TERAPEUTUL TAU: Gand si simtire

23 mai 2015 | 0 comentarii |

Drepturile omului ne invata sa fim toleranti. Toleranta presupune intelegere, minte deschisa, acceptare, dar presupune si respectarea unor reguli si consecintele incalcarii lor.

 

Taisia TRICA , psihoterapeut

Taisia TRICA , psihoterapeut

Traim vremuri tulburi! Ne este greu, ne simtim stresati, nu stim sa ne mai raportam la ceea ce este important. In vietile noastre este prea mult tumult. Uneori, viata ne-o ia inainte si noi nu mai tinem pasul cu ea.

Ne temem, suntem frustati, suntem blocati. Alteori suntem revoltati si gasim de cuviinta sa avem pareri, sa ne exprimam in legatura cu orice, in orice domeniu, chiar daca nu suntem experti.

Stam cu ochii lipiti de televizor si ne situam de o parte sau alta a baricardei, uitand de nuantele intermediare. Iesim si ne batem cu pumnii in piept pentru drepturile noastre si este normal. Dar oare stim noi, toti, sa ne folosim de drepturile noastre ?

Drepturile omului ne invata sa fim toleranti. Toleranta presupune intelegere, minte deschisa, acceptare, dar presupune si reguli. Cand vine vorba de reguli, incepem sa avem probleme. Le inghitim greu, incercam sa le ignoram, le comentam…

 

norme si principii etice psihoterapieAvem in spatele nostru mii de ani, mii de experiente. Am convingerea ferma ca autoritatea este necesara. „Care autoritate ?”, o sa ma intrebati.  O sa va raspund: aceea din noi. Dar, din pacate, acea autoritate functioneaza pentru prea putini dintre noi.

Atunci cand interiorizam corect autoritatea, ne-am maturizat, ne-am salvat. Primul lucru pe care il fac cu persoanele cu care lucrez in psihoterapie este sa definim cadrul terapeutic, limitele, regulile pe care le avem de respectat, consecintele in cazul incalcarii lor.

Din experienta acestor mii ne ani ne este clar ca nu putem sa fim in absenta regulilor. Din pacate !!! Si atunci, orice microsistem are nevoie de regului pentru ca macrosistemul sa functioneze.

Personalitatea noastra este un sistem bio-psiho-social. Intregul fiintei noastre inseamna analiza, dezvoltare si grija fata de multe arii de dezvoltare si domenii existentiale: organic, emotional, spiritual, cognitiv, ecologic, transcedental. Pentru ca nu exista ordine in afara unui sistem, pentru fiecare dintre aceste domenii exista legi, norme, reguli.

 

drepturi si obligatiiCand avem grija de noi si ne preocupa dezvoltarea noastra personala este necesar sa ne raportam la regulile sistemului sau ariei de dezvoltare pe care o vizam. Prin urmare, in plan biologic vom respecta normele medicale – deci medicul, in plan emotional –psihologul / psihoterapeutul, in plan spiritual – preotul / indrumatorul spiritual si asa mai departe… Acestia reprezinta o autoritate, parte integranta a unui sistem.

Este alegerea noastra sa traim in haos, sa fim in afara sistemului, in numele unor drepturi. Este in regula. Dar adevaratul confort psihologic inseamna a trai in sistem, a te raporta la reguli, fie ele sociale sau spirituale.

Cred ca este important sa fim mai smeriti si, cand intram undeva, sa invatam sa respectam normele locului. Faptele bune, banii ar fi de dorit sa respecte regulile locului. Nu asa ne castigam starea de bine.

In final va ofer un pont: in orice domeniu, daca cineva este mai sus decat noi, este acolo deoarece Universul sau o Putere divina a ingaduit acest lucru. Iar din aceasta pozitie va castiga sau va plati. Iar noi, ceilalti, interiorizand conceptul de autoritate si smeriti fiind, ne vom vedea de propria dezvoltare personala.

 

Reflectati: Nu sunt lipsit/a de idei, dar tot timpul am de invatat! Nu sunt lipsit/a de orgoliu, dar ma straduiesc sa impac si sa onorez si Cezarul si pe Dumnezeu! Nu sunt perfect/a, dar sunt perfect/a pentru unii!

Va doresc Gand bun!

 

*Taisia TRICA este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 


Adaugati un comentariu


 

*