Virusul West Nile a facut a opta victima

17 septembrie 2017 | 0 comentarii |

De la inceputul verii si pana vineri au fost confirmate 39 de cazuri de infectie si 8 decese. In judetul Buzau, un deces a fost raportat luna trecuta, iar in aceasta saptamana a fost confirmat un nou caz de infectie, la un tanar de 17 ani.

 

Inca un caz de deces  fost cauzat de virusul West Nile, in Bucuresti, a transmis Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica (INSP), la sfarsitul acestei saptamani.

Potrivit aceleiasi surse, de la inceputul verii si pana vineri au fost inregistrate 39 de cazuri de infectie cu virusul West Nile, dintre care opt decese in Bucuresti (4) si cate unul in judetele Buzau, Braila, Olt si Ialomita.

Pe grupe de varsta, cel mai mare numar de infectii confirmate s-a inregistrat la categoria 70-79 de ani (11 cazuri), urmata de 60-69 de ani (10 cazuri), peste 80 de ani (7 cazuri), 50-59 de ani (5 cazuri), 40-49 de ani (4 cazuri), 15-19 si 20-29 de ani cate un caz. Singura grupa neafectata pana acum este 30-39 de ani.

Dintre cele 39 de cazuri, 25 au fost barbati si 14 femei, cele mai multe cazuri fiind in Giurgiu (7 cazuri), urmat de Bucuresti (6 cazuri), Ifov (5 cazuri), Vrancea (4 cazuri), Buzau, Braila, Constanta, Olt si Teleorman (cate 2 cazuri), Galati, Hunedoara, Ialomita, Prahova, Bacau, Sibiu si dambovita (cate 1 caz).

 

In judetul Buzau, luna trecuta a fost inregistrat un deces, al unei batrane in varsta de 80 de ani, din Puiesti, care din cauza unei afectiuni renale cronice de care suferea de peste 10 ani si a imunitatii scazute nu a facut fata complicatiilor virusului cu care a fost infectata in urma unor intepaturi de tantar.

La sfarsitul acestei saptamani a fost confirmat inca un caz de infectie cu virus West Nile, de data aceasta la un tanar in varsta de 17 ani, din Clondiru. Acesta a fost internat in spital imediat ce a manifestat simptomatologie specifica, dar a fost tratat si, fiind tanar si cu o buna imunitate, a fost externat si este in afara oricarui pericol.

Specialistii avertizeaza ca virusul West Nile este un potential factor declansator al unor afectiuni grave, iar principala cale de transmitere la om este intepatura tantarului infectat, de aceea este bine sa ne luam masuri de precautie, iar daca avem febra, varsaturi sau alte manifestari specifice sa ne adresam imediat medicului.

 

Cea mai usoara metoda de prevenire a infectarii este evitarea intepaturilor de tantar. Specialistitii DSP Buzau recomanda ca in cazul in care se desfasoara activitati in mediul extern, se recomanda utilizarea unui repelent pentru insecte. E bine de stiut ca activitatea tantarilor este mai intensa in zori si dupa apusul soarelui. In aceste momente ale zilei, este absolut necesara utilizarea unui repelent si purtarea de haine lungi, care sa acopera corpul intr-o proportie cat mai mare.

Pentru evitarea patrunderii tantarilor in casa, montarea de plase speciale la ferestre ne pot feri de griji.

In cazul contractarii virusului, pacientii dezvolta, de obicei, simptomele specifice abia dupa 3 – 14 zile de la intepatura tantarului. Transmiterea virusului se poate face si prin transfuzii, transplante, transmitere mama-copil. „In foarte putine cazuri s-a constatat o transmitere a virusului prin transfuzia de sange, transplantul de organe, alaptare sau chiar pe perioada de sarcina, de la mama la copil”, subliniaza specialistii DSP Buzau.

Virusul West Nile nu poate fi transmis prin atingere si nici prin contact fizic obisnuit, cum ar fi sarutul.

 

In ceea ce priveste simptomatologia, organismul uman poate raspunde diferit in urma contactarii virusului si pot aparea simptome severe (Meningita / Encefalita – febra puternica, dureri de cap, rigiditate la nivelul gatului, stupoare, deprimare, insensibilitate, amutire), dezorientare, coma, tremor si convulsii, slabiciune muscular, pierderea vederii, amorteala si paralizie. Simptomele pot persista pe perioada mai multor saptamani, iar efectele neurologice pot fi permanente. Recuperarea este caracterizata de o perioada lunga de convalescenta si extenuare.

Aproximativ 20% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile prezinta simptome de severitate moderata: febra; durere de cap; stare de greata si varsaturi, lipsa apetitului alimentar, diaree; dureri musculare si articulare; – rareori inflamarea ganglionilor limfatici; urticarie la nivelul pieptului, stomacului sau spatelui.

In aproape 80% din cazuri inectia este asimptomatica.

 

Diagnosticarea infectiei cu virusul West Nile se face printr-o combinatie de teste speciale de biologie moleculara, asociate cu observarea semnelor si simptomelor. Testarea se efectueaza doar in cazul pacientilor care prezinta simptome severe, deoarece nu exista un tratament pentru infectia cu virusul West Nile. Confirmarea diagnosticului are la baza teste ADN, denumite Reactia de polimerizare in lant (PCR) sau analiza fluidului din maduva spinarii (lichidul cefalorahidian). Analiza lichidului cefalorahidian se face prin prelevarea unor mostre obtinute prin punctii spinale – introducerea unui ac in partea inferioara a coloanei vertebrale. Lichidul este analizat apoi in vederea identificarii unor dovezi de infectie, cum ar fi cresterea numarului de leucocite si a cantitatii de proteine. Ambele probe sunt supuse analizei in cadrul unui laborator specializat. Nu exista un tratament specific pentru virusul West Nile. In cazul manifestarii de simptome de severitate medie, starea pacientului se imbunatateste dupa cateva zile in absenta unui tratament. „In cazul simptomelor severe, se recomanda prezentarea de urgenta la camera de garda. In general, este necesara spitalizarea pacientului si tratarea cu medicatie intravenoasa”, atrag atentia specialistii DSP Buzau.

 

Virusul a fost descoperit in 1937 in districtul West Nile din Uganda, de unde ii vine si numele. Pana in 1999, virusul West Nile fusese depistat in Africa, Asia, Orientul Mijlociu si foarte rar in Europa.

Interesul specialistilor fata de acest virus a crescut in 1999, dupa ce acesta a fost depistat in Statele Unite – New York City si cand au fost confirmate 66 de cazuri oldate ci 7 morti.

Mai tarziu, in anul 2002, au fost raportate 480 de cazuri si 24 de decese. In mai putin de un an, virusul s-a extins in 11 state de pe Coasta de Est. Conform expertilor in sanatate publica, virusul West Nile sta la baza unei epidemii sezoniere in America de Nord, care cunoaste o crestere in lunile devara si toamna.

 


Adaugati un comentariu


 

*