Scut împotriva bacteriilor rezistente, creat în laborator

28 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Oamenii de știință canadieni au creat un material care are capacitate de autocurățare și de respingere a germenilor cu care intră în contact.

 

Cercetătorii din cadrul din cadrul Universităţii McMaster din Canada au creat un material care ar putea contribui la prevenirea răspândirii infecțiilor intrsaspitalicești, provocate de bacteriile rezistente, care se dezvoltă în acest mediu. În timp ce o serie de alte studii se concentrează pe găsirea unor soluții de anihilare a acestor bacterii, care nu mai răspund tratamentului clasic cu antibiotice, specialiștii canadieni s-au orientat către crearea unui material, care să acționeze ca un scut, prevenind contaminarea diverselor suprafețe și obiecte cu aceste bacterii.

Soluția pare simplă, dar mai ales foarte eficientă, fiind reprezentată de o folie transparentă obișnuită, supusă unui tratament special care o face să respingă orice agent patogen cu care vine în contact. Folia poate fi înfăşurată pe mânere de uşi, balustrade, suporturi pentru perfuzii, precum şi alte suprafeţe care reprezintă un adevărat magnet pentru bacterii, cum ar fi Stafilococul auriu şi Clostridium difficile. Creatorii noului produs spun că acesta poate fi folosit în egală măsură, atât în mediul spitalicesc cât și în bucătării și alte medii. Spre exemplu ar mai putea fi folosit și pentru ambalarea alimentelor, având capacitatea de a stopa transferul accidental de bacterii precum E.coli, Salmonella şi Listeria.

 

Cercetarea a fost condusă de inginerii Leyla Soleymani şi Tohid Didar, care au colaborat cu colegi de la Institute for Infectious Disease Research din cadrul Universităţii McMaster şi de la Canadian Centre for Electron Microscopy, cu sediul în aceeaşi instituţie. Aceștia au explicat că noua suprafaţă funcţionează printr-o combinaţie de tehnologii şi procese chimice de suprafaţă la scară nano, structura sa fiind formată din cute microscopice care ţin la distanţă toate moleculele externe.

O picătură de apă sau de sânge, pur şi simplu ricoşează atunci când atinge suprafaţa acestui material, un fenomen similar având loc şi în cazul bacteriilor. În timp ce lumea se confruntă cu o criză a rezistenţei antimicrobiene, sperăm că noul material va deveni un element esenţial din instrumentarul antibacterian. De asemenea, tehnologia aceasta poate fi folosită în toate felurile de medii instituţionale şi domestice, acest material oferind o structură care poate fi aplicată în cazul unor obiecte diverse”, au declarat coordonatorii studiului.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*