Medicamentele pe baza de galiu ar putea învinge bacteriile rezistente la antibiotice

6 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Galiul este un metal similar fierului, despre care oamenii de știință americani că ar constitui un „cal troian” pentru bacterii, în timpul infecţiei.

 

Oamenii de ştiinţă americani au anunţat descoperirea unui nou tratament antibiotic pe bază de galiu – un metal cu efecte promiţătoare în cadrul unui studiu clinic preliminar în care au fost implicaţi pacienţi diagnosticaţi cu infecţii pulmonare greu de vindecat, cauzate de bacterii rezistente la tratament.

Studiul, publicat în jurnalul Science Translational Medicine, descrie noua abordare ce „păcăleşte”  bacteria să absoarbă o moleculă similară hranei dar care, odată încorporată, provoacă haos în structura sa.

Autorii studiului spun că rezultatele s-au arătat promiţătoare în testele efectuate atât pe şoareci de laborator cât şi pe subiecţi umani. Cercetarea vine în contextul în care oamenii de ştiinţă sunt presaţi de timp în căutarea unor noi medicamente pentru combaterea „superbacteriilor” care nu pot fi stârpite cu antibioticele utilizate în prezent.

Specialişti de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Washington şi-au concentrat atenţia pe superbacteria Pseudomonas aeruginosa, care poate provoca infecţii la nivelul plămânilor, tractului urinar, leziunilor şi a altor zone ale corpului, problemă ce se manifestă cel mai adesea în cazul pacienţilor cu un sistem imunitar slăbit de unele probleme de sănătate precum fibroza chistică, tumori sau SIDA.

 

Aceștia au explicat că organismul uman depune eforturi considerabile pentru a ţine fierul la distanţă de bacterii, iar organismele infectate dezvoltă sisteme speciale pentru a-l importa şi fura de la gazdă. În cursul cercetării, au descoperit însă că elementul chimic galiu, care se comportă asemenea unui cal troian, reuşeşte să nu ofere bacteriilor hrana necesară şi, mai mult, le provoacă acestora daune.

Mai precis, galiul perturbă mecanismul pe care bacteriile îl utilizează pentru a produce ADN nou şi, în lipsa acestuia, aceste microorganisme nu se mai pot multiplica. În cadrul studiilor de laborator, bacteriile au dezvoltat niveluri scăzute de rezistenţă la galiu, iar efectul acestui metal a fost amplificat atunci când a fost utilizat în combinaţie cu unele antibiotice existente.

În cazul şoarecilor, cercetătorii au descoperit că o singură doză administrată a reuşit să vindece infecţiile pulmonare. Galiul a fost studiat şi pe douăzeci de subiecţi umani diagnosticaţi cu fibroză chistică şi infecţii greu de tratat provocate de bacteria Pseudomonas rezistentă la antibiotice, iar rezultatele sugerează că elementul chimic este sigur şi îmbunătăţeşte funcţia pulmonară a pacienţilor.

 


Categorii: Actual, Stiintific, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*