Opt vieți salvate în week-end, de doi „donatori îngeri” și mai multe echipe de transplant

21 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Unul dintre pacienții salvați este un cetățean străin care a primit cordul prelevat vineri noapte la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea, iar inima celui de-al doilea „donator înger” a salvat un pacient român internat la Institutul Inimii din Tărgu Mureș.

 

La sfârșitul săptămânii trecute, în spitalele județene din Oradea și Baia Mare au avut loc două intervenții chirurgicale de prelevare multiorgan, în ambele cazuri fiind vorba de donatori în vârstă de 43 de ani, intrați în moarte cerebrală. Familiile celor doi donatori au găsit puterea de a trece peste suferința provocată de pierderea celor dragi și au acceptat să le fie prelevate organele, salvând astfel mai multe vieți și dându-le astfel o nouă șansă la viață altor pacienți.

Prima operație de prelevare, urmată apoi de intervențiile de transplant, a avut loc vineri noapte la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea. Donatorul căzuse de la etajul patru unui bloc, în cursul zilei de miercuri, și fusese adus la spital în stare gravă. În ciuda eforturilor medicilor, pacientul nu a mai putut fi salvat, bărbatul intrând, joi, în moarte cerebrală. Odată cu comunicarea acestei vești triste, familiei i-a fost solicitat acordul pentru prelevarea de organe, iar sora pacientului li-a dat acceptul în acest sens.

Mai multe echipe de prelevare de la centrele de transplant din țară s-au deplasat la Oradea, operația a început la ora 3.00, în noaptea de vineri spre sâmbătă, și s-a sfârșit în jurul orei 8.30, după care organele prelevate au fost transplantate unor pacienți a căror viață atărna de un fir de ață.

 

Astfel, rinichii au fost prelevați de specialiști de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca, fiind transplantați ulterior unor pacienți compatibili, ficatul a ajuns la Institutul Fundeni, fiind, de asemenea, transplantat unui pacient cu o afecțiune hepatică gravă, iar corneele au fost prelevate de o echipă de la Spitalul Militar Central din Capitală, urmând a reda vederea altor pacienți.

S-a stabilit că și inima donatorului putea fi prelevată, însă pe lista de așteptare din țară nu s-a găsit nici un pacient compatibil, astfel că au fost continuate căutările prin agenția Eurotransplant. A fost găsit un pacient compatibil pe lista unei clinici din Munchen, așa că o echipă de specialiști germani a sosit de urgență la Oradea, prelevând cordul, care a fost ulterior transplantat pacientului din Germania.

Plămânii donatorului nu au putut fi prelevați, din păcate, întrucât, în urma accidentului, acesta suferise o severă contuzie pulmonară, după cum a explicat medicul Carmen Pantiș, coordonator regional ANT, care a mulțumit familiei donatorului și echipelor de transplant și tuturor românilor care sprijină activitatea de transplant.

 

Sâmbătă noapte, o altă operație de prelevare multiorgan a avut loc la Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare, unde fusese internat un pacient cu anevrism cerebral. Nici în cazul său, eforturile depuse de medici nu au putut salva viața pacientului, care a intrat în moarte cerebrală. Familia acestuia și-a dat acordul pentru prelevarea de organe, iar echipele de la Institutul Inimii din Târgu Mureș, spitalele Fundeni, Colentina și ICUTR Cluj, împreună cu medicii din Baia Mare au prelevat organele viabile.

De această dată s-a găsit un pacient compatibil în România pentru transplantul de cord, inima fiind astfel prelevată de specialiștii de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, unde s-a făcut al șaselea transplant de cord din acest an.

Ca și în cazul pacientului de la Oradea, ficatul a ajuns la Institutul Fundeni, pentru transplant, în timp ce rinichii au mers la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca. La Baia Mare a ajuns și o echipă de specialiști de la spitalul Colentina din Capitală, care a prelevat corneele și țesuturi osoase.

Astfel, opt vieți au fost salvate la sfârșitul săptămânii trecute, în urma transplantului de organe vitale prelevate de la cei doi donatori îngeri, în timp ce viața altor pacienți se va îmbunătății datorită transplantului de cornee și de țesut osos.

La începutul acestei luni, alți șase pacienți au primit șanse similare, fiind beneficiarii transplantului de rinichi și ficat, organe prelevate de la doi donatori, în cadrul centrului de la Oradea, în timp ce alți doi și-au recăpătat vederea, datorită transplantului de cornee, prelevată de la unul dintre aceiași donatori.

Agenţia Naţională de Transplant a transmits sincere condoleanţe familiilor donatorilor şi le-a mulţumit tuturor echipelor de medici şi asistente care fac posibilă activitatea de prelevare și transplant.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*