„Respira Sanatate” si tine la distanta cancerul pulmonar!

8 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Doua noi instrumente, un calculator de risc si o aplicatie, ii pot ajuta pe utilizatori sa se lase de fumat, in conditiile in care acest viciu constituie principala cauza a cancerului la plamani.

 

fumat- cancer pulmonar A fost lansata cea de-a patra editie a campaniei „Respira Sanatate”, prin care Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer atrage atentia asupra riscurilor care duc la aparitia cancerului pulmonar. Editia de anul acesta se concentreaza in mod deosebit pe determinarea parlamentarilor de a lua cat mai repede in discutie si a adopta proiectul privind interzicerea fumatului in spatiile publice inchise.

Proiectul de lege a revenit in prim-planul atentiei opiniei publice dupa tragedia de la Colectiv si a fost pus pe ordinea de zi in sedintele din Parlament, insa discutarea sa a fost amanata pentru o data ce nu se cunoaste inca. Organizatorii campaniei si medicii pneumologi sustin insa ca o astfel de lege sa fie adoptata urgent, pentru ca astfel se va reduce incidenta cazurilor de cancer pulmonar, afectiune care, in majoritatea cazurilor, este provocata de fumat.

In opinia medicilor, legea ii va proteja pe nefumatori, care inhaland involuntar fumul de tigara devin fumatori pasivi si sunt supusi aceluiasi risc de a face cancer pulmonar, ca si pe fumatorii. Cu ocazia lansarii campaniei, medicul Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie a declarat ca „noi suntem cu legislatia privind fumatul la nivelul anului 2005. In Bulgaria exista lege, Republica Moldova are lege, Ungaria are lege, Ucraina a primit chiar un premiu la Congresul Mondial pentru modul in care s-a implicat. Mai sunt patru tari in UE care nu au adoptat legea anti-fumat in spatiile publice, printre care si Romania”.

 

Dr. Florin Mihaltan

Dr. Florin Mihaltan

Medicul atrage atentia ca 80 la suta din cazurile de cancer pulmonar sunt favorizate de fumat si 20 la suta de poluare, iar trei sferturi dintre acestea sunt depistate tardiv, in faze avansate, cand pacientul nu mai poate fi operat.

Inexistenta unei legi care sa impiedice fumatul in locurile publice inchise si faptul ca pacientii ajung la medic mult prea tarziu sunt principalele probleme care influenteaza incidenta acestei afectiuni. „Avem problema de tardivitate a prezentarii. La momentul prezentarii, este un stadiu avansat, inoperabil, si extrem de putini sunt la limita care desparte momentul chirurgical de momentul terapeutic. Fluctueaza acest moment intre 16-25 la suta dupa tomografia computerizata. Pana la stadiul III A se poate opera, dar 75 la suta din cei care se prezinta la medic sunt in stadii avansate, inoperabile. Cancerul pulmonar se numara printre cancerele care sunt foarte tarziu diagnosticate si acest lucru se transforma intr-o rata de deces inimaginabil de mare, cu toate eforturile care se fac. Acest tip de cancer, spre deosebire de alte tipuri, are o durata de supravietuire extrem de scurta”, a mai precizat dr. Mihaltan.

 

Cezar Irimia

Cezar Irimia

Referindu-se la editia din acest an a campaniei „Respira Sanatate”, Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, a declarat ca aceasta aduce doua elemente noi  in plus fata de cele din anii precedenti, fiind vorba de un calculator de risc in privinta cancerului pulmonar si de o aplicatie care ii ajuta pe utilizatori sa renunte mai usor la fumat.

Calculatorul de risc poate fi accesat la adresa www.invingemcancerul.ro, iar utilizatorii trebuie sa raspunda catorva intrebari referitoare la factorii de risc. In functie de raspunsurile lor, instrumentul le va calcula gradul de risc. De pe acelasi site, utilizatorii pot afla care sunt simptomele cancerului pulmonar, putand accesa si un link catre o aplicatie pentru telefoanele mobile care ii ajuta sa se lase mai usor de fumat. Este vorba de iCoach, o platforma digitala de sanatate online care ajuta oamenii sa renunte la fumat. Aplicatia se adreseaza celor care doresc sa renunte la fumat, dar urmareste si informarea celor care inca nu sunt pregatiti inca sa isi stinga ultima tigara.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*