Românii continuă să ignore riscurile diabetului de tip II

17 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Cel mai recent studiu relevă că incidența bolii a ajuns la 10%, în timp ce 30% din populația României este în faza de prediabet.

 

Forumul Român de Diabet a dat publicității rezultatele celui mai recent studiu sociologic despre percepția românilor cu privire la diabetul zaharat de tip II, care a devenit una dinte bolile cele mai frecvente în țara noastră. Astfel, la ora actuală, 10% din populație suferă de diabet, iar 30% dintre români sunt în faza de prediabet, ceea ce înseamnă că riscă să dezvolte această boală dacă nu își schimbă cât mai curând regimul alimentar și stilul de viață. În Programul Național de Diabet sunt incluși în prezent aproximativ 823.000 de pacienți, însă numărul real al celor care suferă de această boală este mult mai mare, mulți dintre aceștia neștiind că suferă de diabet. Acest lucru nu este de mirare, dacă ținem cont de faptul că 70% dintre pacienții diagnosticați au ajuns la medic în stadii avansate ale bolii, când deja apăruseră complicațiile specifice. În aceste condiții, studiul mai elevă că, anual, jumătate dintre persoanele cu diabet zaharat sunt spitalizate din cauza complicațiilor precum riscul de orbire, probleme cardiovasculare, insuficiență cardiacă, probleme renale și amputări la nivelul membrelor inferioare.

Deși vorbim de o boală cu o incidență tot mai crescută, care presupune riscuri mari, românii nu par foarte îngrijorați în această privință, plasând diabetul pe locul șase într-un top al bolilor de care se tem cel mai tare. Pe primul loc în acest top este cancerul, urmat de HIV/SIDA și tuberculoză. Specialiști care au realizat sondajul spun că acest clasament reprezintă atât o proiecție emoțională asupra afecțiunilor respective, cât și una determinată de mediatizarea mai consistentă a acestora.

 

În ultima perioada, diabetul a fost împins în prim-planul atenției publice prin prisma faptului că persoanele cu această boală sunt mai vulnerabile în cazul infecției cu noul coronavirus, acesta constituind un motiv în plus de îngrijorare pentru diabetici.

Peste jumătate dintre români, 55% mai exact, sunt familiarizați cu mecanismul care duce la apariția diabetului de tip II, știind că boala se dezvoltă atunci când organismul devine rezistent la insulină, iar pancreasul nu mai produce suficientă insulină. Majoritatea consideră că stresul și consumul excesiv de zahăr sunt principalii factori care favorizează apariția diabetului.

Cu toate că majoritatea românilor consideră sedentarismul printre principalii factori de risc care favorizează apariția acestei boli, 45% din cei intervievați se declară sedentari, deși aparțin unor grupe de vârstă active, cuprinse între 25 și 45 de ani. Aceeași contradicție există și în cazul supraponderalității, în sensul că 86% dintre respondenți o consideră factor agravant în declanșarea diabetului de tip II, în contextul în care 52% dintre aceștia sunt obezi sau supraponderali.

 

Studiul efectuat în perioada iulie august mai arată că 70% dintre respondenți înțeleg importanța verificării glicemiei ca modalitate de prevenire a diabetului zaharat de tip II, însă doar 31% dintre ei au declarat că și-au verificat glicemia în urmă cu cel puțin un an sau nu au făcut această analiză niciodată, cu toate că este inclusă în setul de analize de bază. Totodată, 23% dintre tinerii de 25-35 de ani intervievați nu știu care e valoarea normală a glicemiei.

Datele prezentate mai indică faptul că 63% din respondenți nu suferă de diabet, dar 45% cunosc pe cineva cu această boală, în timp ce 5% sunt diagnosticați cu diabet zaharat, cu toate că nu se află în grupa de risc.

Respondenții au oferit informații despre greutatea și înălțimea lor, existența hipertensiunii arteriale, gradul de activitate fizică și antecedentele de diabet zaharat în rândul rudelor de gradul I. Astfel, la o proporție dintre bărbați și femei de 50% și o vârstă medie de 35,4 ani, 45% dintre aceștia se declară sedentari, 52% sunt obezi sau supraponderali. Totodată, 8% dintre respondenți au fost diagnosticați cu hipertensiune arterială, iar 30% au rude de gradul I care suferă de diabet zaharat.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*