Crucea Alb-Galbena Buzau, salvata de la desfiintare. Cine-i salveaza pe buzoienii aflati in dificultate?

18 iulie 2017 | 3 comentarii |

Incompetenta si dezinteresul functionarilor de la Agentia de Plati si Inspectie Sociala si de la Ministerul Muncii au lasat fara fonduri pentru servicii sociale fundatiile buzoiene care si-au dovedit utilitatea si competenta, in ultimii 15-20 de ani.

 

Consilierii judeteni buzoieni au girat, in cadrul sedintei extraordinare din 13 iulie, finantarea Crucii Alb-Galbene Buzau, pentru urmatorii trei ani. Acordul de parteneriat pe care Consiliul Judetean l-a incheiat cu autoritatile belgiene din Flandra de Est este esential pentru asigurarea fondurilor necesare in vederea desfasurarii activitatii de ingrijiri sociale la domiciliu, in conditiile in care fundatia a pierdut, anul acesta, finantarea de la Ministerul Muncii.

 „Din nefericire, Crucea Alb-Galbena a pierdut in acest an finantarea de la Ministerul Muncii si s-a pus chiar problema incetarii activitatii. In urma discutiilor cu autoritatile belgiene, care au infiintat si sustinut activitatea fundatiei timp de aproape 14 ani, a fost semnat un nou acord de finantare, de 30.000 de euro, pe trei ani. Acelasi lucru il vom face si noi, Consiliul Judetean, de aceea am dat o hotarare prin care sa asiguram o parte din finantarea necesara asigurarii serviciilor sociale la domiciliu, in acest an. Este un serviciu bine pus la punct si sunt multi oameni care au nevoie de ingrijire. Daca pentru servicii medicale se deconteaza cheltuielile de la CJAS, pentru cele sociale este nevoie de finantare sau sponsorizari. In contextul in care anul acesta s-a pierdut finantarea de la Ministerul Muncii, era nevoie sa ne implicam noi mai mult, de aceea multumesc tuturor consilierilor judeteni care si-au dat girul pentru finantarea acestei activitati”, a declarat presedintele Consiliului Jude­tean, Petre Emanoil Neagu, cu prilejul sedintei extraordinare din 13 iulie.

 

Proiectul a fost adoptat cu unanimitate de voturi, astfel ca a fost indeplinita si ultima formalitate pentru ca Fundatia Crucea Alb-Galbena sa isi poata continua activitatea pe care o desfasoara in judet, inca din 2003.

Ultimul acord dintre autoritatile buzoiene si cele belgiene care au finantat Crucea Alb-Galbena cu sume cuprinse intre 30.000 si 60.000 de euro anual, s-a incheiat anul trecut. Anul acesta, in lipsa finantarii de la Ministerul Muncii, daca nu ar fi venit sprijinul de la Consiliul Judetean si de la Flandra Orientala, ar fi existat riscul incetarii totale a activitatii de ingrijiri sociale.

Noul acord, girat de cosilierii judeteni, garanteaza insa continuarea activitatii Crucii Alb-Galbene Buzau, chiar daca fondurile pe care le va avea la dispozitie vor fi mai mici decat in anii precedenti, iar numarul de beneficiari a fost redus la o treime.

Flandra Orientala va asigura o finantare de 30.000 de euro in urmatorii trei ani, in primul an alocand 13.000 de euro, in al doilea, 10.000 de euro, iar in ultimul an, 7.000 de euro. Consiliul Judetean va contribui de asemenea, cu partea sa de finantare, sumele urmand sa creasca progresiv, pana la finalul celor trei ani. Printr-o hotarare de consiliu anterioara, autoritatile judetene au alocat Crucii Alb-Galbena cate 13.800 de lei pentru fiecare din ultimele sase luni ale anului, astfel ca 115 beneficiari (din aprox. 400) vor putea fi ajutati, anual, in continuare.

 

Azil Campeni – Sf. Sava

In aceeasi situatie generata de „eroarea birocratica” nu se afla doar Crucea Alb-Galbena, ci si Fundatia Sfantul Sava si Asociatia pentru Dezvoltare Comunitara Nehoiu, organizatii neguvernamentale care au grija de oamenii grav bolnavi, de persoane cu handicap grav sau batrani aflati in dificultate din judet. Iar asta, in contextul in care, in alte judete, organizatii similare sau chiar mai mici si cu activitate mult sub nivelul celor acordate de cele din Buzau au primit finantare.

