Medicamentele ieftine, in pericol de disparitie

18 mai 2012 | 0 comentarii |

 

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) cere suspendarea aplicarii taxei clawback pana la identificarea unei solutii sustenabile care sa previna colapsul industriei farmaceutice autohtone si sa asigure accesul populatiei la medicamente cu preturi accesibile.

 

Intr-un comunicat de presa al APMGR, presedintele Dragos Damian sustine ca impunerea taxei clawback aferente trimestrului I al anului 2012 va duce la disparitia totala de pe piata a unor medicamente ieftine si la insolventa companiilor producatoare de medicamente generice, majoritatea acestora avand importante unitati de productie in Romania.

„Ceea ce avertizam acum doua luni a devenit astazi realitate. Cuantumul taxei clawback aferente trimestrului I al anului 2012 este la un nivel aproape dublu fata de valoarea taxei comunicate pentru trimestrul IV pe anul 2011, care a reprezentat intre 17 si 20% din cifra de afaceri a fiecarui producator. Impunerea acesteia va avea consecinte economice si sociale deosebit de grave”, subliniaza Dragos Damian.

Liderul APMGR mai afirma ca, in forma actuala, taxa clawback, ce ar trebui achitata pe 25 mai, este injusta si nesustenabila, deoarece este aplicata producatorilor, dar are ca baza de impozitare pretul de raft, care include adaosul distribuitorului, adaosul aplicat de farmacii si TVA si este calculata in mod netransparent, existand inadvertente semnificative in instiintarile transmise de CNAS catre platitori.

Reprezentantii APMGR cer si un audit la CNAS, pentru a se vedea de ce au aparut inadvertente, precum si o intrevedere cu conducerile  ministerelor de Finante, Sanatate si a CNAS, pentru gasirea unei solutii. De asemenea, se atrage atentia si asupta consecintelor sociale si economice, subliniindu-se ca 1,5% din PIB reprezinta contributia anuala a companiilor farmaceutice la buget, iar prin declararea insolventei, 8.000 de locuri de munca directe si 15.000 indirecte, multe dintre ele inalt calificate, sunt in pericol.

 


Categorii: Companii

Adaugati un comentariu


 

*