Medicii au gasit solutia pentru ca elevii sa nu mai evite orele de sport

La Congresul National de Diabet a fost inaintata propunerea ca la orele de sport sa nu se mai dea note, astfel incat elevii sa nu se mai teama ca-si vor stirca media generala si sa fie incurajati sa faca miscare.

 

obezitateUna dintre problemele intens dezbatute de cei aproximativ 900 de medici specialisti romani si straini care au participat la finele saptamanii trecute la cea de-a 41-a editie a Congresului Natilonal al Sociatatii Romane de Dibet, Nutritie si Boli Metabolice, a fost cea referitoare la obezitate, in conditiile in care numarul persoanelor cu aceasta afectiune este tot mai mare, pe fondul adoptarii unui stil de viata sedentar si al unei alimentati nesanatoase.

Obezitatea constituie una dintre cauzale aparitiei diabetului si a altor boli din acelasi spectru, asa ca este fireasca preocuparea specialistilor pentru gasirea unor solutii care sa duca la reducerea incidentei acestei afectiuni. In teorie, lucrurile pot sta destul de simplu, nefiind nevoie decat de ceva mai multa miscare si o atentie mai mare acordata alimentatiei sanatoase, insa in practica lucrurile sunt mai complicate. Aceasta, pentru ca stilul de viata modern ii face pe oameni tot mai sedentari, dupa orele petrecute in scaunul de la birou, majoritatea preferand sa se relexeza in fata televizorului in loc sa iasa la o plimbare de cel putin o jumatate de ora. Chiar si banalul mers pe jos este evitat, din graba sau din comoditate, oamenii preferand masinile personale sau mijloacele de transport in comun.

 

educatie-fizicaIn cadrul congresului care a avut loc la Sibiu, specialistii romani au precizat ca acest stil de viata nesanatos este adoptat chiar de la varste fragede, dind exemplul elevilor care evita orele de sport. In opinia presedintelui Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, medicul Maria Mota, orele de educatie fizica sunt extrem de utile pentru sanatatea elvilor, insa acest lucru nu este pe deplin constientizat. Medicul a dat exemplul binecunoscut al orelor de sport transformate in ore de matematica sau alte discipline, vorbind si despre faptul ca multi elevi evita orele de sport pe considerentul ca vor obtine note mici la aceasta disciplina si astfel si-ar putea strica media generala. Majoritatea isi fac rost de scutiri medicale si lipsesc de la aceste ore, fara a constientiza beneficiile pe care le-ar avea asupra sanatatii lor cele 40-50 de minute de miscare.

 

Prof.dr. Maria Mota

Prof.dr. Maria Mota

In aceste conditii, pentru a-i incuraja pe acesti elevi sa participe la orele de sport fara sa se teama ca aceasta disciplina le-ar afecta media generala, prof. univ. dr. Maria Mota a propus, in cadrul congresului, ca pentru orele de educatie fizica sa nu mai fie date note. „Orele de educatie fizica sunt foarte utile si trebuie facute. Din pacate, asa cum stiti, in orele de sport se mai face romana sau matematica. Ori, noua ne trebuie, in primul rand, copii care sa fie sanatosi si dupa aceea asi la matematica sau alte discipline. Stiu ca poate se supara pe mine profesorii de sport, dar poate ar trebui sa se renunte la a se mai pune note la educatie fizica. Foarte multi copii umbla sa isi scoata scutiri medicale sau gasesc alte metode sa nu participe la aceste ore, ca sa nu isi strice media cu o nota slaba, pentru ca unii dintre ei nu pot atinge baremele impuse, cand li se dau note la sport. Noi nu avem nevoie sa fie toti campioni, dar avem nevoie de acea harjoneala, de alergatul pe teren, de orice fel de joc ce presupune miscare si, daca se poate, sa fie in aer liber. Trei-patru ore de miscare pe saptamana ar fi excelente”, a precizat dr. Mota.

 

obezitateLipsa activitatii fizice ii afecteaza in egala masura si pe copii si pe adulti. Specialistii prezenti la congresul de la Sibiu au atras atentia ca in Romania, incidenta diabetului si a obezitatii este in crestere, cel mai ingrijorator fiind faptul ca aceste afectiuni apar tot mai des in randul copiilor. In acest context, medicii au pus din nou accent pe necesitatea de a se face zilnic miscare, macar o jumatate de ora. „Noi spunem ca miscare sanatoasa este atunci cand faci 30-50 de minute pe zi, cinci zile pe saptamana, fara sa faci pauza intre ele mai mult de o zi. Totusi e important si ceea ce faci in celelalte ore, pentru ca daca stai prea mult la birou sau foarte mult in pat, la televizor, iarasi nu e bine”, a mai explicat presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

 


Adaugati un comentariu


 

*