In aceste conditii, singura speranta a amaratilor care erau ingrijiti prin aceste organizatii sta la mila publica si a unor sponsori care, daca nu se vor indura sa faca donatii, va fi vai si amar de ei, desi propaganda pesedista ne spune in fiecare zi, de mai bine de o jumatate de an, ca actuala Putere este „de partea celor nevoiasi”…

Situatia de la Buzau a fost „facilitata”, probabil, si de neglijenta, incompetenta sau, poate, de obedienta unor functionari de la Agentia din Buzau si/sau de la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala si de la Ministerul Muncii care, desi primesc salarii grase ca sa-si faca datoria fata de comunitate, nu si-au facut treaba sau au raspuns, poate, unor comenzi politice sau unor interese pe care, deocamdata, noi nu le-am inteles.

 

Cristina Vasile

Incercand sa aflam unde si cum s-a „scurtcircuitat” demersul normal si legal de obtinere a subventiilor de la Ministerul Muncii, am discutat cu directorul Crucii Alb-Galbena, Cristina Vasile, care ne-a spus ca „noi am depus toate documentele care stiam ca trebuie depuse la dosar, am fost evaluati si chiar am fost laudati si dati exemplu de bune practici. Au venit cei de la  AJPIS Buzau, care au verificat raportul de oportunitate, am primit 85 de puncte in urma evaluarii, iar in luna ianuarie am primit instiintarea ca ni s-a aprobat bugetul pentru 100 de beneficiari, de la Ministerul Muncii. Aveam speranta ca vom fi ajutati, ca si in anii trecuti, si de Consiliul Judetan, ne bazam si pe ceva sponsorizari, asa ca am trecut la treaba. In luna martie am aflat, cu stupoare, ca s-au schimbat criteriile si am fost exclusi de la finantare de catre Ministerul Muncii. Intr-un final am aflat ca de fapt era o eroare de transcriere si transmitere a datelor de catre AJPIS Buzau, pentru ca figuram cu 65 de puncte in tabelul transmis Ministerului Muncii, desi primiseram 85 de puncte la evaluare. Din pacate, fondurile fusesera repartizate, iar eroarea nu s-a mai putut corecta. In plus, pentru ca nu ne-am putut imagina o astfel de situatie, suntem in situatia in care, pana la aprobarea bugetului si aflarea vestii ca nu primim finantare, am prestat deja servicii pe care nu ni le va deconta nimeni. Am fost astfel nevoiti sa reducem numarul de beneficiari, sa renuntam la 5 angajati si sa cautam sponsori care sa ne ajute sa acoperim cheltuielile deja facute. Din fericire, Consiliul Judetean Buzau si prietenii nostri din Flandra de Est au inteles prin ce situatie dramatica trecem si mai ales riscurile celor care au nevoie de ingrijirile noastre si s-au oferit sa ne sprijine, cu cat au putut. Nu pot decat sa le multumesc pentru aceasta o gura de oxigen ”, a subliniat Cristina Vasile, mentionand ca organizatii similare, precum Crucea Alb-Galbena Bucuresti, care au primit tot 85 de puncte la evaluare, au primit finantare de la Ministerul Muncii.

 

Mariana Cristea

In contextul in care exista, clar, o eroare a functionarilor buzoieni si, mai mult, exista judete in care mult mai multe organizatii au fost acceptate la finantare, unele dintre ele cu activitati mult inferioare celor desfaurate de Crucea Alb-Galbena si Fundatia Sf. Sava de la Buzau, am cerut un punct de vedere si Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala (AJPIS). Directorul executiv al institutiei, Mariana Cristea, a incercat sa se spele pe maini, aruncand responsabilitatea la Ministerul Muncii, care n-ar fi avut „suficienti bani pentru a raspunde tuturor solicitarilor”. „La sfarsitul anului trecut s-au schimbat criteriile de acordare a acestor fonduri de la Ministerul Muncii si a fost trecuta raspunderea la fiecare judet in parte. Noi am primit dosarele, am facut facut evaluarea si am trimis documentele mai departe. S-a facut un punctaj pe baza caruia trebuia sa fie acordata finantarea. S-a aprobat aceeasi suma totala ca si in 2016, dar criteriile s-au schimbat. Eligibile au fost toate fundatiile si organizatiile din Buzau care au depus documentatia, dar atata timp cat criteriile s-au schimbat, iar numarul de solicitari la minister a crescut, se pare ca banii nu au mai ajuns, iar la Buzau a primit finantare doar Fundatia Ortodoxa Filantropia din Berca. Eu am facut, ulterior, numeroase demersuri, dar fara succes”, este raspunsul pe care ni l-a oferit, telefonic, directoarea AJPIS Buzau, Mariana Cristea.

