Obezitatea poate fi responsabilă de apariția a 12 tipuri de cancer

Specialiștii din cadrul Fondului Mondial pentru Cercetări asupra Cancerului susțin că aproximativ 40% din cazurile de cancer pot fi, în acest context, prevenite.

 

Cel mai recent raport publicat de Fondul Mondial pentru Cercetări asupra Cancerului relevă faptul că fumatul continuă să constituie principala cauză a cancerului. În câteva decenii, însă, obezitatea îi va lua locul în clasamentul cauzelor declanșării bolilor tumorale. Cercetătorii au identificat 12 tipuri de cancer care pot fi asociate cu obezitatea, de aceea, în setul de recomandări pentru evitarea dezvoltării tumorilor, ce însoțește rezultatele studiului, se insistă pe limitarea consumului de mezeluri şi înlocuirea cu apă a băuturilor care conţin zahăr.

Specialiștii atrag atenția că, pentru evitarea cancerului, stilul de viaţă modern, nesănătos, şi promovarea alimentaţiei tip „junk food” și „fast food” trebuie să înceteze. De asemenea, timpul îndeungat petrecut în fața ecranelor, fie că este vorba despre computerele de la locul de muncă sau de televizoarele de acasă, este nociv atât pentru adulţi cât şi pentru copii, deoarece este o activitate sedentară, iar activitatea fizică are un rol important în prevenirea tumorilor.

Totodată, mezelurile şi consumul execesiv de carne roşiu au fost asociate cu cancerul de colon şi alte tipuri de tumori, iar băuturile care conţin zahăr pot contribui la îngrăşare, în timp ce alcoolul este dens din punct de vedere caloric şi asociat cu apariţia tumorilor la colon, sân, ficat, gură, gât, esofag şi stomac.

 

În urmă cu zece ani, cercetătorii aceluiași institut din Marea Britanie au identificat o asociere între obezitate şi şapte tipuri de cancer, iar după actualizarea raportului, în urma unor noi cercetări, dovezile indică 12 tipuri de cancer asociate cu obezitatea: cancerul de ficat, cel ovarian, de prostată avansat, de stomac, cancerul oral, de colon, de sân,  de vezică, rinichi, esofag, pancreas şi cancerul uterin.

În condiţiile în care din ce în ce mai multe ţări adoptă un stil de viaţă nesănătos, prin reducerea activităţii fizice şi consumul ridicat de alimente nesănătoase, se estimează o creştere a numărului cazurilor de cancer. În ritmul actual, numărul cazurilor de cancer la nivel mondial va creşte cu 58%, ajungându-se la 24 de milioane pe an, în 2035.

„Ştim că aproximativ 40% dintre cazurile de cancer pot fi prevenite şi că o alimentaţie sănătoasă, activitatea fizică zilnică susţinută şi menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase sunt – pe lângă absenţa fumatului – cele mai importante modalităţi prin care se poate reduce riscul de cancer”, se subliniază în raportul institutului britanic de cercetare.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*