Fraude si sanctiuni pe banda rulanta in sistemul public de sanatate

23 octombrie 2014 | 0 comentarii |

In ziua in care Ministerul Sanatatii a anuntat masuri disciplinare in cazul unei paciente de partu ani care a murit din cauza neglijenteie personalului spitalului din Husi, la Satu Mare, mascatii si procurorii efectuau perchezitii la Spitalul Judetean si CJAS, intr-un caz de frauda cu decontari fictive.

 

perchezitieDe la o vreme, in sistemul public de sanatate, aproape ca nu au timp sa se stinga ecourile unui scandal ca apare un altul, reclamatiile la adresa personalului medical si perchezitiile procurorilor prin spitale si pe la cabinetele medicilor tinandu-se lant. Doua astfel de scandaluri s-au suprapus in cursul zilei de azi, in timp ce Ministerul Sanatatii anunta sanctiunile aplicate intr-n caz de neglijenta soldat cu moartea unei fetite de 4 ani la spitalul din Husi, procurorii si politistii descinzand la spitalul din Satu Mare, la sediul CJAS si la cabinetele a doi medici suspectati de fraude cu retete fictive decontate prin Casa de Asigurari. Totodata sanctiunile dictate in cazul de la Husi au fost vehement contestate in cursul zilei de azi, din cauza faptului ca moartea unui copil venit la spital cu o simpla laringita a atras doar cateva amenzi aplicate in urma verificarilor efectuate ce Corpul de Control al ministrului Sanatatii.

 

Spitalul Municipal Husi

Spitalul Municipal Husi

Tragedia de la Husi a avut loc la inceputul acestei luni, cand o fetita de patru ani a fost adusa cu ambulanta la spitalul din localitate cu febra si dureri in gat, prezentand simptomele specifice unei laringite.  Aici i-a fost administrata ampicilina intravenos, fara ca fetita sa fie testata inainte pentru a se vedea daca este alergica la antibiotice.  Aceasta scapare i-a fost fatala fetitei, care chiar era alergica la antibiotice si a decedat la scurt timp dupa administarea medicamentului. In urma acestui eveniment, o echipa de control de la Ministerul Sanatatii a fost trimisa la spitalul din Husi, iar concluziile anchetei au fost comunicate in cursul zilei de azi.  Inspectorii au constatat o serie de nereguli si disfunctionalitati in activitatea spitalului, ce au dus in cele din urma la moartea copilei, cea mai importanta neregula referindu-se la faptul ca asistenta care i-a administrat medicamentul nu a testat in prealabil sensibilitatea la antibiotice, aceasta precizand ca testarea nu ii fusese indicate de medicul pediatru. Pe baza raportului corpului de control, ministerul a dictat o serie de sanctiuni ce constau in amenzi cuprinse intre 1.000 si 25.000 de lei aplicate spitalului din Husi, Serviciului de Ambulanta Vaslui, directorului medical Wassouf Emad, medicului Floreta Paraschiv Bianu, sefa sectiei de Pediatrie si medicului Gabriela Ababei, sefa Centrului de Primire Urgente. Totodata, raportul a fost trimis si catre Colegiul Medicilor, Parchetul de pe langa Tribunalul Vaslui si autoritatile locale care administreaza spitalul, pentru a lua masurile ce se impun.

 

Spitalul Judetean Satu Mare

Spitalul Judetean Satu Mare

Tot in cursul zilei de azi, la spitalul Judetean din Satu Mare, la sediul CJAS, la cabinetele a doi medici si la alte cateva adrese, au fost efectuate 18 perchezitii sub coordonarea procurorilor DIICOT. Actiunea a vizat destructurarea unei grupari specializate in eliberarea de retete cu medicamente pentru afectiuni neurologice pe numele unor persoane care, in mod real, nu au beneficiat de aceste tratamente, retetele fiind decontate in mod necuvenit din bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Vizati au fost doi medici, dintre care unul este in primii cinci in topul retetelor decontate dupa valoare, asistente si o farmacie cu doua puncte de lucru. Sotia unui dintre cei doi medici este director medical la Casa de Asigurari de Sanatate. La aceasta ora, actiunea este inca in plina desfasurare, iar anchetatorii nu au facut publice mai multe date. E de asteptat ca la finalul perchezitiilo,r mai multe persoane suspectate in acest dosar sa fie duse la audieri, iar dupa aceea nu este exclus ca unii dintre acestia sa fie chiar retinuti.


Adaugati un comentariu


 

*