Canicula a bagat autoritatile sanitare in alerta

12 august 2014 | 2 comentarii |

Directiile de Sanatate Publica, Ambulanta si spitalele si-au luat masuri pentru a putea interveni in sprijinul persoanelor afectate de temperaturile extreme care se inregistreaza in aceste zile in toata tara.

 

caniculaAdministratia nationala de Meteorologie (ANM) a informat, marti, ca vremea va fi calduroasa, caniculara in perioada 12-14 august, iar in zonele de campie si de podis vor fi atinse temperaturi intre 35 si 37 grade la umbra. De asemenea, indicele temperatura – umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati al disconfortului termic.

Ca urmare a acestei informari, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a solicitat directiilor de sanatate publica si  serviciilor de urgenta prespitalicesti activarea planurilor de masuri, astfel incat riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din aceasta perioada sa poata fi reduse.

Astfel, MS a solicitat serviciilor de ambulanta alertarea echipajelor si suplimentarea acestora, acolo unde numarul solicitarilor este in crestere si  intensificarea actiunilor de colaborare a directiilor de sanatate publica cu autoritatile administratiei publice locale, transmite Ministerul Sanatatii, printr-un comunicat remis redactiei SanatateaBuzoiana.ro.

 

cort canicula 45Directiile de sanatate publica vor stabili, impreua cu autoritatile locale, locurile de amplasare a punctelor de acordare a asistentei medicale de urgenta si distribuire a apei potabile si vor stabili modul de informare – colaborare in vederea operativitatii acestei activitati in perioadele de canicula.

In judetul Buzau, potrivit  reprezentantilor DSP, au fost luate toate masurile necesare si au fost instalate 4 corturi pentru acordarea de prim-ajutor persoanelor afectate de canicula, iar farmaciile pot fi folosite la nevoie pentru adapost si hidratare.

Trebuie verificate, de asemenea, conditiile de asigurare a asistentei medicale in unitatile sanitare – asigurarea stocurilor de medicamente de urgenta, in special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de canicula, functionalitatea generatoarelor de rezerva, asigurarea  rezervelor de apa proprii ale unitatilor sanitare

Se vor verifica, totodata, conditiile igienico –sanitare, de cazare si alimentatie din unitatile cu profil alimentar (depozitarea, prelucrarea si comercializarea produselor alimentare) si verificarea controlului medical periodic al persoanelor angajate in aceste unitati.

 

canicula-apaIn ceea ce priveste populatia, Ministerul Sanatatii recomanda sa fie urmate sfaturile medicilor si sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11:00 si 18:00.

Se recomanda consumul zilnic de lichide ( intre 1,5 – 2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii ne sfatuiesc sa consumam in fiecare zi cat mai multe  fructe si legume proaspete, deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.

 In aceasta perioada, medicii recomanda consumul alimentelor proaspete din magazinele care dispun de instalatii frigorifice functionale de pastrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor usor perisabile.

 

caniculaNu trebuie consumat alcool, deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

 Aerul conditionat trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala.

Daca este absolut necesar sa  ne expunem la soare in perioada amiezii, trebuie sa folosim o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise.

Persoanele care sufera de anumite afectiuni isi vor continua tratamentul conform indicatiilor  medicului. Este foarte util ca in aceste perioade de canicula, persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente.

 

canicula itmMedicii ne sfatuiesc, de asemenea, sa pastram contactul permanent cu vecini, rude, cunostinte care sunt in varsta sau cu dizabilitati, interesandu-ne de starea lor de sanatate.

In cazul copiilor aflati in tabara, medicii recomanda ca alimentele sa respecte riguros normele de igiena si sa fie proaspete, iar insotitorii sa aiba grija de hidratarea corespunzatoare a copiilor. In timpul zilei, copiii vor fi supravegheati, iar locurile de joaca trebuie amplasate la umbra. De asemenea, scaldatul, acolo unde este cazul, va fi facut sub absoluta supraveghere a insotitorului.

De asemenea, se recomanda agentilor economici sa isi readapteze programul de lucru in zilele cu temperaturi ridicate, astfel incat sa protejeze sanatatea angajatilor. Acestia au obligatia de a asigura apa, cate 2-4 litri/pers/schimb si de a asigura echipamentul individual de protectie si dusuri.

 Comentarii (2)

 1. Mirela Ichim Nedelcu spune:

  Si sa credem cele spuse la prognoza meteo ca azi, la Galati, au fost doar 35 grade??? Daca spun 37 in 3 zile consecutiv, trebuie sa se opreasca lucru ceea ce nu convine multora.

 2. Un medic spune:

  Masuri corecte, dar numai intr-un sens…
  Daca personalul medical este solicitat sa raspunda la situatiile create de canicula de el cine are grija? In Spitalul Judetean e cald si aerul conditionat nu este peste tot. Ce sa mai spunem de asigurarea cu apa minerala, care lipseste cu desavarsire – spitalul nu are fonduri.
  Atunci, ma intreb pentru ce s-au cumpart, in urma cu cativa ani, surse de apa minerala rece sau oare personalul medical e bun doar la pus la treaba si nu are aceleasi drepturi ca si restul personalului?
  Oare ce parere are noul manager?

Adaugati un comentariu


 

*