Consultanti de la OMS vin sa ne invete cum sa facem licitatii centralizate

15 februarie 2013 | 0 comentarii |

Exista insa voci care suspecteaza ca in spatele ideii generoase de stopare a fraudei si pe langa pretul pe care trebuie sa-l platim direct, acestor functionari, la mijloc sunt mari interese financiare ale unor firme straine, asa cum se crede ca s-a intamplat si in cazul controversatului vaccin danez.

 

Dr. Raed Arafat

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) va trimite, la solicitarea Ministerului Sanatatii (MS) din Romania, doi specialisti in licitatii centralizate, dintre care unul specializat in achizitii  de medicamente TBC, iar celalalt, in achizitii centralizate generale, anunta Biroul de presa al MS.  

In saptamana 25 februarie – 3 martie, specialistii OMS vor veni in sprijinul Comisiilor de Specialitate ale MS, oferindu-si expertiza pentru modul in care va fi implementat  sistemul de achizitii centralizate, astfel incat modalitatea de aplicare a procesului de achizitii centralizate sa fie in favoarea pacientilor si ameliorarea sistemului sanitar, se mentioneaza in comunicatul amintit.

Guvernul a aprobat in urma cu cateva zile o hotarare pe care secretarul de Stat Raed Arafat a prezentat-o Executivului in luna noiembrie 2012, pe vremea cand era  ministru cu drepturi depline si despre care spune ca va reduce „frauda din sistem”. Directia de achizitii publice infiintata in structura Ministerului Sanatatii va avea in atributii organizarea licitatiilor nationale. „Decizia de astazi inseamna inca un pas pe care il facem pentru organizarea licitatiilor de la nivel national. Am transformat departamentul de achizitii intr-o unitate puternica, in care vor lucra 15 oameni”, declara atunci ministrul Sanatatii, Raed Arafat, cand a vorbit si despre instituirea unui cod de etica pe care furnizorii vor fi aobligati sa-l semneze si sa-l respecte.

 

Proiectul de act normativ care reglementeaza Metodologia de organizare a licitatiilor centralizate de medicamente si materiale sanitare scumpe, aparatura medicala si combustibili pentru spitalele din reteaua publica de sanatate a fost publicat pe pagina de web a Ministerului Sanatatii (MS), la inceputul lunii decembrie. La vremea respectiva, parerile managerilor de spitale au fost extrem de controversate, dar asa cum a dovedit de fiecare data cand si-a propus ceva, doctorul Arafat ajunge sa-si puna in functiune  si acest proiect, argumentandu-si intentia prin faptul ca si tari superdezvoltate precum Franta si Marea Britanie folosesc sistemul de achizitii centralizate.

 „Prin aceasta noua abordare, urmarim reducerea preturilor pentru produsele pe care le cumparam. Este stiut faptul ca daca achizitionezi o cantitate mai mare de produse, pretul scade. De asemenea, urmarim cresterea competitiei intre producatori si importatori, dar si sa eliminam situatiile in care exista discontinuitate in aprovizionarea cu medicamente si material sanitare ale spitalelor”, spunea, in noiembrie anul trecut, Raed Arafat.

 

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat astazi, ca licitatiile centralizate vor deveni functionale peste cateva saptamani, iar odata cu intrarea lor in vigoare, risipa va fi stopata, iar expertii OMS au fost solicitati pentru ca reprezentantii MS sa fie consiliati in organizarea licitatiilor centralizate, astfel incat acestea sa se desfasoare fara probleme.

In urmatoarele doua luni vom pune la punct licitatiile pentru aparatura necesara din spitale. De asemenea, vom organiza licitatii centralizate si pentru medicamentele din programul oncologic, din programul HIV/SIDA, din programul de terapie intensiva si urgenta, dar si licitatii pentru materiale sanitate de uz general”, spune secretarul de stat al MS, apreciind ca primele axchizitii se vor face peste cateva saptamani.

Exista insa voci care suspecteaza ca in spatele ideii generoase de stopare a fraudelor si scurgerilor din sistem si pe langa pretul pe care trebuie sa-l platim direct, acestor functionari, in spatele acestui gen de consultanta se ascund mari interese financiare ale unor firme straine, asa cum se crede ca s-a intamplat si in cazul controversatului vaccin danez.

 

 Despre costurile, calitatea si eficienta sistemului sanitar din Romania, avand in vedere noul buget, prin care s-au alocat Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) 4 miliarde de euro, si inca unul Ministerului sanatatii, pentru aceste licitatii, secretarul de stat, spune ca asta nu inseamna, neaparat, ca romanii vor beneficia de servicii de mai buna calitate sau ca nu vor mai lipsi tratamentele din spitale, aratand ca bugetul Sanatatii, desi majorat, este sub  jumatate din cel alocat de alte tari, unde „media din PIB este de 8%”.

Arafat recunoaste, de asemenea, ca sistemul sanitar are mari probleme in special la nivelul spitalelor mari, care preiau majoritatea cazurilor grave, dar pentru care CNAS deconteaza in unele cazuri, spre exemplu, 1.000 de euro pentru un pacient al carui tratament „poate ajunge la 10.000 de euro”.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoaie, desi declara ca sustine proiectul lui Raed Arafat, si-a exprimat speranta ca nu se va ajunge la situatii hilare in care va trebui „sa faci licitatie pentru Antinevralgicul de care ai nevoie urgent”.


Adaugati un comentariu


 

*