Prima prelevare multi-organ si multi-tesut din istoria Spitalului Militar Central
Incepand din februarie anul trecut, SUUMC este singura institutie medicala din reteaua Ministerului Apararii acreditata sa efectueze prelevare si transplant de organe.
Premierele se tin lant la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central (SUUMC) Carol Davila. Dupa ce, la inceputul acestei luni, comandantul unitatii, buzoianca Florentina Ionita Radu a devenit prima femeie cu grad de general din istoria medicinei militare romanesti, astazi a fost anuntata o premiera. De aceasta data este vorba despre o interventie de mare complexitate realizata pentru prima data la Spitalul Militar Central, constand in prelevarea mai multor organe si parti de tesut de la un pacient aflat in moarte cerebrala.
Intr-un comunicat remis in aceasta dimineata de unitatea medicala se precizeaza ca este vorba despre prima operatie de prelevare multi-organ si multi-tesut efectuata aici, dupa ce in luna februarie a anului trecut, Spitalul Militar Central a fost acreditat de Ministerul Sanatatii pentru a desfasura activitati de prelevare si transplant de organe si tesuturi. SUUMC a devenit astfel singura institutie medicala din reteaua Ministerului Apararii abilitata sa efectueze astfel de proceduri, iar acum a fost realizata aici prima procedura de prelevare de mare complexitate din istoria unitatii medicale.
Donatorul a fost un pacient de 55 de ani, care se afla, incepand de luni, in moarte cerebrala. Intrucat acesta era compatibil pentru prelevarea de organe, medicii spitalului au avut o discutie cu familia pacientului, in urma careia rudele si-au dat acceptul in acest sens, trecand peste propria durere si gandindu-se ca ii pot ajuta pe cei care asteapta o sansa la viata. Oamenii si-au dat acordul atat pentru prelevarea mai multor organe cat si pentru prelevarea de cornee si tesut, astfel ca medicii specialisti au luat legatura cu colegii din alte centre, carora le-au solicitat sprijinul si cu care au intrat, ulterior, in operatie.
S-a actionat conform protocoalelor Agentiei Nationale de Transplant, prelevarea ficatului si rinichilor fiind facuta de echipe specializate de la Institutul Fundeni, iar pentru recoltarea de tesut tendinos, osos si de cartilagii, medicii militari au lucrat in echipe mixte, impreuna cu specialisti de la Spitalul Colentina.
De la acelasi pacient s-a recoltat si corneea, precum si mai multe grefe de piele, operatii care au fost realizate de echipele proprii de medici ale SUUMC, din cadrul Sectiei Clinice de Ofalmologie si al Sectiei de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva.
O parte dintre tesuturile recoltate au fost trimise spre conservare catre bancile de tesut acreditate de Agentia Nationala de Transplant, iar pentru organele interne, respectiv, rinichii si ficatul, se cauta pacienti comatibili care vor fi transplantati in perioada imediat urmatoare si vor primi astfel o noua sansa la viata, multumita gestului altruist facut de familia pacientului aflat in moarte cerebrala.