iar pe de alta parte vor creste fondurile la Sanatate, astfel incat va fi acoperita o parte din riscul pe care alimentatia nesanatoasa l-a adus asupra starii de sanatate a populatiei.

 


Adaugati un comentariu


 

*