Medicul Alina Tănase, noul manager al Institutului Fundeni

13 august 2019 | 0 comentarii |

Considerată unul dintre „exponenții de aur” noii generații de medici supraspecializați în transplant, președintele Societății Române de Transplant Medular va prelua responsabilitatea managerială a Institutului, din 16 august.

 

Dr. Alina Tanase

Conf. univ. dr. Alina Daniela Tănase, medic primar hematolog în cadrul Institutului Clinic Fundeni, supraspecializat în transplant medular, va fi noul manager interimar al unității medicale.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a semnat, luni, ordinul de numire a medicului Alina Tănase, coordonator Program de Transplant Medular și șef secție Transplant Medular, în postul de manager interimar al IC Fundeni, pentru o perioadă de șase luni. Noul manager își va intra în atribuții la 16 august, când încetează mandatul actualului manager, dr. Carmen Orban, care a decis să se dedice managementului medical în domeniul privat, aplicând „concepte moderne” menite să vină în sprijinul pacienţilor.

Dr. Alina Tănase, considerată unul dintre „exponenții de aur” a noii generații de medici specializați în transplant, care deși a fost chemată să lucreze în Germania a ales să rămână în țară, pentru a-și ajuta semeneii, a fost şi director medical la Fundeni, în perioada 2011-2016, iar din 2018 este și președinte al Comisiei de Hematologie a Ministerului Sănătății.

 

De peste zece ani, doctorița „cu zâmbet de înger”, cum îi spun pacienții medicului Alina Tănase, are grijă de bolnavii de leucemie care ajung la Fundeni, din toată țara. Își amintește de fiecare dintre ei, fie că a reușit să-i salveze sau au pierdut lupta pentru viață. Mii de pacienți au trecut prin mâinile ei și a echipei pe care o coordonează. Se declară fericită de fiecare dată când poate fi „rezolvat” încă un pacient aflat pe lisa de așteptare și împarte „zâmbete de înger” celor care încă așteaptă să fie salvați.

Își începe fiecare zi de lucru la 7,00 dimineața și de fiecare dată cu gândul că mai găsește un loc liber pentru încă un pacient aflat la ananghie, cum să-i ajute pe toți de pe listele de așteptare, cine e urgență majoră și cine mai poate să mai aștepte până se găsește donatorul compatibil. Chiar dacă este permanent angajată într-o luptă contra-cronometru pentru supraviețuire, găsește de fiecare dată puterea să zâmbească, să le vorbească „cu căldură” bolnavilor de leucemie și să îi încurajeze, pentru că ajunge să-i cunoască bine pe fiecare dintre ei, să le știe povestea.

N-a plecat din țară, deși a avut oferte. A fost, în perioada 2011-2016, și director medical al IC Fundeni. A reușit, împreună cu colegii, să creeze condiții un pic mai bune pentru pacienții cu afecțiuni hematologice, atât în ambulator cât și pe secție.

 

Medici si pacienti

Pentru sprijinirea transplantului medular în România, dr. Tănase, împreună cu un grup de medici cu exprienţă în domeniu, a înființat, în urmă cu doi ani, Societatea Română de Transplant Medular, a cărei președintă a fost aleasă.

Consideră că transplantul medular trebuie promovat într-un cadru profesional, organizat, iar pacienții, la fel ca și profesioniștii în domeniu, au nevoie de informaţii corecte, care pot fi transmise prin membrii societății, dar și pentru a crea un cadru de cercetare științifică și de formare profesională continuă în domeniu, care să le faciliteze profesioniștilor accesul la cele mai noi informații, pentru îmbunătățirea permanentă a practicii clinice și a atrage mai mulţi medici tineri spre această profesie.

Există doar o mână de medici supraspecializați în transplant medular şi doar patru centre în ţară: Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și Spitalul Clinic „Colțea”, dar în România se realizează, în prezent, întreaga patologie în domeniul transplantului medular.

 

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*