S-au înmulțit suspiciunile de West Nile la Buzău

14 august 2018 | 0 comentarii |

La nivel național, până astăzi erau confirmate 23 de cazuri de îmbolnăvire și un deces, dar zeci de suspiciuni sunt în lucru și urmează să fie finalizate.

 

Cristina Ungureanu – DSP Buzau

Trei buzoieni de la care au fost prelevate probe biologice și au fost trimise laboratorului de referință din cadrul Institutului „Victor Babeș” sunt suspectate că au fost infectate cu virsul West Nile, transmis prin înţepătura de ţânţar.

Deocamdată, la nivelul judeţului Buzău avem trei suspiciuni ale virusului West Nile. Este vorba despre tânărul în vârstă de 15 ani, din Săpoca, de la care s-au recoltat probe biologice acum aproape două săptămâni, la care s-au adăugat un bărbat din municipiul Buzău, în vârstă de 31 de ani, şi un alt bărbat din comuna Glodeanu Siliştea, de 74 de ani, care se află internat Institutul «Victor Babeş» din Bucureşti”, a declarat luni directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu, menționând că cei trei pacienți au prezentat simptomatologie specifică infecției cu virus West Nile, aveau febră, dureri de cap, greţuri, vărsături, lipsa apetitului alimentar, diaree etc., dar deocamdată nu a fost confirmată niciuna din probele transmise la analiză.

Pentru că începe minivacanța de Sfânta Maria și mulți buzoieni vor plecat la Mare, în Deltă, vor merge la pescuit sau vor ieși la grătar în împrejurimile Buzăului, specialiștii DSP recomandă populației să își ia măsuri de precauție împotriva țînțarilor, să folosească spray-uri repelente și să poarte mâneci lungi și pantaloni lungi, mai ales seara.

 

Săptămâna trecută, Institutul Național de Sănătate Publică anunța că o persoană a murit din cauza virusului West Nile, iar alte 23 de cazuri au fost confirmate de la începutul perioadei de monitorizare.  Ministerul Sănătății (MS) menționa că, la ora actuală, cazurile de „meningite/ meningo-encefalite cu virus West Nile depistate și înregistrate în România sunt sporadice și nu există riscul unei epidemii”, dar recomanda sporirea măsurilor de prevenție.

Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, până în prezent au fost înregistrate 23 cazuri de meningite/meningo-encefalite datorate infecției cu virus West Nile (16 bărbați și 7 femei) și un  deces (în Galați) în cazul unui pacient în vârstă de 79 de ani care avea comorbidități. Cele 23 de cazuri au fost inregistrate în județele: Dolj (5), Olt (4), Iași (4), Brăila (2), Ilfov (2), Bihor (1), Bacău (1), Galați (1), Vrancea(1), Teleorman (1) și București (1).

Ministerul Sănătății recomandă autorităţilor administratiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi, pentru a preveni răspândirea infecției cu virus West Nile. Totodată, specialiștii MS atrag atenția că „infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om”, ci doar prin înțepătură de țânțar, dar și că „nu există vaccin sau tratament antiviral specific”, subliniind că „cel mai bun tratament este prevenția”.

 

Medicii epidemiologi atrag atenția că circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care sunt identificate anumite semne şi simptome specifice, este recomandată prezentarea la cel mai apropiat cabinet medical.

În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apare şi alte simptome decât cele indicate de dr. Scântei, precum rigiditatea gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.

Pentru a se evita neplăcerile provocate de prezența acestui virus, Ministerul Sănătăţii recomandă populației să evite expunerea la ţânţari, să poarte îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe repelente, să monteze plase la ferestrele locuințelor. Totodată este recomandată limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.), asigurarea măsurilor de desecare a bălților cu apă din jurul gospodăriilor și îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*