Invazie de paduchi in scolile buzoiene!

2 octombrie 2014 | 1 comentariu |

In urma triajului epidemiologic desfasurat dupa vacanta de vara in unitatile de invatamant din judet s-au depistat in jur de 1000 de copii cu boli contagioase, dintre care aproape 400 de cu pediculoza.

 

cabinet_medical_scolarScoala a inceput anul acesta nu numai fara manuale pentru cei mici sau cu scoli ca pe vremea buncii in unele localitati buzoiene, ci si cu o stare de sanatate destul de precara a copiilor de varsta scolara si prescolara.

Datele transmise Directiei de Sanatate Publica (DSP) Buzau de catre medicii scolari si cei de medicina familie, in urma triajului epidemiologic desfasurat in sunt ingrijoratoare. Cu prilejul examinarii copiilor si tinerilor inscrisi in procesul de invatamant s-au depistat aproape 1000 de copii cu boli conagioase, la cursuri.

Au fost examinati 62.554 copii si tineri (90% )  dintre cei inscrisi in unităţile de invatamant, iar in urma controlului epidemiologic au fost depistati cu boli contagioase, 951dintre acestia. Incidenta bolilor transmisibile inregistrata la inceputul acestui an scolar este de 1,52%, mai mare decat cea inregistrata dupa vacanta de vara a anului scolar trecut, cand numai 1,28% dintre copiii si tinerii de varsta scolara si prescolara au fost identificati a cu boli transmisibile”, a precizat ec. Daniela Dumitru, directorul DSP Buzau, pentru Sanatateabuzoiana.ro.

 

Daniela Dumitru-director DSP

Daniela Dumitru-director DSP

Potrivit directorului DSP Buzau, au fost depistate 481 cazuri de angina (0,76%), 381 de cazuri de pediculoza (0,6% – fata de 0,4% inregistrate anul anterior), 44 micoze (0,07) si 9 cazuri scabie – raie (0.01%), un numar camparabil cu cel de dupa vacanta de vara a anului trecut, dar ingrijorator din punctul de vedere al ponderii unor afectiuni.

Pe primul loc se situeaza, ca in fiecare an, anginele, adica rosu in gat. Din fericire nu s-a depistat nici o angina cu streptococ β hemolitic, asa ca dupa cateva zile de izolare si o terapie corespunzatoare, copiii pot fi complet videcati. Ingrijorator este insa faptul ca avem multe cazuri de pediculoza, cecea ce ne face sa ne gandim la lipsa de igiena sau la lipsa de preocupare a unor parinti. Au existat si cateva cazuri de micoza, scabie si alte boli contagioase, dar acestea se inscriu in limite care nu ingrijoreaza”, a mai spus Daniela Dumitru, mentionand ca o alta veste buna este ca nu s-au inregistrat cazuri de hepatita cu virus A, rujeola, rubeola, scarlatina, parotidita (oreion) sau boala diareica acuta.

Potrivit aceleiasi surse, copiii bolnavi au fost izolati la domiciliu si tratati, revenirea in colectivitate fiind conditionata de vindecare.

Tratamentul pentru bolile parazitare a fost asigurat gratuit, de Directia de Sanatate Publica Buzau.

Rezultatele triajului epidemiologic au fost transmise Ministerului Sanatatii si Institutului de Sanatate Publica Bucuresti, care vor face centralizarea tuturor datelor din teritoriu, pentru a avea o oglinda a starii de sanatate a elevilor la inceput anului scolar 2014-2015.

 Comentarii (1)

  1. Zarnescu Valentin spune:

    Mi-e teama ca sosesc manualele digitale inaintea deratizarii…!(gluma-i gluma, dar “purceaua-i moarta-n cotet”!????)Am scris enorm despre prioritatile invatamantului romanesc, am multe proiecte, inclusiv/speta, dar profii, odata ajunsi-n turnul de fildes al puterii de decizie, parca sunt loviti de amnezie, parca s-au nascut in turn…!?? Desprinderea de realitatea cruda, capul prin nori (in turn) ne-a adus pe ultimele locuri in cam toate topurile sociale, economice. Pacat!!!

Adaugati un comentariu


 

*