Cancerul mamar, depistat cu cinci ani înainte de primele simptome

9 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Cercetătorii de la Universitatea din Nottingham au creat un test de sânge care identifică reacțiile imunitare ale organismului la apariția primelor celule tumorale.

 

Diagnosticarea precoce este esențială pentru succesul tratamentului în cazul cancerului mamar, iar acest lucru ar putea fi posibil în viitorul nu foarte îndepărtat, printr-un simplu test de sânge. Cercetări similare pentru alte tipuri de cancer au mai fost efectuate de echipe de specialiști din întreaga lume, rezultate promițătoare fiind obținute și în cazul cancerului ovarian. Un studiu este în desfășurare și în Scoția, în ceea ce privește cancerul pulmonar, iar cercetarea referitoare la cancerul mamar a fost efectuată de o echipă de la Universitatea Nottihgham, din Marea Britanie.

Aceștia spun că testul creat de ei poate depista cancerul mamar cu până la cinci ani înainte de apariția primelor simptome, ceea ce ar salva viața multor paciente și le-ar scuti de operațiile mutilante. Specialiștii britanici și-au bazat cercetarea pe faptul că celulele canceroase produc în organism anumite proteine, denumite antigeni, iar apariția acestor substanțe provoacă reacția sistemului imunitar. În cazul cancerului mamar, acești antigeni pot apărea cu cinci ani înainte de primele simptome, din același moment putând fi identificați cu ajutorul analizei de sânge testate.

 

Cercetătorii au dezvoltat secvențe de antigeni specifici cancerului mamar   pentru a detecta dacă există autoanticorpi împotriva lor în probele de sânge recoltate de la paciente.

Un test pilot a fost efectuat la Facultatea de Medicină a Universității Nottingham, fiind recoltate probe de sânge de la 90 de paciente care erau deja diagnosticate cu cancer mamar, care au fost comparate cu eşantioanele prelevate de la un grup de control, compus din 90 de paciente fără cancer mamar. În prealabil, fuseseră identificate trei serii diferite de antigeni specifici cancerului mamar. Astfel în cazul primei serii, cu 5 antigeni, testul de sânge a detectat corect cancerul mamar în 29% din probele sangvine recoltate de la paciente cu cancer mamar şi a identificat corect 84% din probele din grupul de control care nu prezentau această boală. În ceea ce privește a doua serie, cu 7 antigeni, testul a  identificat corect 35% din probele pacientelor cu cancer şi a avut o acurateţe de 79% în grupul de control, iar în cazul probelor cu 9 antigeni, s-au depistat 37% dintre probele canceroase şi 79% dintre persoanele fără cancer din grupul de control.

Testul identifică prezența acestor antigeni pe baza anticorpilor produși de sistemul imunitar, anticorpi care se produc imediat ce sistemul detectează prezența acestor substanțe în organism.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*