Recomandari pentru contracarea efectelor caniculei

25 iunie 2016 | 0 comentarii |

Medicii sfatuiesc populatia sa evite expunerea prelungita la soare intre orele 11.00 si 18.00, sa consume, zilnic, intre 1,5 si 2 litri de lichide, fructe si legume si sa evite cumpararea produselor alimentare din locuri neautorizate. 

Dr. Carmen Scantei

Dr. Carmen Scantei

In timp ce atentia tuturor este acaparata, in aceste zile, de iesirea Marii Britanii din Blocul Comunitar si de efectele pe termen scurt, mediu si lung, sa nu uitam ca in aceste zile caniculare cresc, la propriu, riscurile imediate pentru sanatatea noastra, in conditiile in care temperaturile depasesc la umbra 35-36 de grade Celsius, iar indicele de temperatura-umezeala (ITU) va atinge si depasi frecvent pragul de 80 unitati.

Medicii spun ca toti suntem vulnerabili in fata caniculei, dar cele mai mari riscuri planeaza asupra persoanelor cu afectiuni cardiace, a copiilor si a persoanelor varstnice. In ultimele zile, 15 persoane si-au pierdut viata din cauza caniculei.

Directia de Sanatate Publica (DSP) Buzau, prin dr. Carmen Scantei – epidemiologul sef, si dr. Ioan Dragusin – sef Compartiment Educatie pentru Sanatate, recomanda populatiei sa consume cel putin 2 litri de lichide pe zi (apa plata, apa minerala, sucuri de fructe sau legume) care nu trebuie baute prea reci pentru ca in acest caz se elimina inainte de a hidrata organismul. „Foarte bune sunt ceaiurile de menta, soc, musetel, sunatoare, urzici, ceaiul verde sau negru, caldute sau la temperatura camerei, usor indulcite. Alimentatia trebuie sa fie usoara, sa contina alimente proaspete, fara prea multe calorii – sunt recomandate carnea slaba preparata la gratar, lactatele, cerealele precum si cat mai multe fructe si legume proaspete care, prin apa, sarurile minerale si vitaminele pe care le contin, asigura in mod constant hidratarea organismului”, ne sfatuieste dr. Carmen Scatei care, totodata, atrage atentia ca din cauza caniculei si animalele devin mai agitate, iar pentru a evita neplacerile este bine sa evitam „prietenia cu cainii comunitari”.

 

Dr. Ioan Dragusin - DSP Buzau

Dr. Ioan Dragusin – DSP Buzau

La randul sau, dr. Ioan Dragusin ne sfatuieste sa consumam in fiecare zi intre 1,5 si 2 litri de lichide (apa, ceai,iaurt) si cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. Este bine de stiut ca o doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa. In cazul in care iesim totusi din casa, medicul buzoian ne sfatuieste sa o facem in afara intervalului orar 11.00-18.00 si sa evitam, pe cat posibil, activitatile fizice care implica efort, cum ar fi sportul, gradinaritul sau alte munci grele. „Este bine chiar si plimbarile sa fie facute dimineata sau seara si, pe cat posibil sa cautam umbra. Capul, fata si ochii trebuie protejate, cu ajutorul unei palarii si a ochelarilor de soare, trebuie purtate haine de culoare deschisa, subtiri, comode si preferabil din tasaturi din in si bumbac, cele sintetice nepermitand o buna aerisire a corpului. Este bine sa avem permanent la indemana o sticla cu apa pentru hidratare si la fiecare 15-20 de minute sa bem apa sau sa consumam un iaurt, cu inghitituri mici, chiar daca nu s-a instalat senzatia de sete.Este necesar, de asemenea, sa evitam consumul de grasimi, dulciuri concentrate, alcool, tutun si cafea in aceasta perioada. In interiorul locuintei trebuie sa stea in camerele cele mai racoroase. Trebuie folosite draperiile sau lasate jaluzelele in camerele expuse soarelui. Ferestrele trebuie mentinute inchise atata timp cat temperatura exterioara este mai mare decat cea din interior (aproximativ pana la lasarea serii) si deschise noaptea si dimineata devreme, pentru a se crea curenti de aer care scad temperatura interioara a locuintei”, explica dr. Dragusin.

