Sedentarismul, pe lista bolilor moderne

20 august 2012 | 0 comentarii |

Stilul de viata sedentar este considerat de cercetatorii americani de la Clinica Mayo o boala si nu o simpla lene, iar profesorul H.W Kohl de la Universitatea Texas crede ca sedentarismul trebuie sa constituie o problema de sanatate publica.

 

Sedentarismul a fost inclus, de curand, pe lista bolilor, de catre cercetatorii americani de la Clinica Mayo.

Iar un alt studiu, desfasurat la nivel international, arata ca 10% dintre decesele omenirii se datoreaza lipsei de miscare.

Se stie deja ca un stil de viata sedentar duce la obezitate si creste riscul de boli cardiovasculare, de boli articulare, de diabet zaharat, de osteoporoza si chiar de cancer. Statisticile arata ca 5,3 milioane de oameni mor anual din cauza lipsei de miscare, iar numarul acestora este aproape egal cu cel al deceselor cauzate de fumat si reprezinta 10% din numarul deceselor raportate la nivel mondial.

Procesele negative din organism, asociate cu lipsa de miscare incep insa independent, chiar daca semnele afectiunilor mentionate sunt sau nu evidente, sustin medicii Clinicii Mayo din SUA.

Potrivit cercetatorilor americani, sedentarismul ar trebui inclus pe lista bolilor. In urma unui studiu de lunga durata si pe un numar mare de subiecti ei au concluzionat ca refuzul de a duce un mod activ de viata nu este o simpla lene, ci o manifestare a bolii numita „sedentarism”.

Conducatorul studiului, Michael Joyner, considera ca lipsa dorintei de a merge la sala de sport este legata de scaderea fortei vitale, de oboseala cronica si de palpitatii ale inimii.

Remediul pentru tratarea sedentarismului consta insa, nu in tratarea cu medicamente, ci prin exercitii fizice. Cercetarile oamenilor de stiinta au demonstrat ca doar trei luni de antrenament reduc manifestarile sindromului de tahicardie posturala ortostatica (POTS), iar permanetizarea exercitiilor conduce la disparitia multor afectiuni cu care organismul uman se confrunta. Ca sa nu mai punem la socoteala mentinerea unui aspect fizic placut si a unui tonus psihic superior…

Un alt studiu, publicat in revista britanica „The Lancet”, desfasurat de o echipa internationala formata in majoritate din cercetatori din Brigham and Women’s Hospital din cadrul Harvard Medical School din Boston, in 105 tari pe adolescenti intre 13 si 15 ani si in 122 de tari pe adulti de peste 15 ani arata ca 10% din cancerele la san si colon, 7% din cazurile de diabet de tip 2 si 6% din bolile cardiace s-ar datora unei activitati fizice insuficiente.

Acelasi studiu arata ca 80% dintre adolescenti si 31% dintre adulti nu practica nivelul de activitate fizica recoandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), iar lipsa de miscare ar fi unul dintre principalii factori de deces, alaturi de hipertensiunea arteriala, fumat si un nivel crescut al colesterolului. „Sedentarismul continua sa fie subestimat, in pofida existentei de peste 60 de ani a unor dovezi solide in privinţa impactului asupra sanatatii. Raman multe lucruri de facut pentru a trata absenta exercitiului fizic ca pe o adevarata problema de sanatate publica”, sustine profesorul Harold W. Kohl de la Universitatea Texas.


Categorii: Actual, Medici

Adaugati un comentariu


 

*