TERAPEUTUL TAU : Tulburarea bipolara. Generalitati

20 iunie 2015 | 1 comentariu |

Daca urmeaza un tratament adecvat, pacientii pot avea insa o viata normala si productiva. Numeroase celebritati au fost, se spune, diagnosticate cu aceasta afectiune.

 

Taisia TRICA - psihoterapeut

Taisia TRICA – psihoterapeut

Tulburarea bipolara desemneaza persoanele care au schimbari extreme de dispozitie, de la depresii severe pana la episoade maniace.

Persoanele care sufera de tulburarea bipolara tind sa aiba, in cursul episoadelor maniace, o dispozitie euforica, sunt hiperactive, agitate fara sa simta necesitatea somnului. Tind, de asemenea, sa exagereze in diverse activitati (cheltuieli, distractii).

In cursul episoadelor depresive, persoanele care sufera de aceasta tulburare sunt triste, se simt fara speranta, vinovate si/sau fara valoare si au un nivel scazut de energie.

Tulburarea bipolara este o boala care ii afecteaza nu doar pe cei diagnosticati ci si pe apropiatii lor, atat prin aparitia brusca a unor episoade maniace sau depresive care afecteaza viata de familie si relatiile sociale, cat si prin tratamentele costisitoare, in caz contrar putand genera si alte probleme de sanatate.

 

tulburare_bipolaraDiagnosticarea sta in competenta medicului psihiatru. Episoadele de manie si depresie se repeta pe tot parcursul vietii pacientilor diagnosticati cu tulburare bipolara. Totusi, marea majoritate a lor nu prezinta niciun fel de simptome intre episoadele maniace sau depresive. Numai o treime dintre pacientii diagnosticati cu tulburare bipolara prezinta cateva simptome (neexplicate inca) intre episoadele de manie si/sau depresie.

Numeroase personalitati ale stiintei (Einstein), culturii (Mihai Eminescu, Ernest Hemingway, Sylvia Plath), politicii (Napoleon Bonaparte), dar mai ales celebritati din lumea artei si show-bizului (Vincent van Gogh, Ludwig van Beethoven, Merilyn Monroe, Catherine Zeta-Jones, Mel Gibson, Jean-Claude van Damme, Carrie Fisher, Jim Carrey, Linda Hamilton, Elvis Presley, Britney Spears, Kurt Cobain, Sined O’Connor) au au fost diagnosticate cu tulburare bipolara, adesea asociata cu creativitatea, patosul si carisma.

 

tulburarea_bipolara1Clasificare: Tulburarea bipolara de tipul I este forma „clasica” a acestei afectiuni, in care pacientii au episoade de manie si depresie periodic.

Tulburarea bipolara de tipul II reprezinta forma in care bolnavii nu dezvolta manie severa, dar trec prin episoade mai blande de hipomanie care alterneaza cu depresia.

Despre Tulburarea bipolara ciclica rapida se poate vorbi atunci cand pacientii manifesta un numar mai mare de 4 episoade maniace sau depresive.

Nota: Cand este vorba de perspectivele pe termen lung legate de pacientii cu tulburare bipolara, este foarte important de subliniat evolutia bolii cu si fara tratament. Fara un tratament adecvat, boala tine sa se agraveze in timp, episoadele maniace si depresive devin din ce in ce mai severe. De asemenea, episoadele tind sa fie din ce in ce mai frecvente.

 

tulburarile bipolareTratament. In ciuda a ceea ce am fi tentati sa credem si in ciuda prejudecatilor, cand este urmat un tratament adecvat, pacientii cu tulburari bipolare pot avea o viata normala si productiva. In mare parte, terapia ajuta la reducerea frecventei si severitatii episoadelor maniace si/sau depresive, pentru ca pacientii sa se poate bucura de viata.

Este important ca tulburarile bipolare sa fie tratate cat mai curand si sub supraveghere medicala. Majoritatea celor care sufera de tulburari bipolare pot realiza o stabilizare a schimbarilor de dispozitie si a simptomelor asociate cu acestea, urmand un tratament adecvat.

Tulburarile bipolare sunt afectiuni recurente, in care este necesara terapia pe termen lung. Pentru a controla boala pe termen lung, o combinatie intre medicatie si un tratament psihosocial reprezinta cea mai buna schema de tratament.

 

persoanele-care-isi-schimba-starile-de-dispozitie-ar-putea-suferi-de-tulburare-bipolaraPsihoterapia  o alta parte importanta a tratamentului – scopul acesteia este sa ajute pacientul sa faca fata bolii. Se pot realiza terapii cognitiv-comportamentale (o forma frecventa de tratament individual), terapii in grup sau terapii alaturi de membrii familiei.

Alte strategii active includ efectuarea de exercitii fizice, respectarea unui program de somn strict, adoptarea unei diete sanatoase si acordarea unei atentii speciale semnelor care pot anunta instalarea unui episod de boala.

Tratamentul psihoeducational implica instruirea pacientilor despre tulburarea bipolara si tratamentul acesteia, avand ca scop principal imbunatatirea administrarii tratamentului medicamentos, prin intelegerea fundamentelor biologice ale tulburarii si rationamentul prescriptiei medicale.

De asemenea, pacientii sunt invatati sa identifice din timp semnele care ameninta aparitia unui episod maniacal, astfel incat acestea sa poata fi controlate psiho-medical.

 

psihoeducatie bipolarDe obicei, desi nu intotdeauna, interventiile psihoeducationale au loc in grup. Cea mai buna interventie, din cele studiate, consta in 21 de sedinte de grup (Colom & Vieta, 2006). Toate formele de abordare terapeutica includ o componenta cognitiva, care vizeaza informarea pacientilor cu privire la baza biologica a bolii, nevoia pentru medicamente, precum si identificarea simptomelor.

De asemenea, includ si identificarea gandurilor negative dezadaptative despre sine si ii invata pe pacienti abilitati de gestionare a acestora.

Multe abordari sustin ideea de a adapta corespunzator gandurile pozitive prezente pe parcursul maniei.

(Saptamana viitoare vorbim despre miturile si prejudecatile din jurul tulburarii bipolare)

 

*Taisia TRICA este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 



Comentarii (1)

  1. Viorica Radut spune:

    Multumim, interesant articolul.

Adaugati un comentariu


 

*