 

caniculaMedicii atrag atentia si asupra modului cum folosim aerul conditionat, accentuand necesitatea intretinerii periodice a acestora (inclusiv dezinfectarea, curatarea sau inlocuirea filtrelor de aer) pentru a evita raspandirea unor germeni patogeni responsabili de sinuzite, otite, rinite, bronsite.

Parintilor li se recomanda sa nu lase copiii in interiorul vehiculelor parcate la soare si sa evite drumurile pe distante lungi cu acestia, ca pasageri, in masinile fara climatizare.

Trebuie evitata total expunerea la soare (plaja), chiar de catre persoanele sanatoase, intre orele 11.00-18.00, cand razele soarelui sunt foarte puternice. La plaja trebuie asigurata protectia capului, a ochilor, a buzelor. Persoanele care sufera de afectiuni ale pielii trebuie sa solicite sfatul medicului inainte de a se expune la soare, iar cele cu afectiuni cronice sa respecte intocmai recomandarile medicale si sa urmeze cu strictete tratamentul prescris.

Pe parcursul zilei este bine sa facem dusuri caldute, fara a ne sterge de apa, iar daca avem aer conditionat, aparatul trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala. O grija deosebita trebuie acordata persoanelor varstnice, copiilor, persoanelor cu dizabilitati oferindu-le, in mod regulat lichide, chiar daca nu le solicita.

La aparitia primelor semne de boala ca urmare a temperaturilor ridicate se recomanda populatiei sa se adreseze serviciilor medicale pentru diagnostic si tratament, iar in cazuri de urgenta sa apeleze Numarul Unic de Urgenta 112.

 

controale DSV2Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) recomanda, la randul sau, ca in perioadele cu temperaturi ridicate, populatia sa acorde o mai mare atentie modului in care pastreaza sau prepara alimentele si locurilor de unde acestea sunt cumparate.

Directorul DSVSA Buzau, dr. Marijan Milea, recomanda „cumparerea produselor alimentare numai din locuri sau spatii inregistrate sau autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, acestea oferind garantia unor produse sigure, controlate sanitar veterinar si depozitate in conditii corespunzatoare de temperatura si igiena. Noi intensificam controalele in aceasta perioada, pentru a ne asigura ca agentii economici respecta evitarea expunerii la vanzare a produselor de origine animala in locuri si spatii care nu asigura temperaturi adecvate si conditii de igiena corespunzatoare; verificam conditiile de manipulare, depozitare si transport ale produselor de origine animala in toate unitatile autorizate sau inregistrate sanitar veterinar iar acolo unde vom depista produse alterate sau depreciate pe timpul transportului, distributiei, depozitarii sau comercializarii le vom confisca, denatura si distruge. Atragem atentia ca este interzisa comercializarea si punerea in consum a carnurilor care nu au fost inspectate, stampilate si certificate sanitar veterinar”.

Consumatorii pot sesiza autoritatile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor asupra oricaror abateri din domeniul sigurantei alimentelor, apeland gratuit numarul de telefon — 0800 826 787.

 

canicula-angajatoriTot ca urmare a avertizarilor de canicula si disconfort termic accentuat, Inspectia Muncii, prin intermediul ITM, va intensifica verificarile privind respectarea masurilor ce trebuie fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca.

Potrivit insp. Dumitru Frigea – ITM Buzau „angajatorii sunt obligati sa asigure conditii minime pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor, intre care reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea ventilatiei la locurile de munca, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, asigurarea apei minerale, cate 2-4 litri de persoana pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protectie, asigurarea de dusuri”.

Inspectoratul Teritorial de Munca avertizeaza ca pentru prevenirea unor imbolnaviri profesionale determinate de lucru in conditii de temperaturi extreme, angajatorii trebuie:

– Sa asigure examenul medical la angajare si controlul medical periodic,

– Sa urmareasca depistarea precoce a salariatilor cu contraindicatii pentru munca la temperaturi crescute,

– Sa asigure primul ajutor si transportul la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate,

– Sa asigure transferarea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.

Nerespectarea prevederilor Ordonantei 99/2000 se sanctioneaza cu amenda de la 1500 – 2500 lei.

Angajatorii care nu pot asigura masuri de protectie trebuie sa stabileasca de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor alte masuri. cum ar fi reducerea programului de lucru sau esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru.

 


Adaugati un comentariu


 

*