Aur pentru medicii Spitalului Militar Central, la Targul de Inventii Invent-Invest

22 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Premiul a fost acordat pentru o endoproteza creata anul trecut, in colaborare specialisti de la Universitatea Politehnica Bucuresti, inventie care a mai obtinut cinci distinctii la un salon international de inventica ce a avut loc la Bruxelles.

 

medalie inventie spitalul militar (1)Castigatorul medaliei de aur decernate anul acesta in cadrul Targului National de Inventii Invent-Invest este Spitalul Militar Central Carol Davila, a carui echipa a participat la eveniment cu o endoproteza scurta cervicala femurala, care mai obtinuse si anul trecut cinci distinctii importante in cadrul unui Targ International de Inventica ce a avut loc la Bruxelles.

Astfel, nu este de mirare ca inventia medicilor militari, care au colaborat in cadrul  acestui proiect cu specialisti de la Universitatea Politehnica Bucuresti, a fost cea mai apreciata si de juriul concursului national de inventica organizat de Societatea Inventatorilor din Romania, in colaborare cu Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi.

Este vorba de o proteza de sold, cu un sistem inovator de fixare, mixt, prin insurubare si cimentare in colul femural, dispozitiv medical ale carei principale avantaje sunt atat posibilitatea de implantare prin tehnici chirurgicale minim invazive, cat si asigurarea unei conservari maxime a masei osoase.

 

medalie inventie spitalul militar (2)Ideea acestei inventii i-a apartinut maiorului medic Marius Moga, din Sectia Clinica Ortopedie si Traumatologie a Spitalului Militar, care a initiat colaborarea cu echipa de cercetatori din cadrul Universitatii Politehnice, in urma cu aproape doi ani. Echipa medicala care a contribuit la realizarea acestei inventii este alcatuita din maior medic Marius Moga, medic primar ortopedie-traumatologie, maior medic Ionut Calin Cezar, medic specialist oncologie medicala si asistent medical licentiat Ileana Mariana Mates de la Sectia Clinica ORL, din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central.

Din echipa care a lucrat la realizarea acestei proteze au facut parte prof. univ. dr. Augustin Semenescu, de la Facultatea Stiinta si Ingineria Materialelor, prof. univ. dr. Mihnea Cosmin Costoiu, rectorul Universitatii Politehnice Bucuresti si conf. univ. dr. ing. Catalin Gheorghe Amza.

 

medalie inventie spitalul militar (3)Preocuparea medicului militar pentru crearea acestei proteze a fost determinata de practica medicala zilnica, ce l-a adus in nenumarate randuri, in situatia luarii unei decizii terapeutice, chirurgicale, cu resurse materiale limitate. Astfel, in ultimii ani, medicul Marius Moga a analizat mai multe variante de diagnostic si tratament pentru pacientii sai, multi dintre acestia fiind diagnosticati cu diferite afectiuni cu interesare osoasa, derivate din patologia oncologica.

Obiectivul proiectului le-a permis, celor care au facut parte din echipa de cercetatori de la Spitalului Militar Central, realizarea unui tratament individualizat pentru fiecare pacient si o integrare rapida in viata sociala. Extinderea activitatii de cercetare-dezvoltare a metodelor de diagnostic si tratament a pacientilor cu tumori in structuri osoase va contribui, pe termen lung, la imbunatatirea calitatii vietii prin garantarea accesului la ingrijiri specializate si de calitate, prin intermediul unei infrastructuri materiale, logistice si de resurse umane de un inalt nivel.

Anul trecut, inventia echipei medicale de la Spitalul Militar a obtinul medalia de aur a salonului de inventica de la Bruxelles, distinctie la care se adauga si premiul special al sectiunii „Medicina si Sanatate”, impreuna cu alte trei diplome de apreciare, acordate de delegatiile Frantei, Rusiei si Poloniei.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*