Anul 2017 a debutat sub semnul epidemiei de rujeola

La Timisoara, unde a fost consemnat cel mai recent deces datorat acestei boli, in primele zile ale anului au fost internati 30 de copii, iar medicii spun ca numarul pacientilor ar putea creste in perioada urmatoare.

 

copil spitalDincolo de agitatia creata zilele acestea de nominalizarea noilor ministri si investirea noului Guvern, problemele sistemului de Sanatate si mai ales a scaderii ratei vaccinarii se perpetueaza si in 2017, dupa ce ultimele zile ale anului precedent au fost marcate de un nou deces din cauza rujeolei.

O fetita in varsta de un an si trei luni, care fusese internata la spitalul Victor Babes din Timisoara a decedat inainte de Craciun, analizele ulterioare confirmand, la data de 29 decembrie, diagnosticul de rujeola, in conditiile in care copilul nu era vaccinat. Numarul victimelor ucise de aceasta boala in 2016 a ajuns astfel la zece, iar imediat dupa trecerea in noul an, medicii spitalului timisorean au inceput sa se confrunte cu un val de noi cazuri de imbolnaviri.

Astfel, in cele cateva zile scurse din 2017, la spitalul Victor Babes au fost internati 30 de copii, cu varste cuprinse intre sase saptamani si 10 ani, toti cu simptome specifice rujeolei. Medicii sunt ingrijorati de numarul mare de imbolnaviri si se asteapta ca numarul pacientilor sa creasca in perioada urmatoare, in conditiile in care toate saloanele sectiei de Pediatrie sunt ocupate la capacitate maxima si se interneaza, deja, copiii mai mari, pe sectia de adulti.

 

consult cardiopediatricLuna trecuta, numarul de cazuri de imbolnaviri a fost in continua crestere, ajungandu-se la 124 de pacienti internati pana la 31 decembrie, iar luna aceasta au fost deja consemnate 30 de noi cazuri, in primele trei zile. In toate cazurile este vorba despre copii nevaccinati impotriva rujeolei sau imunizati incomplet, fie din neglijenta, fie din cauza propagandei antivaccinare care se face mai ales in mediul online.

Purtatorul de cuvant al Spitalului de Boli infectioase Victor Babes din Timisoara, medicul Virgil Musta, a declarat ca evolutia numarului de imbolnaviri este imprevizibila, insa se asteapta ca pana la sfarsitul lunii numarul pacientilor sa creasca in continuare, fiind in mod cert vorba e o epidemie la nivelul judetului. „Cu parinti sau apartinatori, avem toate paturile ocupate la Pediatrie, ne-am extins si pe sectia de adulti. Majoritatea sunt copii, pentru ca rujeola este boala copilariei. Este epidemie si atunci lumea nevaccinata face boala. Deja sunt foarte multe focare, iar daca nu ai imunitate, faci boala. Din zece copii, noua fac daca intra in contact cu aceste focare”, a precizat purtatorul de cuvant al spitalului.

 

Dr. Carmen Scantei

Dr. Carmen Scantei

Epidemia de rujeola a izbucnit in cursul anului trecut in mai multe judete din tara, principala cauza fiind scaderea ratei de imunizare impotriva acestei boli. Numarul de imbolnaviri a ajuns astfel la 1.969 de cazuri in 33 de judete, fiind consemnate si 10 decese.

Ministerul Sanatatii a luat o serie de masuri pentru stoparea epidemiei, cea mai importanta dintre acestea fiind scaderea varstei la care vaccinul ROR se administreaza copiilor. La nivelul intregii tari a fost demarata o campanie de informare si de vaccinare, actiuni de acest gen avand loc din data de 20 decembrie si in judetul Buzau, sub coordonarea Directiei de Sanatate Publica.

Buzaul se numara printre judetele in care s-au semnalat, pe parcursul anului trecut, cazuri de rujeola, iar medicul Carmen Scantei, coordonatorul compartimentului Epidemiologie din cadrul DSP, spunea ca situatia acoperirii vaccinale la nivelul judetului este ingrijoratoare, fiind inregistrata o rata de imunizare de 78 – 79 la suta, in timp ce media nationala este de 85 la suta, iar rata optima de 95 la suta. Potrivit aceleiasi surse, anul acesta nu au fost semnalate, inca, imbolnaviri, iar medicilor de familie si maternitatilor/compartimentelor de nou-nascuti din judet le-au fost distribuite suficiente doze de vaccin pentru imunizarea copiilor eligibili si pentru recuperarea restantierilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*