Test revolutionar pentru depistarea in faza incipienta a cancerului pulmonar

4 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

In curand, afectiunea va putea fi depistata in urma unui banal test de sange, recomandat in mod special fumatorilor impatimiti.

 

cancer-pulmonarUna dintre cele mai agresive forme de cancer, cu o rata destul de redusa de supravietuire, va putea fi depistata, in curand, in forma sa incipienta, printr-un simplu test de sange. Descoperirea, revolutionara pentru medicina, este rezultatul a 15 ani de cercetare, in cadrul unui parteneriat public-privat intre INSERM (Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale), Universitatea din Nisa si compania Rarecells Diagnostics care realizeaza testul de sange, potrivit cotidianului Le Parisien.

Prin utilizarea acestui test, diagnosticarea precoce va deveni facila, iar sansele de vindecare si speranta de viata vor creste in cazul pacientilor la care aceasta afectiune este depistata, in general, prea tarziu pentru a mai raspunde la terapiile cunoscute. Este vorba despre cancerul pulmonar, o forma de tumora maligna cu originea in diferite celule ale plamanului, avand drept cauza principala fumatul.

Statisticile arata ca la fiecare 30 de secunde, undeva in lume, o persoana moare din cauza cancerului pulmonar. In Romania, 70 la suta dintre pacientii cu cancer pulmonar se prezinta la medic atunci cand deja au metastaze multiple, situatie in care sansele lor de vindecare si chiar de supravietuire sunt serios diminuate. Aceasta problema ar putea fi insa rezolvata in viitorul apropiat, printr-un simplu test de sange pus la punct de cercetatorii francezi, care ajuta la diagnosticarea cancerului pulmonar in fazele sale incipiente, inainte chiar ca tumorile sa devina vizibile la o tomografie computerizata.

 

Prof. Paul Hofman

Prof. Paul Hofman

Testul revolutionar a fost pus la punct de o echipa de cercetatori francezi, condusa de profesorul Paul Hofman, patolog la Spitalul Universitar din Nisa, si permite pacientului si echipei medicale castigarea a aproximativ patru ani in lupta cu boala, reprezentand perioada de timp dintre depistarea in faza incipienta a afectiunii, pana la aparitia primului nodul. Cercetarile au pornit de la aceeasi problema legata de depistarea tardiva a cancerului pulmonar si s-au derulat pe parcursul a 15 ani, perioada la finalul careia echipa de cercetatori a anuntat ca a pus la punct testul de sange care poate duce la depistarea bolii. „Cand se ajunge la diagnosticul de cancer pulmonar, in 85 la suta dintre cazuri este vorba deja despre un stadiu inoperabil. Aceasta descoperire va permite ca multi pacienti sa beneficieze de tratament chirurgical in stadii precoce. Ne-am dorit sa dezvoltam un test de sange care sa fie extrem de sensibil si capabil sa duca la un diagnostic. Dupa cincisprezece ani de munca, testul este acum capabil sa detecteze prezenta celulelor tumorale, care sunt foarte rare in sange”, a declarat prof Paul Hofman, coordonatorul echipei de cercetatori.

 

analize_sange_70305700_03684400Pentru acest studiu, echipa de cercetatori a lucrat pe un grup de 245 de pacienti, dintre care 168 de fumatori cu boli pulmonare obstructive cronice – o maladie cronica inflamatorie care afecteaza bronhiile si care este legata cel mai adesea de fumat. Toti participantii au fost supusi la teste de sange si examene conventionale de imagistica medicala.

Cu ajutorul testului de sange, celulele canceroase numite „circulante” au fost identificate la cinci pacienti, insa la examinarea imagistica nu a aparut nimic. La cei cinci pacienti, un nodul a devenit vizibil dupa patru ani de la identificarea celulelor tumorale din sange. El a fost imediat operat, iar analiza nodulului a confirmat diagnosticul de cancer pulmonar. In viitor, vor fi efectuate noi teste, pe un grup mai extins de pacienti, deoarece este crucial ca aceste rezultate sa fie validate in mai multe centre medicale din Franta, a spus medicul oncolog Marc Ychou, de la Institutul de Cercetare a Cancerului Montpellier.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*