Ministerul Sanatatii declanseaza campania pro-vaccinare promisa premierului Tudose

Ministrul Bodog a primit sarcina precisa ca, din aceasta saptamana, sa ia masuri concrete pentru crestrea ratei de imunizare, iar campania este raspunsul la solicitarea premierului Tudose.

 

Ministrul Florian Bodog nu a intarziat sa se conformeze sarcinilor trasate de seful sau de la Palatul Victoria. Premierul Minai Tudose s-a aratat nemultumit de rata scazuta de imunizare in randul copiilor din Romania, precizand in ultima sedinta de Guvern de saptamana trecuta, ca „acum avem vaccinuri, dar nu reusim sa le facem sa ajunga la destinatari”.

In acest context, premierul i-a cerut ministrului Sanatatii ca, pana cel tarziu saptamana aceasta, sa ii prezinte un plan concret prin care parintii sa fie convinsi sa isi vaccineze copiii. Ministrul a precizat ca va fi demarata o amapla campanie nationala in acest sens, iar in cursul zilei de astazi, aceasta promisiune va fi pusa in aplicare.

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog si cel al Internelor, Carmen Dan, le-au cerut autoritatilor locale sa se implice in identificarea copiilor nevaccinati si in convingerea parintilor sa-si protejeze copii impotriva bolilor contagioase care pot fi preenite prin imunizare. Ramane de vazut si cat de eficient va fi planul pus la cale, de Ministerul Sanatatii, si daca in perioada urmatoare se va constata o crestere a numarului de parinti care vor solicita vaccinarea copiilor sau daca cei care se declara impotriva vaccinarii vor fi in cele din urma convinsi de beneficiile acestei proceduri.

 

Florian Bodog

Planul gandit de minister consta intr-o campanie nationala pro-vaccinare, in care sa fie fie implicate si autoritatile locale, campanie care va fi demarata chiar azi. Prima actiune programata consta intr-o videoconferinta pe care ministrul Sanatatii si cel al Administratiei si Internelor au avut-o cu prefectii, presedintii de consilii judetene, directorii Directiilor de Sanatate Publica si reprezentanti ai medicilor de familie din toate judetele. Cu aceasta ocazie au fost prezentate obiectivele campaniei si directiile de actiune ce trebuie urmate.

In conditiile in care suntem in plina epidemie de rujeola, avem peste 8.000 de persoane diagnosticate si 31 de decese din cauza complicatiilor date de aceasta boala contagioasa, accentul se va pune pe vaccinarea impotriva acestei afectiuni, aceasta fiind si cea mai sigura masura pentru a impiedica raspandirea bolii. Potrivit prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, pentru a preveni rujeola este necesara vaccinarea completa a celor care nu au primit nicio doza pana acum, cat si a celor care au primit o singura doza. „Parintii trebuie informati si incurajati sa-si vaccineze copiii. Sa le oferim exemplul personal, informatiile de care au nevoie, sa nu-i condamnam daca se declara impotriva imunizarii, din nestiinta sau din cauza ca au facut parte dintr-un grup care respinge imunizarea”, a explicat prof. dr. Rafila, mentionand ca epidemia de rujeola trebuie sa fie un semnal de alarma pentru toata lumea: medici, autoritati, parinti.

Dupa ce Romania s-a confruntat cu o criza de vaccin antirujeoloc, Ministerul Sanatatii a reusit sa asigure un stoc de peste 500.000 de doze, suficient pentru imunizarea tuturor copiilor care nu au fost vaccinati.

 

Conform ministrului Florian Bodog, sarcina autoritatilor locale in cadrul acestei campanii va fi aceea de a identifica copiii nevaccinati si de a stabili locatiile unde acestia pot fi imunizati, in cazul localitatilor unde nu exista unitati medicale. Astfel de locatii pot fi unitatile de invatamant sau chiar sediile primariilor, sarcina principala fiind aceea de a-i convinge pe parinti sa vina cu copiii la vaccinare. Totodata, autoritatilor locale li se solicita ca pentru zonele unde nu exista personal medical, sa apeleze la voluntari pentru desfasurarea campaniilor de vaccinare.

Sunt vizati copiii cu varste cuprinse intre noua luni si noua ani, care nu au fost vaccinati impotriva rujeolei, acestea fiind grupele cele mai afectate de boala.

Pentru a verifica bunul mers al campaniei, la fiecare doua saptamani vor fi facute evaluari la nivelul fiecarui judet, iar acolo unde se va constata ca situatia nu evolueaza in directia dorita, vor fi luate masuri.

In prezent, epidemia de rujeola este extinsa la nivelul intregii tari, iar pana la acest moment au fost inregistrate 31 de decese, in toate cazurile fiind vorba de copii care nu fusesera vaccinati. Unul dintre copiii decedati a contractat boala chiar de la mama lui, care, la randul sau era minora si nu fusese vaccinata impotriva rujeolei.

 

Dr. Carmen Scantei

Masurile anuntate de ministrul Sanatatii nu constituie insa o noutate in plan local, unde autoritatile din cele mai multe judete s-au mobilizat deja, cu mult timp in urma, pentru a preveni raspandirea epidemiei.

Este si cazul judetului Buzau, unde Directia de Sanatate Publica a demarat o supracampanie de vaccinare impotriva rujeolei inca din luna decembrie a anului trecut. Asa cum a precizat dr. Carmen Scantei, epidemiologul sef al DSP Buzau, s-a profitat si de faptul ca Buzaul a avut la dispozitie un numar suficient de doze de vaccin, iar cand acestea s-au epuizat, stocul a fost refacut cu doze primite de la alte judete. In acest fel s-a reusit recuperarea unui numar mare de restantieri, in paralel cu imunizarea copiilor care au devenit eligibili.

In cadrul acestei supracampanii au fost luate, in mare, aceleasi masuri pe care ministrul Bodog le-a anuntat cu ocazia lansarii acestei actiuni, asa ca, cel putin in cazul judetului Buzau, campania care va incepe azi nu va presupune foarte mari eforturi pe plan local, activitatile in acest sens desfasurandu-se deja de la finele anului trecut. Deja sunt identificati copiii nevaccinati si  comunitatile in care sunt probleme cu vaccinarea, iar medicul Carmen Scantei mentioneaza ca cele mai mari probleme sunt intampinate in activitatea de convingere a parintilor sa vina sa isi vaccineze copiii, insa spera ca acestia vor deveni mai receptivi si in urma campaniei nationale demarate azi, la nivel national.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*