Cancerul ovarian, prevenit cu ajutorul testelor de sange regulate

10 mai 2015 | 3 comentarii |

Un studiu amanuntit al specialistilor britanici arata ca analizele de sange efectuate cu regularitate ar putea detecta in faze incipiente 86 la suta dintre cazurile de cancer ovarian.

 

cercetare-laboratorTumorile ovariene sunt adeseori mortale, intrucat sunt descoperite mult prea tarziu. Asta o spun toti medicii ginecologi, de zeci de ani si de fiecare data cand au ocazia, recoamndand preventia.

Rezultatele unui studiu realizat de cercetatorii de la University College London pe o durata de 14 ani, pe un esantion de peste 46.000 de femei, sugereaza chiar ca aceste tumori pot fi detectate mult mai devreme decat in mod obisnuit. Acest tip de cancer este dificil de detectat, intrucat simptomele, precum dureri abdominale, balonare persistenta si digestie dificila, sunt generate si de alte boli. Tumorile ovariane determina o crestere a concentratiei unei substante chimice in organism, denumita CA125, care este utilizata deja ca marker biologic in anumite teste, in cazul persoanelor cu acele simptome. Specialistii britanici au efectuat teste sangvine anuale pe acel esantion de femei, aflate la menopauza, in 13 clinici din Marea Britanie.

 

laboratorEi au monitorizat concentratiile de CA125 de-a lungul anilor si, daca acele concentratii deveneau foarte mari, femeile respective erau indrumate spre alte analize medicale si efectuau o ecografie cu ultrasunete.

Rezultatele acestui studiu au aratat ca 86 la suta din totalul cazurilor de cancer au putut fi detectate in stadii timpurii, deci tratabile, gratie acestor teste sangvine. Primele teste au fost realizate in 2001, iar ultimul in 2011, insa rezultatele finale ale studiului, inclusiv rata deceselor, vor fi anuntate in toamna acestui an. Aceasta abordare medicala personalizata s-ar putea dovedi folositoare si in detectarea timpurie a altor tipuri de cancer, precum cel de prostata.

 

Dr. Dorin Neacsu

Dr. Dorin Neacsu

Medicii buzoieni atrag la randul lor atentia asupra necesitatii depistarii precoce a afectiunilor oncologice. In cadrul unei dezbateri organizata de Directia de Sanatate Publica, dr. Alexandru Vasilescu, medic oncolog, atragea atentia ca „zilnic, la Buzau se inregistreaza 4-5 cazuri noi de cancer, majoritatea in stadiile III si IV (terminale), cand nu se mai poate face mare lucru pentru pacient.

Medicul Doina Popescu, anatomopatologul Spitalului Judetean, a aratat eficienta „examenului Babes Papanicolau” in depistarea precoce.

Dr. Dorin Neacsu, seful Sectiei OG II Maternitate, apreciaza ca majoritatea problemelor oncologice ale femeilor ar putea fi tratate si chiar vindecate daca sunt depistate precoce si tratate corespunzator. „Exista paciente active, care au grija de sanatatea lor si la care depistarea precoce a unor afectiuni oncologice – deci tratabile este frecventa, dar sunt si multe femei dezinteresate, care ajung la medic in stadii in care tratamentele nu mai dau rezultate. Programele de screening, de depistare activa si precoce a cancerului, sunt esentiale in reducerea morbiditatii si mortalitatii. Din pacate, la noi rar mai gasesti, in cabinetul medicului de familie, o masa ginecologica. Nicaieri in lume nu se moare atat de mult din cauze oncologice ca in Romania, iar asta, pentru ca depistam cazurile in stadii avansate ale bolii”, considera dr. Neacsu.

Din fericire, de mai bine de un an si jumatate, in cadrul programului de screening pentru cancerul de col uterin, mii de femei au beneficiat de Testul Babes-Papanicolau, depistandu-li-se la timp aceste afectiuni si putand fi incluse in programul terapeutic specific. In 2014, in evidenta medicilor oncologi buzoieni erau peste 8.400 de cazuri de cancer de diferite tipuri, din care 1.396 cazuri noi.

 


Categorii: Actual, Stiri

Comentarii (3)

 1. Simona Valentina Ionescu spune:

  Foarte important sa ne monitorizam sanatatea. Este o explozie de cancere la varste tot mai fragede.

 2. Nutzy Ciobotaru spune:

  Daca s-ar face campanii pentru boli frecvente s-ar depista f. multe persoane! Dar guvernul nu este interesat de sanatate si invatamint!
  Ar trebui mai multa aparatura medicala in cabinetele de stat!
  Rabdare si succes celor care se mai ocupa de sanatatea noastra!

 3. Cretu Ioana spune:

  Asa e, trebuie sa avem grija !

Adaugati un comentariu


 

*