Noi intelegeri intre Ministerul Sanatatii si producatorii de medicamente

22 februarie 2013 | 0 comentarii |

Reactualizarea listei de medicamente, accesul bolnavilor romani la generice, noi metode de evaluare a tehnologiilor medicale, plata arieratelor si predictibilitatea, pe listele de prioritati ale celor doua parti.  

 

Eugen Nucolaescu, ministrul Sanatatii

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu si Adrian Pana, secretar de Stat in MS s-au intalnit, pe 21 februarie, cu reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si au stabilit realizarea unui calendar de actiuni care sa includa, printre altele, perioada in care va fi reactualizata lista de medicamente si plata arieratelor pe care unitatile sanitare le au catre furnizorii de medicamente si materiale sanitare.

Ministrul Nicolaescu le-a solicitat reprezentantilor ARPIM propuneri de solutii pentru descurajarea exporturilor paralele, astfel incat pacientii romani sa nu duca lipsa medicamentelor de care au nevoie, si i-a asigurat de intreaga sa colaborare, subliniind faptul ca isi doreste coerenta in politicile publice si predictibilitate.

 

 

Dan Zaharescu, presedinte ARPIM

MS s-a angajat, in urma acordului incheiat intre Romania si FMI, ca pentru actualizarea listei de medicamente sa se faca o evaluare a asa-numitor tehnologii medicale.

Noi speram ca aceasta noua metodologie de evaluare a medicamentelor sa fie finalizata pana la sfarsitul acestui trimestru, astfel incat in trimestrul doi sa se faca evaluarea, iar incepand cu 1 iulie 2013 sa avem noi medicamente in lista celor compensate si gratuite”, a decarat Dan Zaharescu, reprezentantul ARPIM, referindu-se la introducerea de noi molecule pe lista de medicamente compensate.

In cazul in care listele nu vor fi actualizate, reprezentantul ARPIM spune ca este o problema de credibilitate a pietei. De la ultima actualizare si pana acum sunt aproximativ 80 de noi molecule care au fost evaluate si propuse spre intrare în sistemul de rambursare si compensare din Romania, iar alte 50 de medicamente noi sunt propuse pentru extinderea indicatiilor terapeutice.

 

Salvati copiii

In aceeasi zi, reprezentantii MS au avut o intalnire si cu reprezentantii Asociatiei „Salvati Copiii” cu care au convenit sa incheie un parteneriat, in vederea pregatirii unor actiuni comune care sa duca la reducerea mortalitatii infantile,  definitivarea strategiei de sanatate mintala si realizarea unei strategii nationale de comunicare pentru vaccinare.  

Ministerul Sanatatii a cerut o intalnire intre specialistii MS si reprezentantii asociatiei in care sa se puna accentul pe sanatatea copiilor si a nou-nascutilor si in care sa se gaseasca solutii pentru reactivarea retelelor de asistenta comunitara, ca suport la nivelul comunitatilor. 

De altfel, ministrul Sanatatii a anuntat ca se doreste ca, in aceasta perioada, sa fie redefinit conceptul de medicina comunitara si integrarea acesteia in strategia nationala de sanatate. De asemenea, se vor evalua programele nationale de sanatate. In opinia oficialilor MS si a specialistilor in sanatate publica, populatia trebuie sa reconstientizeze importanta preventiei, inclusiv prin vaccinare.


Adaugati un comentariu


 

*