TERAPEUTUL TAU: Noi si libertatea personala

17 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Libertatea mea se sfarseste acolo unde incepe libertatea ta. Cand vom constientiza acest lucru, lumea va deveni o oaza de Adevar, Bine, Frumos si Pace.

 

Taisia TRICA , psihoterapeut

Taisia TRICA , psihoterapeut

Toate religiile lumii vorbesc de o forta, de un Dumnezeu, de pace, de valori ca Bine, Adevar, Frumos. Cu toate acestea, oamenii ajung sa se focalizeze pe ceea ce este diferit si nu pe ceea ce ne uneste.

Prejudecatile, aroganta, spiritul competitiv si combativ strivesc umanul din noi si devenim dusmani, unii pentru ceilalti.

Usa schimbarii, a tranformarii are un singur paznic – noi insine – si ea nu se deschide decat pe dinauntru. Nimeni nu ne va putea transforma, daca noi nu dorim acest lucru.

Suntem prea grabiti, prea angoasati de propriile noastre probleme incat devenim incapabili sa mai fim toleranti si atenti la cei din jur. Inteligenta noastra emotionala este slab dezvoltata si apoi ne miram ca lucrurile o iau razna in vietile noastre. Ajungem sa ne folosim si sa interpretam in folos personal valori universale si valori spirituale. Sub mantia libertatii personale ne permitem orice. Numai ca acest orice inseamna uneori imagine de sine deficitara, lipsa iubirii de sine si a respectului fata de semeni si umanitate.

 

libertatea-personalaLibertatea personala are si limite si este normal asa. Libertatea mea se sfarseste acolo unde incepe libertatea ta. Legea, autoritatile interioare si exterioare ne impun limite, spre folosul nostru.

In calitate de psihoterapeut accept pe oricine, dar scopul terapiei este starea de bine a clientului si astfel ajungem la descoperirea sinelui profund din noi, sine care nu cunoaste ura, razvratirea sau teama.

J. J. Rousseau aprecia ca nimeni nu este rau de la natura (din nastere), dar ca civilizatia ne perverteste. Cu cat traiesc si vad mai mult, cu atat mai tare cred ca Rousseau avea dreptate. Avem atat de multe facilitati tehnice, intercomunicationale si cu toate acestea suntem mai alienati, mai singuri, mai distanti unii de altii, mai intoleranti unii cu ceilalti.

Am pierdut comuniunea si, odata cu aceasta, ne-am pierdut pe noi. Suntem mai tentati in a critica, decat in a analiza, mai tentati in a lovi, decat in a mangaia. E trist!

Va doresc o saptamana a regasirii umanului din noi !

 

*Taisia Trica este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 


Adaugati un comentariu


 

*