Virusul West Nile a făcut 17 victime

8 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății reamintește autorităţilor administrației publice locale să continue măsurile de dezinsecție în localităţi,  pentru a preveni răspândirea infecției cu virusul transmis de țânțari.

 

Toamna și-a intrat în drepturi, cel puțin calendaristic, dar vremea continuă să fie călduroasă, iar insectele zburdă nestingherite printre noi. Unele, din păcate, reprezintă un pericol pentru persoanele cu care vin în contact, iar printre acestea, țânțarii sunt, de departe, cei mai periculoși, pentru că pot transmite, pe lângă disconfortul creat odată cu înțepătura, un virus foarte periculos, cunoscut sub numele de West Nile.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății (MS), Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a înregistrat, în perioada 2 mai – 6 septembrie 2018, 166 de cazuri de meningite / meningo-encefalite cauzate de infecția cu virus West Nile, iar 17 oameni și-au pierdut viața în urma înțepăturilor de țânțari.

 „Cele 17 decese au survenit la pacienți care prezentau co-morbidități”, transmite Ministerul Sănătății, menționând că 6 decese s-au înregistrat în București, 3 în județul Iași, 2 în județul Olt și câte unul în județele Galați, Covasna, Constanța, Dâmbovița, Dolj și Teleorman.

 

Specialiștii în boli infecțioase remintesc populației că vectorii implicați în transmiterea virusului West Nile în țara noastră îi reprezintă mai multe specii de țânțari, răspândiți atât în mediul urban cât și în cel rural.

Condițiile favorabile  de dezvoltare a vectorilor sunt reprezentate de perioada excesiv de ploioasă care a făcut dificilă distrugerea țânțarilor, dar și de deficiențele în aplicarea măsurilor de control și a măsurilor  de protecție personală.

Este de dorit ca și populația să ia măsuri în gospodăriile individuale pentru a elimina eventualele depozite de deșeuri și apă stagnantă, care pot favoriza dezvoltarea țânțarilor”, recomandă specialiștii MS, menționând că în  județele în care au fost înregistrate îmbolnăviri, pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii s-au luat măsuri de siguranță sporită. „În conformitate cu Directivele europene în domeniu, donarea se amână  în cazul persoanelor care au fost identificate cu  factori de risc pentru infecția cu West Nile. Persoanele care au facut infecția cu virusul West Nile sunt excluse de la donare timp de 120 de zile”, se precizează în comunicatul MS.

 

Specialiştii în sănătate publică recomandă folosirea mijloacelor de protecție fizică a populației pentru evitarea expunerii la înțepăturile țânțarilor, precum protecția  mecanică a tegumentelor, folosirea substanțelor repelente, plase de protecție la ferestre. Infecția cu virus West Nile evoluează, de obicei, ca o boală virală acută, cu febră, frisoane, mialgii (dureri musculare) și o stare generală degradată, astenie (fără simptome specifice).

Medicii epidemiologi atrag atenția că circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care sunt identificate anumite semne şi simptome specifice, este indicată prezentarea la cel mai apropiat cabinet medical. În cazurile severe, complicate, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome, precum rigiditatea gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.

Specialiștii MS menționează că „infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om”, ci doar prin înțepătură de țânțar, dar atrag atenția că „nu există vaccin sau tratament antiviral specific”, subliniind că „cel mai bun tratament este prevenția”. 

 


Adaugati un comentariu


 

*