Sedentarismul, mai nociv decat obezitatea

17 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Este concluzia unui studiu desfasurat pe parcursul a 12 ani, in urma caruia cercetatorii au concluzionat ca lipsa de exercitiu ucide de doua ori mai multi oameni decat obezitatea.

 

sedentarism (2)Impactul negativ al sedentarismului asupra sanatatii este de mult cunoscut, dar o echipa de cercetatori de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie a dovedit, in urma unui studiu publicat in revista American Journal of Clinical Nutrition, ca sedentarismul este de doua ori mai riscant chiar decat obezitatea.  Studiul comparativ, desfasurat, timp de 12 ani, la nivelul continentului european, referitor la efectele lipsei de exercitiu si cele ale greutatii in exces, a relevat concluzii cel putin ingrijoratoare.

Specialistii au stabilit astfel ca, in Europa,  676.000 de decese sunt legate anual de sedentarism, comparativ cu 337.000 de decese legate de o greutate corporala excesiva. Expertii au ajuns la concluzia ca un program de exercitii simple, cum ar fi 20 de minute de mers pe jos la pas vioi, in fiecare zi, ar aduce beneficii importante, sedentarismul prezentand mai multe riscuri decat obezitatea, care poate aparea si ca urmare a lipsei de miscare, pe fondul unei alimentatii excesive si necorespunzatoare. Exercitiile fizice sunt benefice oricui, indiferent de greutatea corporala, iar persoanele slabe au un risc mai mare de a avea probleme de sanatate daca sunt inactive, in timp ce persoanele obeze care fac exercitii au o stare de sanatate mai buna decat cele care nu urmeaza niciun fel de programe de exercitii fizice.

 

sedentarism (3)In cadrul studiului, oamenii de stiinta au urmarit 334.161 de europeni, pe o perioada de 12 ani, evaluand nivelul de exercitii fizice urmate, circumferinta taliei si inregistrand fiecare deces.

Riscul cel mai mare de deces prematur a fost descoperit in randul subiectilor catalogati drept inactivi, atat in randul participantilor cu o greutate normala, cat si in radnul celor supraponderali si a celor obezi.

Autorii studiului mai spun ca  eliminarea sedentarismului ar duce la o scadere cu 7,5 la suta a ratei mortalitatii in Europa, unde se inregistreaza 676.000 de decese pe an din aceasta cauza, in timp ce eliminarea obezitatii ar scadea rata deceselor cu doar 3,6 la suta.

„Nu cred ca se pune problema in a alege doar una dintre probleme. Trebuie sa facem eforturi pentru a reduce si incidenta obezitatii, dar cred ca activitatea fizica trebuie recunoscuta ca fiind o strategie foarte importanta privind sanatatea publica”, a declarat Ulf Ekelund, unul dintre cercetatorii implicati in studiu.

 

crosOamenii de stiinta mai spun ca este suficient ca oamenii sa faca exercitii simple, cum ar fi  mersul vioi, pentru a influenta pozitiv starea de sanatate, dar regulat, nu doar din cand in cand. „Cred ca este nevoie ca oamenii sa ia in considerare faptul ca o zi are 24 de ore. 20 de minute de activitate fizica, echivalentul unei plimbari mai rapide, ar trebui sa fie usor de inclus in programul oricui, in drumul spre sau de la munca, in pauzele de masa sau seara, in loc sa se uite la televizor”, a explicat cercetatorul norvegian Ulf Ekelund.

Bolile provocate de inactivitate si obezitate au fost, in mare parte, aceleasi,  maladiile cardiovasculare ocupand un procent preponderent. Totusi, diabetul de tip II a fost mai frecvent in cazul subiectilor obezi.

 

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*