 

Crucea Alb-Galbena

Directorul AJPIS Buzau nu ne-a oferit insa nicio explicatie despre motivele reale care au generat aceasta situatie, nici despre demersurile facute pentru a indrepta situatia. Ca sa nu mai vorbim despre vreo responsabilitate asumata pentru ramanerea a sute de bolnavi incurabili, de batrani sau de persoane cu handicap, fara serviciile de ingrijire sociala de care depinde in unele cazuri chiar supravietuirea lor.

Si-a permis, insa, ca si cand si-ar fi facut datoria si ar fi consiliat si sprijinit organizatiile buzoiene sa-si poata continua activitatea, sa le ceara imperativ, tuturor furnizorilor de servicii sociale, sa-si respecte OBLIGATIAde a asigura climatizare adecvata in spatiile de cazare ale beneficiarilor, apa (…)”, iar „furnizorii de servicii sociale care desfasoara activitati de ingrijire la domiciliu vor asigura asistenta medicala in regim permanent”.

In legatura cu eroarea fata de Crucea Alb-Galbena si felul in care s-a alocat finantarea organizatiilor neguvernamentale din judetul Buzau am solicitat un punct de vedere si de la ANPIS. Am fost informati ca dosarele trebuiau verificate si completate, dupa caz, asa cum prevede legislatia actuala, de Agentia Judeteana, care a transmis maideparte datele si, in functie de punctaj, acestea au primit sau nu, finantare. Cu alte cuvinte, cine a gresit, daca a gresit, sa raspunda…

Mentionam ca, potrivit legii „documentatia de solicitare a subventiei pentru anul urmator se inainteaza in pachet inchis de catre asociatiile si fundatiile interesate si se inregistreaza la registratura Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale sau, dupa caz, a consiliului local in a carui raza teritoriala isi are sediul asociatia sau fundatia, un luna octombrie a anului curent”, iar „Data limita de depunere a documentatiei prevazute la alin. (1) este ultima zi lucratoare a lunii octombrie”.

 

Camin Filantropia Berca

In realitate, lucrurile stau cam asa: Abia instalata la carma Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, Lia Olguta Vasilescu aproba, prin Ordinul 2324/29 dec. 2016, lista unitatilor de asistenta sociala care au obtinut minimum 60 de puncte si se aproba, pentru luna ianuarie 2017, subventie in suma totala de 2.019.898 lei. Prin Ordinul 29/09.01.2017 se modifica ordinul anterior mentionat si in lista unitatilor de astistenta sociala pentru care se incheie conventii provizorii, pentru luna ianuarie 2017, se introduce Asociatia Filantropia Ortoxa Filiala Bistrita-Nasaud, astfel ca suma totala pentru luna ianuarie se modifica si devine 2.025.930 lei.

Din judetul Buzau, pe LISTA a asociatiilor si fundatiilor care au solicitat si primit subventii de la bugetul de stat pentru anul 2017, in baza Legii nr.34/1998, cu care s-au incheiat conventii, se regasesc: Asociatia pentru Dezvoltare Comunitara – Nehoiu, Asociatia Ortodoxa Filantropia – Berca, Fundatia Crucea Alb-Galbena din Romania – Filiala Buzau, Fundatia pentru Copii Sf. Sava – Buzau (cu toate cele 4 puncte de lucru: Asezamantul pentru Persoane Varstnice Pietroasele, Centrul Social pentru Persoane cu Nevoi Speciale Mosesti – Robeasca, Asezamantul pentru Batrani – Naeni si Asezamantul pentru Persoane Varstnice „Sf. Sava” – Campeni). Toate aveau este 60 de puncte, minimul necesar pentru a obtine subventii de la Ministerul Muncii, pentru desfasurarea activitatii, potrivit criteriilor existente.

 

Crucea Alb-Galbena

Lucrurile au luat insa o intorsatura neasteptata dupa ce, aceeasi Olguta Vasilescu, prin Ordinul 109/31 ian.2017, a lasat fara finantare aproape jumatate dintre ONG-urile care se ocupa cu ingrijirea la domiciliu a persoanelor aflate in dificultate, pe motiv ca fostul Guvern alocase mai multi bani pentru primele luni, iar bugetul nu ar fi ajuns pana la sfarsitul anului. De fapt, punctajul minim de la care s-a aprobat finantarea a crescut la 80. Astfel, prinArt. 1) Se aproba lista unitatilor de asistenta sociala pentru care se incheie conventii provizorii pentru acordarea de servicii de asistenta sociala pentru luna februarie 2017, in suma totala de 1.205.414 lei”.

