O nouă serie de amenzi la maternitatea Giulești

Analizele au relevat prezența stafilococului coagulazo pozitiv în cazul a patru cadre medicale, precum și probe neconforme de apă sterilă.

 

Sorina Pintea

Ministrul Sorina Pintea a anunțat astăzi primele rezultate ale anchetei dispuse de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, după ce cinci copii născuți la maternitatea Giulești au ajuns la spitalul Grigore Alexandrescu, cu probleme de sănătate cauzate de infecția cu stafilococ auriu.

Maternitatea s-a confruntat cu aceeași situație și în luna decembrie a anului trecut, când 45 de copii născuți aici au fost infectați și mai multe cadre medicale au fost identificate ca purtătoare ale stafilococului auriu. După trei săptămâni în care au fost efectuate lucrări de curățenie dezinfecție și reabilitare, probele recoltate au ieșit negative, iar maternitatea a fost redeschisă în preajma Crăciunului, după ce au fost aplicate mai multe amenzi, atât unității medicale cât și personalului medical considerat vinovat pentru situația creată.

La mai puțin de șase luni, autoritățile au anunțat că vor aplica noi amenzi maternității Giulești, ca urmare a controalelor dispuse la data de 8 mai, după apariția celor cinci cazuri noi de copii infectați cu stafilococ auriu.

Conform declarațiilor făcute azi de ministrul Sănătății, inspectorii sanitari au descoperit și de această dată nereguli, însă nu s-a putut stabili cu certitudine că cei cinci copii ajunși la spitalul Grigore Alexandrescu au contractat stafilococul auriu din maternitate.

 

Cu ocazia controlului, inspectorii au prelevat 75 de probe de salubritate, 12 probe de sterilitate, 18 probe de aeromicrofloră, 44 de exudate nazale şi 16 probe de apă sterilă, iar analizele de laborator au stabilit că unele din acestea erau neconforme. Astfel patru dintre probele de exudat recoltate de la personalul din maternitate au ieșit pozitive, depistându-se prezența stafilococului coagulazo pozitiv în cazul unei moaşe care lucra în blocul operator, a două asistente de la salonul de nou-născuţi şi al unei infirmiere de la salonul de nou-născuţi.

Totodată, analizele au arătat că  patru dintre probele de apă sterilă erau neconforme, iar pentru aceste nereguli, ministrul spune că vor fi aplicate noi sancțiuni. „În cadrul raportului, echipa de control va aplica sancţiuni contravenţionale personalului medical, dar şi unităţii sanitare şi va dispune măsuri de remediere a deficienţelor constatate”, a declarat Sorina Pintea.

 

Ministrul spune însă că deocamdată nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate între stafilococul depistat în exudatele nazale recoltate de la cele patru angajate și prezentța acestuia la cei cinci nou-născuți, iar măsurile igienico-sanitare care au fost dispuse de către DSP au fost aplicate corespunzător încă de la începutul controlului.

La scurt tium după ce Sorina Pintea a făcut aceste declarații, reprezentanții spitalului Grigore Alexandrescu au anunțat că ieri s-a prezentat la unitatea medicală un copil născut pe 22 aprilie, la aceeași maternitate, cu piodermită cu suspiciune de stafilococ auriu.

Ministrul s-a referit și la un nou caz de meningită meningococică internat la Institutul Matei Balș, o pacientă în vârstă de 16 ani, elevă  a unui liceu din Pitești, transferată de la Spitalul de Pediatrie Pitești în dimineața zilei de ieri. „DSP Argeș a întreprins toate măsurile care se impun în astfel de situații, conform metodologiei stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică. Astfel, au fost stabiliți contacții direcți și a fost administrată   chimio – profilaxie pentru 34 de elevi, 10 cadre didactice și personal  auxiliar, precum și pentru  alți doi contacți din familie. De asemenea, în unitatea de învățământ au fost instituite măsuri de curățenie și dezinfecție”, a mai precizat Sorina Pintea.

Luna trecută, două eleve de 18, respectiv 15 ani, din București și Vaslui, au decedat din cauza meningitei, însă ministrul Sănătății spune că nu este vorba de același tip de meningită și că nu există riscul ca tânăra infectată să fi transmis virusul altor persoane.

În România sunt diagnosticate anual câteva zeci de cazuri, cu circa 20% decese. Meningita meningococică poate fi prevenită prin vaccinare, dar nu se regăsește în schema finanțată de stat prin Programul Național de Imunizare.

 


Adaugati un comentariu


 

*