Virusul West Nile a ucis din nou

13 august 2019 | 0 comentarii |

Prezența virusului a fost confirmată astăzi în cazul unei femei în vârstă de 64 de ani, din județul Buzău, diagnosticată cu meningoencefalită virală, care a decedat la spitalul „Victor Babeș” din Capitală.

 

Autoritățile sanitare buzoiene sunt în alertă. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Buzău a anunțat, astăzi, că a fost confirmată prezența virusului West Nile, transmis de țânțari, la o femeie în vârstă de 64 de ani, din Mihăilești, care a decedat zilele acestea la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” din Capitală.

Femeia a ajuns săptămâna trecută la Spitalul Județean de Urgență Buzău, cu febră mare și o stare generală alterată. A fost diagnosticată cu meningoencefalită, iar pentru că simptomatologia inducea suspiciunea prezenței virusului provocat de înțepătura de țânțari, pacienta a fost transferată la București, la clinica de boli infecțioase, unde a beneficiat de terapie specifică.

Din păcate, nici medicii din Capitală nu au mai putut să o salveze, iar în urma analizei probelor de laborator recoltate zilele trecute și a necropsiei a fost confirmată prezența virusului West Nile.

 

Dr. Carmen Scantei

Odată cu confirmarea prezenței virusului, DSP Buzău a luat și măsurile care se impun în astfel de situații. „Astăzi am primit, din păcate, confirmarea prezenței virusului West Nile în cazul pacientei de 64 de ani, diagnosticată cu meningoencefalită acută, care a murit în clinica de boli infecțioase din București. Ca urmare, conform metodologiei, Direcția de Sănătate Publică a informat Centrul de recoltare a sângelui, pentru că este obligat să excludă toți donatorii care vin din zona Mihăilești și a fost atenționată și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, care trebuie să știe și să aplice la rândul său măsurile specifice în această zonă. Nu în ultimul rând, am revenit cu o atenționare către toate primăriile, pentru a realiza, de urgență, dezinsecții, mai ales acolo unde există luciu de apă. Medicii de familie trebuie să declanșeze, la rândul lor, o intensificare a educației sanitare pe care trebuie să o facă în teritoriile în care lucrează, pentru ca oamenii să fie sensibilizați în privința măsurilor pe care trebuie să le ia în gospodării și a vestimentației, pentru a se proteja de înțepăturile de țânțai”, a declarat dr. Carmen Scântei, epidemiologul-șef al DSP Buzău.

 

Ministerul Sănătății cere, la rândul său, o protecție sporită împotriva țânțarilor, în contextul în care Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, a confirmat, de la începutul lunii iunie și până acum, 8 cazuri de infecție cu virusul West Nile, în județele Galați, Călărași, Tulcea, Buzău și municipiul București.

Săptămâna trecută a fost confirmat primul deces cauzat de acest virus, la un bărbat în vârstă de 60 de ani, din Călărași, iar astăzi a fost confirmat al doilea deces, în cazul femeii de 64 de ani din județul Buzău.

Specialiștii MS recomandă populației să evite expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, să utilizeze substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor, să utilizeze substanțe insecticide în locuință /în jurul locuinței, să împiedice pătrunderea țânțarilor în casă (plase de protecție la ferestre), să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei, să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.

Infecția cu virusul West Nile evoluează asemenea unei boli virale acute, cu febră, frisoane, dureri musculare și o stare de disconfort general, iar cele mai vulnerabile categorii sunt persoanele vârstnice, pacienții cu afecțiuni cronice, pacienții cu afecțiuni oncologice și persoanele transplante.

Anul trecut, virusul transmis de țânțari a provocat 40 de decese și aproape 300 de îmbolnăviri.

 


Adaugati un comentariu


 

*