Neefectuarea controalelor medicale și lipsa punctelor de prim ajutor pe șantiere, taxate de ITM Buzău

10 decembrie 2018 | 1 comentariu |

Inspectorii de muncă au sancționat mai mulți agenți economici care angajaseră personal fără efectuarea controlului medical, precum și administratorii unor șantiere în care lipseau dotările sanitare.

 

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Buzău a efectuat, în perioada aprilie – noiembrie, o serie de controale la agenții economici din județ, în cadrul unei campanii ce a vizat respectarea prevederilor legale în ceea ce privește instruirea și informarea angajaților din domeniul construcțiilor. Inspectorul șef al ITM Buzău, Constantin Gabriel Gheorghe, a precizat că motivația pentru derularea acestei campanii a reprezentat-o faptul că „sănătatea și securitatea în muncă sunt domenii pe care se pune mare accent în toate țările Uniunii Europene, dat fiind faptul că acestea au un rol important în protejarea vieții, integrității și sănătății angajaților, împotriva riscurilor reprezentate de accidente și bolile profesionale”.

Aceeași sursă menționează că scopurile principale urmărite în cadrul campaniei au fost creșterea gradului de conștientizare a angajaților din construcții cu privire la necesitatea respectării cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă, precum și promovarea bunelor practici în acest domeniu.

 

Inspectorii de muncă buzoieni au verificat, de asemenea, în ce măsură angajatorii din domeniul construcțiilor respectă prevederile legale privind securitatea și sănătatea angajaților, astfel încât riscurile de accidente sau de boli profesionale la care aceștia sunt expuși să fie cât mai reduse.

Astfel, în perioada aprilie – noiembrie, inspectorii ITM Buzău au controlat 46 de angajatori, care au avut un număr total de 695 de lucrători. Conform precizărilor șefului instituției, pe parcursul acestor controale au fost depistate 22 de deficiențe privind legislația în domeniu, în toate cazurile fiind dispuse măsuri cu termene precise de remediere.

Au fost aplicate și 21 de sancțiuni contravenționale, dintre care 3 amenzi în valoare totală de 13.000 de lei și 18 avertismente. Totodată a fost descoperit un caz de exploatare a tinerilor sub 18 ani, iar pentru aceasta este, potrivit legislației, o faptă de natură penală, au fost sesizate organele de urmărire penală.

 

Între deficiențele pentru care inspectorii de muncă au aplicat sancțiunile sus-amintite și au fixat termene de remediere, cele mai frecvente au constat în neasigurarea și neîmpământarea tablourilor electrice, neutilizarea echipamentului de protecție de către angajați, semnalizări incomplete de securitate și nedepunerea la ITM a unor documente necesare.

În cazul unora dintre agenți economici controlați s-a depistat că nu fusese efectuat controlul medical al lucrătorilor la angajare, iar pe unele dintre șantiere, inspectorii ITM au constatat lipsa unor dotări necesare unei igiene minime, cum ar fi toalete și chiuvete cu apă curentă.

Nu în ultimul rând, în cazul  unora din șantierele controlate, inspectorii de muncă au constatat că nu existau puncte de acordare a primului ajutor și dotările obligatorii pentru orice șantier, din acest punct de vedere.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Dr Dr C C POPESCU spune:

    Controalele de sensibilizare sunt bine venite. Spatii cu toalete si chiuvete cu apa potabila… pe santier, sa le ceri si sa nu le ai la toate scolile in functiune???
    Se cere repetarea controalelor cu un termen fix de remediere a deficientelor, daca nu sa se inchida punctele de lucru…
    Cei fara control medical sa fie trimesi acasa – angajatorul sa trebuiasca sa-i plateasca pana la efectuarea lor… doare mai mult decat amenzile palatite din pusculita si uitate in 24 ore.
    Asa s-ar crea eficienta lor.

Adaugati un comentariu


 

*