Astazi a fost efectuata prima prelevare de organe din acest an

Operatia a avut loc la Bacau, donatorul fiind un barbat de 45 de ani, care a intrat in moarte cerebrala  in urma unui traumatism cranio-cerebral sever.

 

prelevare organeDoua echipe medicale de la Centrele de Transplant Bucuresti si Iasi au efectuat, in cursul zilei de astazi, prima operatie de prelevare de organe din 2016. In orele urmatoare, alte echipe de specialisti urmeaza sa salveze primele vieti in acest an prin efectuarea de transplanturi.

Operatia de prelevare a avut loc la Spitalul Judetean Bacau, acolo unde a ajuns un pacient in varsta de 45 de ani, care suferise un traumatism cranio-cerebral sever. In ciuda eforturilor medicilor bacauani, viata pacientului nu a mai putut fi salvata, acesta intrand in moarte cerbrala.

Conform protocolului stabilit pentru astfel de situatii, medicii care au dat trista veste familiei le-au explicat rudelor pacientului ca starea acestuia permite prelevarea de organe si ca astfel poate salva alte vieti.

 

prelevare-buzauFamilia a inteles acest lucru si si-a dat acordul pentru prelevarea ficatului si rinichilor. Personalul spitalului din Bacau a luat legatura cu specialistii Centrelor de Transplant de la Iasi si Bucuresti,  care au trimis fiecare cate o echipa la spitalul bacauan, in vederea efectuarii operatiilor de prelevare.

Conform declaratiilor medicului Raluca Neagu, coordonatorul Centrului de Transplant Iasi, ficatul donatorului a fost prelevat de echipa de medici de la Iasi, in timp ce specialistii de la Bucuresti au prelevat ambii rinichi.

Odata finalizata prelevarea, unul dintre rinichi a fost trimis la Iasi, unde va fi transplantat unui pacient compatibil, celalalt rinichi si ficatul fiind trimise la Bucuresti, unde deja se cautau primitori compatibili a caror viata sa fie salvata in urma transplantului.

 

SJU Bacau

SJU Bacau

Coincidenta face ca precedenta operatie de prelevare de organe, ultima de anul trecut, sa aiba loc tot la spitalul din Bacau. Operatia a fost prima si singura de acest gen efectuata anul trecut la aceasta unitate medicala si a avut loc chiar in noaptea de Ajun.

Si atunci s-au prelevat ficatul si rinichii, donatorul fiind un tanar de 19 ani. Interventia a fost efectuata tot de echipe de medici de la Iasi si Bucuresti, iar cei trei pacienti carora le-au fost transplantate organele au primit astfel cel mai pretios cadou de Craciun

Iata ca, la mai putin de doua saptamani, la SJU Bacau are loc o noua operatie de prelevare de organe, in urma careia, desi s-a stins o viata, vor fi salvate alte trei.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*