Maternitatea Giulești s-ar putea redeschide la jumătatea acestei săptămâni

10 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Maternitatea Giulești și-ar putea relua activitatea în zilele următoare, în prezent internările fiind în continuare sistate.

 

Maternitatea Giulești rămâne închisă, deși conducerea unității medicale anunța că lucrările de curățenie și dezinfecție ar fi urmat să fie finalizeze în week-end-ul recent încheiat. Restricția privind internările, pe care Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) a impus-o începând cu data de 30 noiembrie, după ce s-a confirmat că mai mulți copii născuți aici au fost infectați cu stafilococ auriu meticilino rezistent, se menține. Conform medicului Marcel Moisă, managerul maternității, în prezent se așteaptă avizul DSPMB pentru reluarea internărilor, estimându-se că activitatea în cadrul unității medicale va reveni la normal la jumătatea acestei săptămâni. În maternitate au rămas internați doar 15 copii prematuri, care sunt ținuți în incubatoare și care au fost mutați dintr-un salon în altul în perioada în care au fost efectuate lucrările de igienizare. Între timp, numărul copiilor născuți la Giulești în cazul cărora a fost confirmată infecția cu stafilococ auriu a ajuns la 34, dintre care 31 au fost internați la spitalul Grigore Alexandrescu. Astăzi vor fi recoltate, din maternitate, probele de autocontrol, în prezența reprezentanților DSPMB, iar analizele acestora vor dura 72 de ore. În consecință, rezultatele analizelor efectuate după lucrările de curățenie și dezinfecție vor fi comunicate joi, iar dacă acestea vor fi negative, DSPMB va putea dispune reluarea internărilor.

 

Ca de obicei, Avocatul Poporului s-a autosesizat cu întârziere, la aproape două săptămâni de la izbucnirea scandalului. Instituția a anunțat vineri, prin intermediul unui comunicat, că face verificări în privința încălcării dreptului la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi a dreptului la ocrotirea sănătăţii, ambele garantate în Constituție.

Primăria Capitalei nu a renunțat la intenția relocării maternității Giulești, care funcționează în prezent într-o clădire veche de 90 de ani. Totodată,  Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti caută sedii și pentru Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială, precum și pentru secțiile de Obstetrică – Ginecologie și Neonatologie ale Spitalului Clinic Cantacuzino. În cazul tuturor celor trei unități medicale, motivele pentru care relocarea este considerată necesară sunt aproximativ aceleași: funcţionalitatea spaţiilor cu destinaţie medicală şi non-medicală, siguranţa structurală şi de integritate constructivă a imobilelor, îndeplinirea cerinţelor din normele DSP referitoare la suprafeţele alocate per pacient şi a circuitelor medicale, încadrarea imobilelor ce găzduiesc spitalele la momentul actual în categorii de clasă seismică ce nu permit continuarea activităţii sau limitează desfăşurarea activităţii, condiţionat de intrarea imediată în lucrări de consolidare.

 

Subiectul a fost readus în discuție azi și de ministrul Sorina Pintea, care a precizat că o principală cauză a infecțiilor intraspitalicești precum cele de la maternitatea Giulești o constituie numărul mare de operații de cezariană, intervenții care în România se realizează „pe bandă rulantă”, fapt ce îngreunează astfel menținerea condițiilor de igienă în sălile de operații. Conform declarațiilor sale, aproape trei sferturi din totalul nașterilor din România sunt prin cezariană, țara noastră numărându-se printre statele europene  cu cel mai mare număr de astfel de operații. „Suntem pe primul loc într-o statistică deloc onorantă, referitoare la numărul de cezariene, adică avem foarte multe, între 60 şi 70%. Cu siguranţă, este foarte greu să faci cezariene pe bandă rulantă şi în acelaşi timp să menţii igiena în sala de operaţii. Şi asta este o problemă, și nu mă feresc să o recunosc public”, a declarat ministrul Sănătății. În opinia sa, soluția pentru reducerea numărului de infecții nosocomiale nu este demolarea spitalelor, pe motiv că sunt pline de microbi, ci respectarea cu strictețe a regulilor de igienă, începând chiar de la spălatul pe mâini.

Sorina Pintea a reamintit că se continuă controalele în maternitățile de stat și cele private din toată țara, demarate ca urmare a publicării  unei statistici a Institutului Naţional de Sănătate Publică, privind infecţiile din spitale, datele indicând o creștere a numărului acestor infecții în maternități. „Abia acum se raportează relativ corect. În acest moment, procentul este 5,2, dar eu cred că încă mai avem lacune în a raporta. Deci, nu a crescut numărul de infecţii, ci în sfârşit, ne-am trezit şi raportăm”, a punctat ministrul.

 


Adaugati un comentariu


 

*