Raed Arafat a adus lamuriri privind licitatiile centralizate
Ministerul Sanatatii va demara procedurile de achizitie la nivel centralizat, in perioada imediat urmatoare, a anuntat astzi, intr-o conferinta de presa, secretarul de stat Raed Arafat.
Dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii (MS), a incercat astazi, intr-o conferinta de presa desfasurata la sediul institutiei, sa clarifice modul de organizare al achizitiilor publice centralizate. In ultima perioada, decizia MS de a nu mai lasa la latitudinea managerilor de spitale achizitiile, a starnit reactii controversate atat din partea unor directori de spitale, cat mai ales a unor jurnalisti care au suspectat „anumite interese” ale guvernantilor in legatura cu anumiti producatori de medicamente.
„Vrem ca viitoarele achizitii centralizate pe care Ministerul Sanatatii le va organiza sa se realizeze transparent si sa aduca la buget sume suplimentare din economiile preconizate. Daca de exemplu, la achizitionarea stenturilor sau a defibrilatoarelor vom face economii de 10 procente, acest lucru va insemna cu 5-10% mai multi pacienti tratati”, a declarat Raed ARAFAT, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.
Oficialul MS a spus ca, in aceasta perioada, Ministerul Sanatatii analizeaza toate posibilitatile de organizare a acestor licitatii, atat cu Agentia Nationala de Reglementare a Achizitiilor Publice, cat si cu alte institutii care se ocupa de acest domeniu si, in curand, vor fi publicate pe site-ul de specialitate www.seap.ro si primele anunturi de participare.
La inceputul lunii decembrie a anului trecut, Ministerul Sanatatii a publicat proiectul de act normativ care reglementeaza Metodologia de organizare a licitatiilor centralizate pentru medicamente, materiale sanitare, aparatura si combustibili.
In perioada imediat urmatoare, MS a elaborat lista cu medicamentele, materialele sanitare si echipamentele medicale care vor fi achizitionate, pe acord cadru, pentru unitatile sanitare, care a stranit numeroase discutii si controverse. Potrivit dr. raed Arafat, lista va putea fi actualizata anual, in functie de necesitati.
Comisii ale Ministerului Sanatatii, alcatuite din cate 5 persoane (3 experti tehnici si 2 reprezentanti ai MS), au lucrat la elaborarea documentatiilor de atribuire si specificatiilor tehnice pentru produsele care vor fi achizitionate. Acestea au fost transmise, pentru evaluare, unor experti independenti pentru a-si exprima un punct de vedere tehnic.
In opinia secretarului de stat este mult mai usor de monitorizat o achizitie la nivel centralizat decat mii de achizitii derulate de catre unitatile sanitare.
„Vor fi luate in considerare toate masurile, astfel incat procedurile sa nu poate fi blocate. Se vor face pachete de produse achizitionate pe regiuni”, a mai spus Raed Arafat, la conferinta de presa de astazi.
In premiera „firmele castigatoare vor semna un angajament etic, prin care se decide ca in cazul nerespectarii contractului, operatorul economic risca blocarea posibilitatii de a mai participa la licitatii organizate de catre Ministerul Sanatatii, in urmatorii ani”, preciza in decembrie 2012 Raed Arafat.
Pentru produsele care nu sunt cuprinse in Lista cu medicamentele, materialele sanitare, echipamentele medicale, echipamentele de protectie, serviciile, combustibilii si lubrifianții pentru parcul auto, pentru care se organizeaza achizitii publice centralizate, unitatile sanitare publice organizeaza si desfasoara propriile proceduri de achizitie.
Pe 27 noiembrie 2012, cand in scaunul ministerial se afla dr. Raed Arafat, Ministerul Sanatatii si-a infiintat propria Directie de Achizitii, printr-o Hotarare de Guvern prin care s-a modificat si s-a completat HG nr. 144/2010, privind organizarea si functionarea MS.