Prevenirea afectiunilor respiratorii este si o problema care tine de educatie

5 decembrie 2014 | 0 comentarii |

Este teoria enuntata de presedintele Societatii Romane de Pneumologie, Florin Mihaltan, in cadrul unui forum de specialitate.

 

dr. Florin Mihaltan

dr. Florin Mihaltan

Dupa cum Sanatateabuzoiana.ro anunta la jumatatea acestei saptamani, ieri a avut loc la Bucuresti cea de-a doua editie a unui forum de specialitate organizat de Societatea Romana de Pneumologie, avand ca principala tema de discutie problematica bolilor respiratorii si prevenirea acestora. RespiraForum 2 si-a propus sa traseze principalele directii strategice care trebuie implementate pe termen scurt, mediu si lung pentru imbunatatirea managementului bolilor pulmonare. Discutiile s-au axat in principal pe situatia actuala a bolilor respiratorii din Romania si pe masurile urgente necesare pentru reducerea incidentei si prevalentei acestor afectiuni, precum si pentru scaderea mortalitatii prin boli pulmonare. Printre cei care au luat cuvantul in cadrul dezbaterii s-a numarat si presedintele Societatii Romane de Pneumologie, medicul Florin Mihaltan, care a prezentat cu aceasta ocazie rezultatele unui studiu efectuat recent in scopul conturarii profilului pacientului cu bronhopneumopatie cronica obstructiva din Romania, vorbind si despre principalele masuri de prevenire a afectiunilor pulmonare.

 

tuberculozaIn opinia medicului Florin Mihaltan, trei sunt aspectele principale pe care trebuie sa se puna accent in activitatea de preventie, fiind necesara insa implicarea societatii, nefiind vorba doar de o problema medicala. Unul dintre principalii factori care duc la aparitia afectiunilor pulmonare este tutunul, si de aceea, principalele masuri enuntate de presedintele Societatii Romane de Pneumologie se refera la acest aspect. Acesta a declarat in cadrul forumului ca strategia de control al tutunului trebuie sa fie una coerenta, legislatia din acest domeniu – refacuta, iar educatia in scoli, gradinite si facultati in privinta consumului de tutun trebuie sa fie dezvoltata. „Pentru reducerea incidentei si prevalentei  BPOC, ar trebui in primul rand ca strategia de control al tutunului sa fie extrem de coerenta, lucru care nu se intampla la noi in tara. Aici trebuie regrupata si refacuta legislatia antitabac, de asemenea sa ne aliniem la ultimele directive ale UE, inclusiv la pachetul generic. Sa nu uitam nuantele educative care trebuie facute coerent in cadrul unui program in gradinite si scoli si la corpul universitar si la nivel de studenti. Al doilea element important este existenta unui program pentru pacientul de BPOC in care activitatile societatii care sunt organizate anual pe mai multe planuri, inclusiv campaniile de spirometrie, sa permita un acces crescut al acestui bolnav la terapii multiple si algoritmuri terapeutice importante”, a precizat dr.Florin Mihaltan.

 

Spirometrie2Acesta a facut referire si la studiul efectuat recent in Romania pentru conturarea profilului pacientului cu BPOC. Acest studiu a urmarit modul in care un contact permanent intre medic si pacient, cu urmarirea activitatii fizice a pacientului intr-o perioada in care el este aparent stabil si sub un tratament care ii permite o stabilitate a bolii, poate sa influenteze bunul mers al bolii. Studiul a demonstrat ca acest contact permanent, activitatea fizica masurata de medici  cu un pedometru, ca si o complianta buna la tratament, sunt factorii care permit ca boala sa fie in continuare intr-o faza stabila si sa se resimta o ameliorare evidenta in calitatea vietii acestui pacient. Studiul este facut de un grup de peste 30 de medici, membri ai Societatii Romane de Pneumologie.

Totodata, potrivit presedintelui Societatii Romane de Pneumologie, informatia la nivelul medicului practician ar trebui reactualizata, intrucat in Romania, paleta terapeutica se imbogateste de la un an la altul si in felul acesta medicii trebuie sa fie la zi cu toate aceste tipuri de terapii existente. „Medicul de familie este o veriga destul de importanta pentru ca el inchide un cerc in care penduleaza de obicei bolnavul cu BPOC – intre medicul specialist, medicul internist, uneori si medicul de familie. El are misiunea de a supraveghea modul de administrare a terapiei, complianta la tratament si de sesiza orice schimbare care se produce din punctul de vedere al calitatii vietii sau a functiei respiratorii la un astfel de pacient”, a mai precizat medicul Florin Mihaltan.

 


Adaugati un comentariu


 

*