Ministrul Banicioiu amana ieftinirea medicamentelor pana dupa Paste

Dupa ce a amenintat cu controale, ministrul Sanatatii si-a revizuit intentia si a mai lasat o luna la dispozitia producatorilor si distribuitorilor pentru a se conforma. Preturile medicamentelor ar fi trenuit sa scada cu pana la 20 la suta incepand din 10 martie.

 

farmacie catenaDupa ce a anuntat, cu surle si trambite, la finalul lunii trecute, ca a pus piciorul in prag si le-a impus producatorilor sa regularizeze pretul medicamentelor, dandu-le termen limita data de 10 martie, si dupa ce s-a laudat ca de la aceasta data preturile in farmacii vor scadea chiar si cu peste 20 la suta, ministrul Banicioiu a inceput s-o scalde. Aseara, el a anuntat, in timpul unei emisiuni TV, un nou termen pentru mult asteptata ieftinire. Asta, in conditiile in care, in data de 10 martie facuse public faptul ca deja a dispus controale pentru a-i depista pe producatorii care nu s-au supus ordinului valabil din 2009 si nu si-au regularizat preturile la nivelul minumului european, pana la data limita impusa de minister. In plus, ministrul Sanatatii declarase chiar ca a semalat si organelor de ancheta faptul ca ordinul din 2009 privind regularizarea preturilor la medicamente nu fusese respectat pana acum, iar cei care s-au perindat pe la conducerea Ministerului Sanatatii nu au avut nicio reactie in acest timp. Pe scurt, Banicioiu parea pus pe treaba”, cum s-ar spune, decis sa le impuna producatorilor sa scada preturile la medicamente, in ciuda protestelor acestora si a solicitarilor de a le fi asigurate conditii similare cu cele din tarile la nivelul carora trebuie aliniate aceste preturi.

 

04_medicamenteCei care au sperat ca din 10 martie vor gasi medicamente mai ieftine in farmacii au avut insa o deziluzia ca mult trambitata regularizare nu avusese loc, iar preturile ramasesera aceleasi. O bruma de speranta au mai avut dupa ce au aflat de controalele dispuse de Ministerul Sanatatii pentru a-i depsita si a-i trage la raspundere pe producatorii care nu au respectat ordinul, insa o noua interventie televizata pe care Nicolae Banicioiu a avut-o aseara la Realitatea TV, vine sa confirme temerile multora ca au de-a face doar cu o noua practica a „dusului cu vorba”. Concret, dupa ce s-a batut cu pumnul in piept, timp de aproape doua saptamani, pe tema ieftinirii medicamentelor pana pe 10 martie, Nicolae Banicioiu a anuntat la televizor ca medicamentele se vor ieftini dupa Paste. Obisnuiti sa tot fie dusi cu vorba asa cum s-a intamplat si in cazul listei de compensate, multi pacienti de tem ca Banicioiu s-a referit la Pastele Cailor.

 

Nicolae Banicioiu

Nicolae Banicioiu

Ministrul a spus ca abia dupa Paste vom putea gasi medicamente mai ieftine, dand ca nou termen limita data de 1 mai. Pana atunci ar urma sa se publice preturile actualizate ale medicamentelor in Catalogul National al Preturilor Medicamentelor, insa intrebarea fireasca este de ce acest lucru nu s-a intamplat pana acum, din moment ce data de 10 martie fisese fixata ca termen pentru finalizarea procesului de regularizare a acestor preturi. Vreau sa va spun ca din moment ce se trece la cel mai mic pret european, preturile scad. Deci preturile la medicamentele prescrise. Eu cand vorbesc de sanatate, nu vreau sa vorbesc politic. Deci, in primul rand, din moment ce preturile se duc la minimul european, ce inseamna asta? Inseamna ca preturile scad, inseamna ca in momentul de fata, neactualizarea preturilor, inseamna ca nu sunt la minimul european. Cele care nu sunt la minimul european, scad. Acolo unde ai cel mai mic pret european, si unde se respecta ordinul, nu, nu cresc. Acelea nu se scumpesc, raman la minimul european”, s-a balbait Banicioiu, incercand sa raspunda intrebarilor moderatorului si sa linisteasca, pentru a cata oara, populatia disperata, de pe urma careia domnia sa traieste bine, in fotoliul de ministru.

 


Adaugati un comentariu


 

*