Doctorul Raed Arafat si viziunea sa despre Ministerul Sanatatii

19 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Bugetul Sanatatii va fi la fel ca cel de anul acesta. Noua Lege a Sanatatii va intra in dezbaterea Parlamentului in februarie-martie anul viitor. Firmele de medicamente, materiale sanitare si aparatura trebuie sa semneze un cod de etica cu statul. Achizitiile pe termen lung vor fi facute centralizat, numai de Ministerul Sanatatii. Doctorul Arafat nu vrea sa mai fie ministru in viitorul Guvern.

 

Dr. Raed Arafat. ministrul Sanatatii

Acestea sunt principalele idei desprinse din discutia pe care actualul ministru al Sanatatii, dr. Raed Arafat, a purtat-o cu reporterii ProTv, duminica, in cadrul emisiunii „Dupa 20 de ani”.

 

Bugetul Sanatatii pe 2013 a fost una dintre principalele probleme la care ministrul a facut referire, in contextul in care toata lumea avea sperante de mai bine in aceasta privinta. Incercand sa fie realist, asa cum ne-a obisnuit, ministrul Raed Arafat a declarat ca bugetul sistemului sanitar ramane o problema si in perioada urmatoare. „Finantarea din PIB, chiar daca a crescut, ramane mult sub media UE de 8%, la noi fiind sub 4%. Bugetul nou nu il decidem acum, ci il va da noul Parlament“, a spus ministrul Sanatatii in cadrul emisiunii amintite, mentionand insa ca bugetul pe 2013 va fi comparabil cu cel de anul acesta.

 

Despre cresterea contributiei la sanatate, dr. Arafat a spus ca aceasta este posibila, iar el personal o sustine, dar decizia apartine politicului. „Exista discutii generale privind modificarea contributiei. Ca sa avem o contributie cortecta ar trebui sa ne intoarcem macar la 6-7% cum era inainte. Ar aduce cateva sute de milioane in plus. Dar aceasta este o discutie generala, iar decizia este politica”, a conchis ministrul Sanatatii referitor la acest subiect.

Ministrul a mai spus ca reteta electonica si cardul sunt lucruri normale in orice sistem sanitar din Uniunea Europeana, dar ele se vor aplica mai intai experimental, dupa care devin obligatorii.

 

Noua Lege a Sanatatii ar putea intra in dezbaterea Parlamentului cel mai devreme in februarie-martie 2013, acum fiind discutata cu expertii europeni, a mai declarat ministrul Sanatatii, spulberand promisiunile fostului ministru Cepoi care dadea garantii ca in decembrie legea va fi in Parlament. „Acum, legea se discuta cu expertul UE, pe anumite aspecte. Pe noi ne intereseaza sfaturi pe reforma asigurarilor, a spitalelor, ca structura. As zice ca legea este inca in constructie si in lucru. Domnul Cepoi se ocupa si acum de lege”, a spus Raed Arafat la ProTv, mentionand ca toti cei care lucreaza acum la modificarea legii vor anunta in momentul cand se intra in faza finala.

 

Cresterea veniturilor medicilor va fi posibila, considera Raed Arafat, care  a spus ca in noua lege a sanatatii exista solutii in acest sens: „Se cauta solutii pentru banii medicilor. In noua lege, prin independenta spitalelor, ii pot plati dupa performanta. Si alte tari au avut aceasta problema. Am avut recent o discutie in Iordania. Medicii plecau in tarile din Arabia Saudita si tarile din Golf. Solutia a fost ca, peste noapte, salariile medicilor cei mai vanati peste hotare s-au triplat. Este vorba despre decizie politica, dar noi avem  monitorizarea FMI, trebuie sa fim foarte atenti. Deschidem recunoasterea automata a calificarilor din SUA, Canada, Israel. Sunt romani care vor de ani de zile sa revina”, a mai spus Raed Arafat, mentionand ca alta solutie ar fi  sa li se permita medicilor ca in spitalele publice sa consulte dupa program persoane private.

 

Firmele de medicamente, materiale si aparatura vor semna un cod de etica cu statul privind comportamentul in cadrul acestei relatii, pentru a preveni practica incorecta, influentele sau coruptia, a mai spus ministrul Sanatatii. „Fondurile din sanatate se scurg prin diverse modalitati, una fiind prescriptia nejustificata de medicamente scumpe, inainte de a vedea daca produsele ieftine nu sunt mai eficiente. Am avut discutii cu reprezentanti ai unor firme de medicamente care au venit in cadrul unei delegatii din SUA. In SUA, nimeni – nu numai pe medicamente, dar si pe aparatura, pe tot – nu poate avea contract cu statul daca nu semneaza codul de etica. Codul de etica al comportamentului firmei poate duce la excluderea firmei daca nu respecta acest act. Ideea unui cod de etica, a unui angajament fata de stat: fac afaceri cu tine, dar te respect”, a explicat ministrul Sanatatii, aratnd ca prin acest cod,  pe care-l vrea implementat rapid, pentru ca la ora actuala, in sistemul sanitar sunt firme care liciteaza, castiga, dar nu livreaza produsele.

 

Achizitiile pe termen lung, de aparatura si medicamente scumpe vor fi facute numai de catre Ministerul Sanatatii, care va deveni unitate centrala de achizitii, a fost un alt subiect abordat de ministrul Arafat. El a precizat ca dupa ce va fi aprobata hotararea de Guvern, se va putea spune cate aparate computer-tomograf sunt necesare in urmatorii patru ani. „Stabilim 10, 15, facem o singura licitatie. In acest context, putem obliga concurenta sa vina cu preturi mai mici. Avem spitale care au luat acelasi aparat la preturi duble, un spital fata de altul. Banii veneau de la Ministerul Sanatatii”, a explicat ministrul Sanatatii rationamentul, aratnd ca desi in prezent se face licitatie legala pentru astfel de achizitii, este posibil ca in anumite caiete de sarcini sa fie exclusa concurenta.

 

Dr. Raed Arafat sustine ca nu vrea sa fie ministru si in viitorul guvern, intrucat asta presupune o functie politica, iar el considera ca ar putea ajuta la imbunatatirea sistemului romanesc de sanatate mai degraba facand parte din aparatul tehnic.

Eu am zis ca am acceptat aceasta pozitie ca o solutie exceptionala pentru o situatie exceptionala. Ministrul trebuie sa fie un om politic, este normal. Nu este o perioada scurta, ci una lunga. Orice decizie va avea multe aspecte si influente politice. Daca stau, voi fi o persoana extrem de rigida, neflexibila si nedoritoare sa inteleaga anumite lucruri. Prefer pozitia de mai jos. Prefer partea pur tehnica, sa mi se dea sa fac asta, asta si alte chestii decat urgenta ca pana acum, dar nu la o pozitie politica”, a declarat ministrul Sanatatii.


Adaugati un comentariu


 

*