Un test de sânge ar putea preveni riscul de naștere prematură

15 iunie 2018 | 0 comentarii |

Deşi sunt necesare cercetări suplimentare înainte ca acest test să poată fi utilizat la scară largă, experţii susţin că descoperirea are potenţialul de a reduce numărul de decese şi complicaţii asociate celor 15 milioane de cazuri anuale de naşteri premature, la nivel mondial.

 

Riscul de naștere prematură și chiar de deces al opiilor născuți înainte de termen este tot mai mare, în ultima perioadă. Stersul, poluarea, alimentația nesănătoasă, lipsa de odihnă, lipsa de educație sanitară și unele complicații medicale sunt doar câțiva dintre factorii care contribuie la creșterea acestui risc.

Medicii spun că este important este ca gravida să cunoscă din timp care sunt factorii care pot duce la naştere prematură, cu atât mai mult cu cât problema poate fi prevenită, în cele mai multe dintre cazuri. Unele complicații medicale nu pot fi tratate, dar alte probleme, cum ar fi anemia, diabetul gestațional sau infecțiile urinare pot fi depistate din timp și ținute sub control cu ajutorul tratamentelor recomandate de medic, prin schimbatrea stilului de viață, adaptarea condițiilor de la locul de muncă și evitarea unor treburi casnice dificile. Important este ca riscul să fie cunoscut încă din primele luni de sarcină, astfel încât viața gravidei să fie adaptată coresăunzător.

O echipă de cercetători americani şi danezi preocupați de nașterea prematură și riscurile care pot influența voața inrauterină și națterea bebelușului, a anunţat că a dezvoltat un test de sânge, necostisitor, ce poate prezice cu o acurateţe de 80% dacă o femeie gravidă prezintă risc de naștere prematură. Testul poate fi utilizat şi pentru estimarea datei la care femeia va naşte, într-o manieră la fel de fiabilă şi mai puţin costisitoare în comparaţie cu ecografia, susțin cercetătorii.

 

Analize

Potrivit oamenilor de știință, testul se bazează pe  măsurarea activității genelor materne, placentare şi fetale prin evaluarea nivelurilor de ARN din celule, moleculele care transportă instrucţiunile genetice ale organismului.

Naşterea prematură, care presupune aducerea pe lume a unui copil cu cel puţin trei săptămâni înainte de termen, este cauza principală de deces la nivel mondial în rândul copiilor care nu au împlinit vârsta de cinci ani.

Am lucrat mult timp, de-a lungul anilor, pentru a înţelege naşterea prematură. Acesta este primul progres ştiinţific real şi semnificativ asupra acestei probleme din ultima lungă perioadă de timp. Am constatat că unele gene sunt foarte predictive pentru femeile cu risc de naştere prematură”, a declarat Mads Melbye, unul dintre cercetătorii implicați în acest studiu.

 

Până în prezent erau disponibile câteva teste pentru prezicerea naşterilor premature, însă a fost observată o tendinţă ca acestea să funcţioneze mai mult în cazul femeilor cu risc sporit, iar rezultatele nu au fost exacte decât în aproximativ 20% dintre cazuri.

Pentru a dezvolta acest test, cercetătorii au examinat eşantioane de sânge prelevate de la 31 de femei daneze, pentru identificarea genelor care dau semnale clare cu privire la vârsta gestaţională şi la riscul de naştere prematură.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, după ce testul va fi disponibil pe scară largă, va fi probabil destul de simplu de folosit şi îndeajuns de ieftin pentru a fi utilizat în regiunile sărace ale lumii.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*