In urma unei noi clasificari, se pare ca Ministerul Muncii a prioritizat acordarea subventiilor pentru serviciile rezidentiale. Prin Ordinul 275/28.02.2017, pentru aprobarea subventiilor de la bugetul de stat pentru anul 2017, lunile martie-decembrie, lista s-a aprobat bugetul in suma totala de 14.768.369 lei. Astfel, multi dintre cei care acorda servicii sociale la domiciliu nu s-au mai regasit pe noua lista, iar din Buzau, asa cum a confirmat si Mariana Cristea, directorul AJPIS, nu primeste subventie decat Asociatia Ortodoxa Filantropia – Berca (pentru cele doua punctede lucru: Caminul de Batrani Filantropia Berca si Centrul Rezidential pentru Persoane Varstnice Parscov), unde sunt oferite servicii de ingrijire in sistem rezidential.

Nu insa si Fundatia Sf. Sava, care ofera acelasi tip de servicii, prin toate cele patru puncte de lucru. Se vede insa ca asta nu a contat…

Agentiile judetene aveau insa obligatia sa consilieze beneficiarii si sa completeze dosarele, dupa caz, astfel incat sa respecte noile criterii, dupa cum ni s-a transmis de la ANPIS. Mai mult, daca in alte cazuri s-au indreptat unele „erori materiale”, in cazul Crucii Alb-Galbena Buzau acest lucru nu s-a intamplat. Se pare insa ca, desi nimeni nu confirma asta, s-a mers „pe blat”, adica, cine a stiut, bine, cine nu, Dumnezeu cu mila…

Iar dupa criterii nescrise si nestiute, majoritatea banilor pentru acordarea serviciilor de ingrijire la domiciliu au fost directionati catre anumite judete.

 

Beneficiar Crucea Alb-Galbena

Mai mult, Lia Olguta Vasilescu a decis ca, incepand cu 1 mai 2017,  beneficiaza de drepturile prevazute prin Legea nr. 34/1998 privind acordarea unor subventii asociatiilor si fundatiilor romane cu personalitate juridica, care infiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala, si cultele recunoscute in Romania, acreditate ca furnizori de servicii sociale. Completarea a fost introdusa prin Legea nr. 79/2017, publicata in Monitorul Oficial nr. 305/2017.

Acelasi act normaiv arata insa si ca „Asociatiile si fundatiile romane cu personalitate juridica, care primesc subventii beneficiaza de asistenta de specialitate atat sub aspect metodologic, cat si in legatura cu utilizarea subventiilor acordate de la bugetul de stat in realizarea programelor stabilite, din partea personalului imputernicit in acest scop de catre directiile generale de munca si protectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti”, adica de Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala.

In acest context, cine se face responsabil de lipsirea a sute de amarati de ingrijirile sociale de care aveau parte pana acum sau de care au nevoie in acest an? Noi le invitam, atat pe Olguta Vasilescu, cat si pe Mariana Cristea si pe cei care le-au facut „cadou” aceste functii sa acorde napastuitilor ramasi fara ingrijiri socio-medicale la domiciliu, macar intr-o zi, aceste servicii…

Ar mai fi foarte multe de spus si de scris. Cert este ca sunt sute, poate chiar mii de buzoieni sunt acum intr-o situatie dramatica, pentru ca nu mai pot beneficia de asistenta sociala la domiciliu. Acestia, fie vor umple spitalele (cu costuri incomparabil mai mari), fie se vor ramane fara speranta de viata.Singura lor nadejde mai sta in ajutorul acordat de administratiile locale si administratia judeteana (care si pana acum au finantat asistenta la domiciliu) si in eventuali sponsori.

 

GALERIE FOTO: va avertizam ca unele imagini pot avea un puternic impact emotional

 Comentarii (3)

  1. Vochin Ion spune:

    O rugăminte de octogenar:transmiteți la toate județele din țară despre activitatea dumneavoastră umanitară.Sunteți un exemplu.Poate, poate, mai ”încearcă” și cei care se declară iubitori de țară. Vă mulțumim.

  2. Sorin Burlacu spune:

    Bravo Nina, Crucea Alb-Galbena merita toata atentia si sprijinul, sunt printre cei care a primit, pentru parinti, un mare sprijin!

  3. Dany Mihaela Cretu spune:

    Nu pot sa cred asa ceva. Acesti oameni chiar fac ceva bun pt cei care au nevoie. De ce nu mai sunt finantati? Felicitari consiliului local pt intelegere. Au dat dovada de umanitate.

Adaugati un comentariu


 

*