Ne pândește o epidemie din cauza virusului West Nile

1 septembrie 2018 | 0 comentarii |

O femeie în vârstă de 75 de ani este a 13-a persoană ucisă de virus în acest an, toate decesele având avut loc în luna august. Buzăul, deocamdată, nu are nciun caz confirmat.   

 

Suntem inconștienți, indolenți sau incompetenți? Deși vorbim tot timpul despre prevenție, nu facem mai nimic pentru a preveni tot felul de boli care fac ravagii. Avem epidemie de rujeolă, care plasează România pe harta roșie a Europei, cu 15.109 îmbolnăviri (82 confirmate numai în ultima săptămână) și 59 de decese, dar abia acum am început să vaccinăm și să ne îngrijim să avem vaccinuri la timp. Avem pestă porcină africană, cu peste 725 de focare în 10 județe și sute de mii de animale ucise, dar nu s-a luat nicio măsură până acum, deși am fost avertozați de anul trecut.

Acum, România este pândită și de o epidemie care s-ar putea declara din cauza virusului West Nile, transmis de țânțari, pentru că nu s-a făcut dezinsecție la timp și așa cum ar fi trebuit. Numărul victimelor crește de la o zi la alta. O femeie din Dolj, în vârstă de 75 de ani, este ultimul caz de deces din cauza infecției cu West Nile, iar alți 117 oameni au avut nevoie de tratament din aceeași cauză, în acest an. Toate cele 13 decese înregistrate anul acesta s-au produs în luna august. În ultima săptămână, atât numărul românilor care și-au pierdut viața, cât și al celor care au fost diagnosticați cu meningită și meningo-encefalită, după contractarea virusului, s-a dublat.

 

Dr. Carmen Scantei

Oficialii din sănătate spun că s-a ajuns în această situație din cauza inundațiilor din această vară și a căldurii excesive, dar şi a măsurilor de dezinsecție ineficiente. Boala a debutat cu trei săptămâni mai devreme în acest an, iar numărul îmbolnăvirilor este dublu față de aceeași perioadă a anului precedent. Potrivit specialiștilor, infecția cu virusul West Nile evoluează, de obicei, ca o boală virală acută, cu febră, frisoane, mialgii (dureri musculare) și o stare generală degradată, astenie (fără simptome specifice). În cazul persoanelor vârstnice, al pacienților cu afecțiuni cronice, oncologice, autoimune sau care au fost supuși unui transplant (cele mai vulnerabile categorii de populație), pot apărea însă complicații.

În anumite situații, în special la pacienții cu imunitate scăzută, poate să apară o determinare a infecției la nivelul sistemului nervos central, cu apariția simptomelor de meningită sau de meningo-encefalită. Această formă clinică de boală este forma severă, pentru că înseamnă o spitalizare prelungită, posibilitatea apariției complicațiilor și chiar o rată mai mare de mortalitate”, explică dr. Carmen Scântei, epidemiologul-șef al Direcției de Sănătate Publică Buzău.

Medicul subliniază că primăriile trebuie să facă dezinsecție nu doar pe spațiul public ci și în spațiile individuale, cu ajutorul avioanelor, pentru că altfel, măsura va fi ineficientă, pentru că „degeaba dai cu substanțe de stârpire a insectelor pe o suprafața mică, dacă celelalte rămân netratate”.

 

Pe lângă problemele cauzate persoanelor înțepate de țânțari, virusul West Nile prezintă riscuri și pentru persoanele care au nevoie de transfuzii. Sângele recoltat de la o persoană infectată, dar care nu a manifestat simptomatologie specifică, îi poate ucide pe cei transfuzați. Din această cauză, centrele de transfuzii au luat măsuri suplimentare. Persoanele care provin din zone unde numărul de îmbolnăviri este mare vor fi excluse de la donare, ca şi cele care au prea multe semne de înţepături de ţânţari pe corp. Chiar dacă acești oameni și-ar dori din tot sufletul să doneze sânge pentru a salva o viață, ei nu pot dona cel puţin 28 de zile, respectiv, 120 de zile în cazul celor depistaţi deja cu virusul West Nile.

Din fericire, în județul Buzău nu a fost, deocamdată, confirmat niciun caz de îmbolnăvire cu West Nile. Deocamdată, au fost luate măsuri suplimentare de precauție, dar o epidemie de West Nile ar fi un dezastru pentru persoanele care au nevoie de sânge. Tocmai de aceea rugăm toți buzoienii cu vârsta între 18 și 60 de ani, a căror greutate este de peste 50 de kg și care sunt sănătoși (nu au boli de piele, sechele pulmonare, sifilis, hepatită virală cronică, HIV/SIDA, nu au suferit intervemnții chirurgicale în ultima perioadă) să vină să doneze sânge, pentru a putea realiza o minimă rezervă de sânge și produse din sânge pentru perioada următoare. Noi facem eforturi pentru a răspunde solicitărilor spitalelor din județ și din Capitală, unde sunt tratați mulți buzoieni, dar avem nevoie și de implicarea populației, în acest demers”, a precizat pentru SănătateaBuzoiană.ro, biologul Adriana Crăciun, directorul Centrului de Transfuzii Buzău.

 

Ministerul Sănătății atrage atenția că dacă autoritățile locale nu fac eforturi să stârpească țânțarii, ne pândeşte o epidemie din cauza virusului West Nile. „Suntem la aproape dublul îmbolnăvirilor faţă de anii trecuţi. Dacă continuăm aşa, vom ajunge şi în această situaţie. Măsurile rămân însă aceleași, diferă doar termenul de epidemie”, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii și consilier al ministrului Sănătății.

Ministerul Sănătății a recomandat, încă o dată, intensificarea dezinsecției în toate localitățile, arătând că virusul este transmis de „mai multe specii de țânțari răspândiți atât în mediul urban, cât și în cel rural”, iar „condițiile favorabile  de dezvoltare a vectorilor sunt reprezentate de  perioada excesiv de ploioasă care a făcut dificilă distrugerea țânțarilor, dar și de deficiențele în  aplicarea măsurilor de control și a măsurilor  de protecție personală”.

Specialiştii în sănătate publică recomandă folosirea mijloacelor de protecție a populației pentru evitarea expunerii la înțepăturile țânțarilor, precum protecția mecanică a tegumentelor, folosirea substanțelor repelente și plase de protecție la ferestre.

 


Adaugati un comentariu


 

*