Un antibiotic descoperit recent ar putea fi o armă redutabilă în fața superbacteriilor

28 februarie 2020 | 0 comentarii |

Primele teste au dovedit că noua moleculă este capabilă să ucidă bacteriile care au dezvoltat rezistență la antibioticele clasice.

 

Cercetători de la Massachusetts Institute of Technology şi de la Universitatea Harvard din Statele Unite au descoperit cu ajutorul unui algoritm de inteligenţă artificială o nouă moleculă care este capabilă să ucidă bacteriile rezistente la antibioticele tradiţionale. Aceștia consideră că descoperirea lor este una majoră şi era aşteptată de mult timp de comunitatea ştiinţifică, în contextul în care antibioticele folosite în prezent sunt deja foarte vechi, iar procesul tradiţional ce vizează descoperirea unor noi antibiotice este costisitor şi foarte lent.

Într-un articol publicat pe această temă, se explică faptul că inteligenţa artificială permite cercetătorilor să analizeze şi să identifice prin modelare computerizată, moleculele capabile să atace anumite bacterii, prin examinarea unor bănci de compuşi chimici de către un soft informatic. Această metodă permite lărgirea câmpului de candidaţi-medicamente la molecule pe care oamenii de ştiinţă nu le bănuiau până acum că ar putea fi utilizate în astfel de scopuri. Autorii studiului mai spun că ideea în sine nu este una nouă, însă până la acest studiu, metodele nu erau suficient de rafinate pentru a găsi cu adevărat molecule eficiente.

 

Cercetătorii şi-au bazat modelul computerizat pornind de la bacteria Escherichia Coli, apoi au căutat într-o bază de 6.000 de compuşi chimici pe aceia care aveau caracteristicile dorite. Algoritmul a găsit un compus cu structura diferită de cea a antibioticelor existente şi care prevestea că va fi eficient împotriva unui număr mare de bacterii.

În urma testelor efectuate, noua moleculă a reuşit să ucidă multe bacterii rezistente la antibioticele existente, în special Clostridium difficile, Acinetobacter baumanii şi Mycobacterium tuberculosis.

În etapa următoare, noua moleculă a fost testată pe şoareci infectaţi cu o bacterie care a infectat mulţi soldaţi americani în Irak şi Afganistan, şi care prezintă rezistenţă în faţa tuturor antibioticelor existente. Spre surpriza generală șoarecii trataţi cu noul antibiotic s-au vindecat în doar 24 de ore.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*