Crescatorii de animale ar putea fi obligati sa foloseasca mai putine antibiotice in ferme

25 martie 2016 | 0 comentarii |

Acestia va trebui sa se supuna unei directive formulate de Parlamentul European, ce are ca scop reducerea rezistentei tot mai crescute la antibiotice a bacteriilor.

 

Rezistenta la antibiotice este o problema din ce in ce mai serioasa atat in cazul medicinei umane cat si in cea veterinara, fiind determinata de faptul ca, in timp, bacteriile care ar trebui sa fie ucise de aceste medicamente, au dezvoltat o rezistenta in fata acestor tratamente, devenind chiar imune in fata anumitor antibiotice.

Situatia s-a datorat in primul rand excesului de antibiotice administrate de multe ori si atunci cand nu era cazul, la momentul actual existand riscul ca aceste medicamente sa devina total ineficiente, iar infectile dezvoltate de bacteriile rezistente la antibiotice sa nu mai poata fi contracarate.

Pentru a diminua acest risc, Parlamentul European a elaborat un document legislativ care va fi lansat spre negociere in toarile membre, vizand reducerea cantitatii de antibiotice care se regasesc in farfuriile consumatorilor, continute in produsele de origine animala.

 

vaccin pasariPentru a lupta impotriva rezistentei la antibiotice, deputatii europeni propun in special interzicerea, cu exceptia cazurilor prevazute in mod clar de Agentia europeana a medicamentelor, a utilizarii preventive a antibioticelor, in absenta unor semnale clinice de infectie.

Textul prevede, de asemenea, utilizarea veterinara a anumitor antibiotice care sunt rezervate pentru medicina umana si interzicerea vanzarii online de antibiotice, vaccinuri si substante psihotropice pentru animalele din crescatorii.

Actul legislativ urmeaza sa faca obiectul negocierilor intre Parlamentul European si statele membre UE. Aceste negocieri ar urma sa demareze la inceputul anului urmator si se anunta a fi dificile, in special avand in vedere reticentele previzibile din partea tarilor unde agricultura intensiva recurge frecvent la antibiotice. In momentul in care statele membre si Parlamentul European vor ajunge la un acord, noile reglementari se vor aplica dupa un interval de doi ani.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*