Medicamentele generice compensate vor fi accesibile din iulie

24 mai 2013 | 0 comentarii |

Cel putin asta a promis ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, la intalnirea cu conducerea ARPIM, reiterand dorinta sa de a se imbunatati accesul pacientilor la medicatie.

 

medicamenteMinistrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, impreuna cu Secretarul de Stat Adrian Pana, s-au intalnit cu conducerea ARPIM, pentru a discuta despre posibilitatile de imbunatatire a accesului pacientilor la medicatie si introducerea noii liste de medicamente compensate.

In cadrul intalnirii, partile au revazut calendarul de lucru pentru definitivarea listei de medicamente compensate, astfel incat la inceputul lunii iulie sa poata fi gata Hotararea de Guvern privind noua lista de medicamente compensate, asa cum Eugen Nicolaescu a promis aproape in fiecare luna de la preluarea actualului mandat.

La intalnirea cu conducerea ARPIM, ministrul a transmis ca isi doreste cresterea accesului pacientilor romani la medicamente inovative si accesibile pentru pacienti, in conditii de eficienta economica pentru bugetul sanatatii.

In urma cu o luna, Nicolaescu declara ca a facut „comisii noi de specialitate, care vor face analiza intrarii de molecule noi, intrucat lista nu a mai fost modificata din 2008. Am facut o alta comisie, deasupra, formata din cei mai recunoscuti profesori si doctori din Romania, care va face un «filtru» pe această lista. (…) Toate acestea, pana in 30 iunie. Noua lista va intra in vigoare din 1 iulie”.

Aceleasi comisii vor revizui protocoalele terapeutice, pentru ca pe baza lor, anumite medicamente sa fie folosite „la nivel de generice”. Concomitent, Ministerul Sanatatii va declansa o campanie de promovare a medicamentelor generice, pentru ca oamenii trebuie sa stie ca, daca iau un generic, nu dau niciun leu in plus, iar medicamentul este foarte bun. (…) Sper ca, pana la sfarsitul anului, sa avem protocale pentru primele 10 patologii”, a mai spus Eugen Nicolaescu.

 Ministrul Sanatatii si-a exprimat dorinta ca impreuna cu toti partenerii, producatori, importatori si distribuitori de medicamente, producatori de medicamente generice, medici, dar si asociatiile de pacienti, sa se definitiveze lista de medicamente compensate, in interesul pacientului, punctand faptul ca aceasta lista nu a mai fost reactualizata din primul sau mandat.


Adaugati un comentariu


 

*