O nouă amenințare a unei bacterii rezistente la antibiotice

8 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Micoorganismul se găsește în mod natural la nivelul pielii și este inofensiv, însă varietatea care a dezvoltat rezistență la antibiotice infectează cel mai frecvent pacienţii vârstnici și pe cei cu sistemul imunitar slăbit sau persoane cu dispozitive implantate.

 

Cercetătorii de la Universitatea din Melbourne atrag atenția asupra faptului că o bacterie capabilă să provoace infecţii grave se propagă fără a fi detectată în spitalele din întreaga lume, spunând că au descoperit trei variante ale acestei bacterii multirezistente în eşantioane prelevate din zece ţări, printre acestea numărându-se şi tulpini din Europa.

În urma cercetărilor de laborator s-a constatat că aceste tulpini nu pot fi controlate într-o manieră fiabilă cu niciun medicament existent în prezent pe piaţă. Este vorba de un stafilococ alb, denumit Staphylococcus Epidermidis, înrudit Stafilococul Auriu – o altă bacterie rezistentă la antibioticul meticilină, și considerată cea mai rezistentă și mai de temut.

Cercetătorii spun că Staphylococcus Epidermidis este prezent în mod natural pe piele, dar varietatea bacteriei rezistente la antibiotice infectează cel mai frecvent pacienţii vârstnici, pe cei cu sistemul imunitar slăbit sau persoane cu dispozitive implantate, precum catetere, valve cardiace şi proteze articulare.

 

Echipa a studiat sute de eşantioane de provenind de la 78 de spitale din întreaga lume, constatând astfel că unele tulpini ale bacteriei şi-au modificat ADN-ul, provocând o rezistenţă la două dintre cele mai comune antibiotice, administrate de multe ori în tandem în spitale. Aceste două antibiotice nu sunt asociate şi nu era de aşteptat ca o mutaţie să cauzeze eşecul concomitent al ambelor medicamente și, potrivit oamenilor de ştiinţă, această bacterie multirezistentă s-ar putea extinde rapid din cauza utilizării pe scară largă a antibioticelor în unităţile de terapie intensivă în care sunt aduşi pacienţii în starea cea mai gravă şi unde medicamentele antiinfecţioase sunt prescrise din rutină.

Bacteria poate fi mortală, fiind prezentă de obicei la pacienţii care sunt deja în stadiu foarte grav în spital. Studiile au mai stabilit că este destul de greu de eradicat, iar infecţiile provocate pot fi severe, fapt ce ar putea provoca decesul pacienților aflați deja în stare gravă.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*