ALERTĂ: Virusul West Nile a fost confirmat în 23 de cazuri și a făcut deja o victimă
Ministerul Sănătății recomandă autorităţilor administrației publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi, pentru a preveni răspândirea infecției cu virus West Nile.
O persoană a murit din cauza virusului West Nile, răspândit de țânțari, iar autoritățile medicale sunt în alertă. Ministerul Sănătății (MS) transmite că, la ora actuală, cazurile de „meningite/ meningo-encefalite cu virus West Nile depistate și înregistrate în România sunt sporadice și nu există riscul unei epidemii”, dar recomandă sporirea măsurilor de prevenție.
Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, de la începutul supravegherii, în data de 2 mai 2018 și până în prezent au fost înregistrate 23 cazuri de meningite/meningo-encefalite datorate infecției cu virus West Nile (16 bărbați și 7 femei) și un deces (în Galați) în cazul unui pacient în vârstă de 79 de ani care avea comorbidități. Cele 23 de cazuri au fost inregistrate în județele: Dolj (5), Olt (4), Iași (4), Brăila (2), Ilfov (2), Bihor (1), Bacău (1), Galați (1), Vrancea(1), Teleorman (1) și București (1).
Ministerul Sănătății recomandă autorităţilor administratiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi, pentru a preveni răspândirea infecției cu virus West Nile. Totodată, specialiștii MS atrag atenția că „infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om”, ci doar prin înțepătură de țânțar, dar și că „nu există vaccin sau tratament antiviral specific”, subliniind că „cel mai bun tratament este prevenția”.
O suspiciune de infecție cu virus West Nile, la un tânăr în vărstă de 15 ani, a fost înregistrată și la Buzău. Potrivit conducerii Direcției de Sănătate Publică, este vorba despre o suspiciune înregistrată de medicii buzoieni săptămâna trecută, pentru care au fost prelevate probe biologice care au fost trimise la Bucureşti, la laboratorul de referință. „Până acum nu avem rezultatele, dar dacă se va confirma existența virusului, acesta va fi primul caz din judeţul Buzău, în acest an. Indiferent de rezultatele acestei suspiciuni, noi am recomandat autorităților locale din județ să se facă dezinsecții periodice, pentru combaterea țânțarilor, dar atragem încă o dată atenția și populației, să se ferească de înșepăturile de țânțari, să folosească repelente, mai ales în cazul în care se află în apropierea unei ape, să elimine sursele de apă stagnate în apropierea locuințelor, să evite stocarea unor rezerve de apă de ploaie (chiar dacă aceasta este folosită atăt din considerente economice cât și pentru eficiență), iar în cazul unor simptome specifice (febră, cefalee, vărsături, dureri musculare, erupții cutanate) să se adreseze medicului, pentru tratament specific”, a explicat dr. Carmen Scântei, epidemiologul șef al DSP Buzău.
Medicii epidemiologi atrag atenția că circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care sunt identificate anumite semne şi simptome specifice, este indicată prezentarea la cel mai apropiat cabinet medical.
În cazurile severe, complicate, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apare şi alte simptome decât cele indicate de dr. Scântei, precum rigiditatea gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.
Pentru a se evita neplăcerile provocate de prezența acestui virus, Ministerul Sănătăţii recomandă populației mai multe măsuri de protecţie:
– evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
– utilizarea substanţelor repelente de ţanţari;
– montarea de plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea țînțarilor;
– limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.)
– asigurarea măsurilor de desecare a bălților cu apă din jurul gospodăriilor;
– îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer.