Intre preventie si teama de doctor, castigul

15 februarie 2013 | 0 comentarii |

In timp ce unii romani se „trateaza” excesiv de boli despre care au auzit la televizor, la piata sau pe internet, altii ajung la medic numai „pe targa”. Asa s-ar putea explica sumele imense cheltuite pe medicamente fara ca incidenta bolilor grave sa scada.

 

Ar trebui sa mergem la medicul de familie macar o data pe an, pentru un set de analize complete. La stomatolog ar trebui sa ajungem de doua ori intr-un an, chiar daca nu ne dor maselele. Femeile de peste 40 de ani ar trebui sa-si faca mamografie o data la doi ani si un control genital cel putin anual si tot o data pe an un test Babes Papanicolau.

Teoretic, asa ar trebui sa stea lucrurile, iar medicii ar putea astfel sa previna sau cel putin sa depisteze bolile grave si sa le trateze la timp, ceea ce ar reduce considerabil numarul de bolnavi incurabili si ar reduce cheltuielile cu medicamente din ce in ce mai scumpe cu care se trateaza boile grave.

Teoretic. Pentru ca in realitate, romanii se impart in doua categorii extreme: unii care prefera sa se trateze singuri si consuma pastile cu pumnul, fara a fi necesar, fara a consulta inainte un doctor, iar ceilalti, din teama de medic ajung la spital doar pe targa, atunci cand sunt doborati de durere si cand poate fi prea tarziu. Si intr-un caz, si in altul, castiga firmele de medicamente si  unii doctori care incaseaza comisioane la fiecare medicament prescris pe reteta.

 

Preventia, mai mult o idee

 

Dr. Carmen Nistor

Medicina de Familie este o specialitate care se practica inca din antichitate si care, in zilele noastre, s-a impus in randul pacientilor care isi doresc o legatura directa si personala cu medicul lor de familie. Medicul de familie este (sau asa ar trebui sa fie) cel care este alaturi de pacient inca de la nasterea lui, inca din prima luna de viata, si trece impreuna cu el prin toate etapele de dezvoltare de-a lungul vietii – sugar, copil mic, prescolar, adolescent, adult, parinte, varstnic. Preventia ar trebui sa fie, in relatia cu medicul de familie, principala preocupare a ambelor parti”, explica dr. Carmen Nistor, medic de familie.

Din pacate, acest lucru se intampla destul de rar. In cele mai multe cazuri, vizita la medic are loc numai in cazul in care exista o boala acuta care necesita tratament sau exista o boala cronica si vizita se rezuma de fapt la primirea retetei cu medicamentele pe care bolnavul le primeste in fiecare luna. Si intr-un caz si in altul, castiga producatorul si distribuitorul de medicamente.

Anumite statistici arata ca 20% dintre romani merg la doctor doar o singura data pe an, 13% nu merg decat daca sunt obligati de imprejurari, 30% dintre romani merg de 2-3 ori pe an la doctor si 29% fac 5-6 vizite pe an unui medic, iar trei sferturi dintre romani isi fac analize sau alte investigatii medicale o data pe an sau mai rar, in timp ce 1% apeleaza lunar la astfel de controale.

 

Frica de boala si lipsa de bani

 

Dr. Viorica Mihalascu

Motivele pentru care romanii amana vizita la medic sunt dintre cele mai diverse: „Daca aflu ca sunt bolnav?” ori „Lasa ca trece, nu cred ca e ceva grav!”, neincrederea in spitale si doctori, lipsa de bani sau jena de a face un control ginecologic, iar cei mai multi spun  ca nu vor sa lipseasca de la serviciu.

 „Programele nationale de sanatate au un calendar al vizitelor periodice – pe an/pe luna – care ar trebui facute la medic: copiii mici trebuie vaccinati la 2, 4, 6 luni; adultii ar trebui sa mearga la un specialist o data pe luna. Cel mai mare pericol este insa teama ca medicul ar putea sa ne gaseasca o boala. De aceea, sunt recomandate controale periodice, chiar daca nu ne supara nimic. Pentru aceasta trebuie sa consultam medicul de familie, care este cel mai competent si apropiat prieten al sanatatii fiecaruia in parte si al familiei lui. De aceea este important ca fiecare persoana sa aiba un medic de familie, de preferat in orasul in care locuieste, ca sa il poata vizita rapid”, explica dr. Viorica Mihalascu, director adjunct Sanatate Publica din cadrul DSP Buzau si tot asta a anuntat ca vrea sa se intample, si ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, atunci cand si-a motivat cresterea bugetului pentru medicina de ambulatoriu.

 

Probleme de mentalitate

 

Ministrul Eugen Nicolaescu

Ceea ce vrea ministrul Nicolaescu sa schimbe, sau cel putin ceea ce spune ca vrea, este schimbarea mentalitatii fata de boala si de bolnav. El insista asupra preventiei si a unei relatii „umane” intre medic si pacient, care ar conduce „la depistarea bolilor in stadii precoce si, implicit, la imbunatatirea starii de sanatate, precum si la scaderea costurilor din sistemul de sanatate”.

Eugen Nicolaescu spune ca prin noile norme ale Contractului-cadru, bolnavii vor fi orientati mai mult spre ambulatoriu si va scadea presiunea pe spitale, unde „trebuie sa ajunga numai cei care au cu adevarat nevoie de servicii spitalicesti”.

Exista medici care spun insa ca nu se va intampla astfel si ca va creste afluenta de bolnavi catre unitatile de primiri urgente. 

Merg la doctor doar cand am o problema urgenta sau Ultimele analize complete mi le-am facut acum 3 ani” ori „Sufar de diabet, am si hipertensiune si trebuie sa merg la medicul de familie o data pe luna pentru reteta si tot atunci ii spun si daca ma mai doare ceva” sunt situatii in care, in general, romanii ajung la medic.

De ce trebuie sa suferim de o boala cronica pentru a ne obisnui sa mergem periodic la medic? De ce romanii evita sa mearga la doctor pentru controale de rutina? Ministrului Sanatatii, spune ca este „o problema de mentalitate” care trebuie schimbata.

 

Programul national de evaluare a starii de sanatate

 

Bolnavi spital

La demararea programului national de evaluare a starii de sanatate, in 2007, actualul ministru al Sanatatii, care se afla si atunci in aceeasi functie, facea apel la mass-media pentru informarea romanilor cu privire la importanta controlului medical, la medicii de familie care trebuiau „sa fie o prezenta mai activa in viata comunitatii”, la prefecti si chiar la preoti, care trebuiau sa aduca la cunostinta populatiei „beneficiile grijii pentru propria sanatate”.

O desfasurare de forte care a costat vreo 20 de milioane de euro numai cheltuieli administrative si inca vreo 10 milioane de euro cu care s-au  achizitionat laptop-uri pentru medicii de familie, special pentru acest program.

Rezultatul: s-au depistat numeroase afectiuni grave si riscuri, despre care bolnavii nu aveau habar, dar si consultatii si analize fictive sau informatii esentiale incomplete. Unii medici au considerat ca aceste sume s-ar fi putut folosi mai eficient intr-un program national de screening si preventie pentru cancerul de col uterin, spre exemplu, sau puteau fi salvati anual 2.000 de bolnavi de infarct miocardic.

Acum, ministrul Nicolaescu vrea sa reia programul de evaluare a starii de sanatate, in paralel cu anumite programe de screenig deja incepute. Vom vedea cu ce costuri si mai ales cu ce rezultate, cand se va trage linie.


Categorii: Analiza, Medici

Adaugati un comentariu


 

*