Companiile farmaceutice au semnat un cod de conduita privind antibioticele

22 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Principalii producatori de medicamente se obliga astfel sa respecte anumite reguli in ceea ce priveste poluarea si sa se implice in educarea publicului si personalului medical in privinta administrarii de antibiotice.

 

onuSemnalul de alarma tras de reprezentantii Bancii Mondiale, care avertizau la inceputul acestei saptamani ca rezistenta la antibiotice poate declansa o noua criza economica mondiala, mai grava decat cea din 2008, nu a ramas fara ecou. Problema rezistentei la antibiotice a fost principalul subiect dezbatut ieri, in cadrul Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite. In cadrul unei intalniri la nivel inalt, reprezentantii statelor membre ale organizatiei internationale au dezbatut indelung aceasta problema, in incercarea de a gasi impreuna solutii viabile aplicate la scara mondiala pentru a diminua acest fenomen cauzat de administrarea necontrolata de antibiotice, atat in domeniul medicinei umane, cat si in cel veterinar.

La finalul intalnirii, reprezentantii celor 193 de state membre, printre care si Romania, au semnat o declaratie comuna, prin care se angajeaza sa lupte impotriva bacteriilor rezistente la antibiotice, care au fost recunoscute ca reprezentand cea mai mare amenintare din medicina actuala.

 

europharm medicamenteLa originea acestei probleme stau si companiile farmaceutice, care au inceput in urma cu cateva zeci de ani sa produca la scara industriala antibiotice, urmare fiind si cresteara consumului la scara internationala.

Antibioticele au inceput astfel sa fie considerate un soi de panaceu, fiind administrate din ce in ce mai necontrolat si mai ales au fost administrate dupa ureche, fara prescriptie medicala. S-a constatat astfel ca bacteriile pe care trebuie sa le distruga devin tot mai rezistente, riscul ca antibioticele sa devina total ineficiente crescand, de la an la an.

Acordul semnat de statele membre ONU la jumatatea acestei saptamani este prima masura luata la nivel global pentru rezolvarea acestei probleme, fiind insotit de un alt acord incheiat de 13 dintre cele mai importante companii farmaceutice, ai caror reprezentanti au participal la lucrarile Adunarii Generale a organizatiei internationale.

 

depozit medicamenteAstfel, cele 13 companii au semnat un acord prin care se obliga sa respecte un anumit cod de conduita, voluntar, in scopul ameliorarii problemei reprezentate de rezisrtenta la antibiotice. La randul lor, reprezentantii companiilor farmaceutice recunosc faptul ca microorganismele rezistente la antibiotice reprezinta o amenintare uriasa, astfel ca au adoptat impreuna un set de masuri pe care s-au obligat sa le respecte prin semnarea respectivului acord.

In primul rand s-au angajat sa rezolve problema poluarii generate de fabricile de medicamente, care adesea deverseaza reziduuri toxice in apele curgatoare, fapt ce permite dezvoltarea microorganismelor rezistente la antibiotice. Totodata, companiile semnatare se vor implica activ in campanii de educare a publicului si personalului medical in privinta utilizarii prudente a antibiocticelor, in contextul temerilor ca folosirea abuziva a acestor medicamente a facut microorganismele mult mai rezistente.

Pe lista celor 13 companii care au semnat acordul se regasesc GlaxoSmithKline, Allergan, Roche, Merck, Novartis, Sanofi, Johnson & Johnson, Pfizer si AstraZeneca.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*